Contactgroep Samen – voor vrouwen wereldwijd die ongewenst kinderloos zijn

Joanne Nihom

Kinderloosheid is een stil verdriet dat er altijd is omdat het zoveel breder is dan moeder worden en zijn. Het komt terug in verschillende levensfasen: wat als je vriendinnen oma worden? Of hun kinderen trouwen en zij worden schoonmoeder? Of je eigen moeder overlijdt. Ingrijpende momenten waarin je je enorm eenzaam en onbegrepen kunt voelen. Kinderloosheid is in Nederland misschien redelijk geaccepteerd, maar in heel veel andere landen nog een groot taboe. Wat is de impact van (ongewenste) kinderloosheid? En wat kom je tegen als je in het buitenland woont of hebt gewoond?

Wereldwijven Rianna en Joanne hebben de contactgroep Samen opgezet voor Nederlandstalige vrouwen wereldwijd die net als zij ongewenst kinderloos zijn. Een veilige plek waar ze hun verhalen kunnen en mogen delen, of gewoon een luisterend oor vinden.

Luisteren en praten helpt

Joanne: “Rianna en ik werden met elkaar in contact gebracht door Saskia, hoofdredacteur van de Wereldwijven. Beiden zijn we ongewenst kinderloos en Saskia vroeg of we niet eens een keer met elkaar wilden praten. Via de zoom, want Rianna woonde op dat moment in Colombia en ik woon al zeventien jaar in Israël.”

“Het leek me een goed idee. Voor de Wereldwijven had ik er al wel een keer een blog over geschreven, maar het was de eerste keer dat ik er met ‘een lotgenoot’ over sprak. Dat we beiden een ander verhaal of leeftijd hadden, bleek na de eerste minuten al niets uit te maken. Er was gelijk (h)erkenning en een prettig en vertrouwd gevoel. Dat bracht ons op het idee om maandelijks over dit onderwerp een zoom-bijeenkomst te houden voor Nederlandstalige vrouwen, voor Wereldwijven. Gewoon vanuit je eigen kamer, waar ook ter wereld. Wij zijn enthousiast en merken dat er steeds genoeg onderwerpen zijn om samen over te praten, te lachen en soms ook te huilen.”

“Inmiddels zijn we met de contactgroep Samen een aantal keer samen gekomen via zoom. Aarzelend komen de aanmeldingen binnen. We zouden graag veel meer vrouwen bereiken. Dat het niet direct storm loopt, snappen we heel goed. Het is zo’n ingewikkeld onderwerp en bovendien is het reuze eng om er over te praten met vrouwen die je nog nooit heb ontmoet. Toch! We geven niet op en stap voor stap hopen we dat Samen groeit.”

Contactgroep Samen – praat je mee?

“Om ons direct voor te stellen, stelde Rianna voor om dit introductiefilmpje op te nemen. Ik houd er niet van om mezelf te zien op een foto, laat staan op een filmpje. Toch heb ik het gedaan. Omdat ik hoop dat ook jij mee wilt doen en je verhaal wilt delen en we samen iets teweeg kunnen brengen met en voor elkaar.  Ik ben journalist en schrijver en ik zou het alleen al leuk vinden om met elkaar te praten over een andere omschrijving voor ‘ongewenst kinderloos’.”

“Kijk naar het filmpje … Stap over de drempel …  Stuur ons een e-mail …  En doe een keer mee.  Wij weten zeker: je krijgt er geen spijt van.”

Meer over onze maandelijkse bijeenkomst met contactgroep Samen

Joanna en Rianna: “Ondanks onze verschillende verhalen en dat we van andere generaties zijn, hebben we ontdekt dat het heel fijn is om het over deze uitdaging in ons leven te hebben. De eerste zoom-bijeenkomst vond op 2 november jl plaats. Het was een warme bijeenkomst met lieve, mooie, bijzondere mensen met veel (h)erkenning, zonder oordelen, lachen en ook hier en daar een traan.  Dit willen we graag voortzetten en daarom hebben we besloten om iedere maand een zoom-bijeenkomst te houden.”

Wil jij meepraten, huilen en lachen in een veilige omgeving? Of luister je liever alleen, dan is dat ook goed. Iedere eerste woensdag van de maand komen we ‘bij elkaar’. Een moment helemaal voor jezelf.

Omdat we een veilige omgeving willen garanderen, vragen we je bij ons op te geven als je er bij wilt zijn. Dat kan via Rianna op hello@riannahijlkema.com en/of joannenihom@hotmail.com.

Oproep

Ben jij (ongewild) kinderloos? Wil jij (anoniem)meewerken, of ken je een vrouw die misschien haar verhaal wilt delen? Neem dan contact met de redactie op. Het spreekt voor zich dat jouw verhaal alleen gepubliceerd wordt als je er 100% achterstaat. We schrijven het samen, voor vrouwen en door vrouwen.

Over dit Wereldwijf: Joanne Nihom - Israël

Shalom! Mijn naam is Joanne Nihom. Ik woon sinds dertien jaar in Israël, in het noorden van het land, in een Joods dorp. Onze buurdorpen worden bewoond door Arabieren en Druzen en daar doe ik mijn boodschappen en heb ik vrienden wonen. Ik ben freelance journalist en zie het als mijn ‘missie’ om het andere Israël te laten zien. Een gebied waar co-existentie tussen Joden, Arabieren en Palestijnen zorgt voor vrede op menselijk niveau.