Roots-zoektochten naar de biologische familie: De tijd dringt

In de jaren ‘70 en ‘80 zijn er vanuit Indonesië meer dan 3000 kinderen naar Nederland gekomen voor adoptie. Wereldwijf Dewi is zelf ook als baby geadopteerd en (mogelijk) geboren in Jakarta, maar haar eigen zoektochten zijn tot op heden helaas nog op niets uitgelopen. Zo nu en dan gaat zij samen met Ana van Valen, één van de oprichters van Stichting Mijn Roots (en ook wereldwijf!) mee voor een roots-zoektocht in Indonesië. Na lange tijd konden ze eindelijk samen weer op stap om te zoeken naar de biologische familie voor Indonesisch geadopteerden.

Als juridisch belangenbehartiger maakt Dewi zich in Nederland hart voor adequate hulp rondom roots-zoektochten, het afstammingsrecht en identiteitsherstel voor internationale geadopteerden, zoals ook een individuele financiële tegemoetkoming vanuit de Nederlandse overheid. 

Belang van de roots-zoektochten – de tijd dringt

Dewi: “Ana doet prachtig werk in Indonesië. Ze heeft een mooi netwerk opgebouwd. Ana en de zoekers van de stichting (lokaal personeel) vinden in de vele zoektochten die zij uitvoeren voor geadopteerden om hun biologische familieleden op te sporen weliswaar puzzelstukjes, maar die passen vaak nog niet direct in de juiste puzzel. Het blijft een enorm proces van waarheidsvinding. En de tijd dringt naarmate de tijd verstrijkt. Belangrijke kennis en informatie verdwijnen, mensen in Indonesië die nog iets kunnen vertellen zijn oud of al overleden.”

“Gelukkig heeft de stichting wel al zestig families kunnen herenigen. Ik hoop dat er nog vele geadopteerden uit Indonesië en families herenigd zullen worden. Kijk op Stichting Mijn Roots voor meer informatie over het waardevolle werk van de stichting of lees meer over het werk van Ana in haar eigen blogs voor de Wereldwijven

Dewi en Ana bezochten na lange tijd weer Jakarta om voor geadopteerden te zoeken, en maakten er deze mooie video over. Kijk je mee?

Over dit Wereldwijf: Dewi Deijle - Nederland

Als schrijfster en vlogger bij De Wereldwijven stel ik mijzelf graag aan jullie voor. Ik vlog en schrijf vanuit Indonesië. Ik ga enkele avontuurlijke en actieve reizen beleven, en wil jullie graag kennis laten maken met de kinderen met een beperking op Bali. Benieuwd naar mijn activiteiten? Bekijk dan snel mijn vlogs en artikelen.