Stil verzet van vrouwelijke voetbalfans in Iran

Het WK voetbal is achter de rug. En of je nu wel of geen liefhebber bent van de balsport, de aanwezigheid van het Iraanse voetbalteam zal je waarschijnlijk niet zijn ontgaan. We lazen in de media hoe niet alleen Iraanse supporters, maar ook de Iraanse spelers geïntimideerd werden. Toch bleven ze knokken voor de overwinning. Helaas ging een plek in de achtste finale in rook op tijdens het duel met de VS. Een teleurstelling voor het voetbalteam en de supporters, maar waarschijnlijk minder voor het Iraanse regime. 

Na de al maandenlang aanhoudende protesten in Iran, was het regime er alles aan gelegen om mogelijke protesten buiten de eigen landsgrenzen tijdens dit WK te beteugelen. Voetbal is al decennialang een doorn in het oog van de geestelijk leiders van het land. En vrouwelijke voetbalfans in het bijzonder.

Verbod vrouwelijke voetbalfans

Misschien verbaast het je, maar voetbal is de grootste sport in Iran. Bij mannen en bij vrouwen. Alleen, vrouwen mogen sinds de machtsovername door Ayatollah Khomeini in 1979 geen voet meer zetten in een voetbalstadion. De sport ook voor mannen verbieden is nooit gelukt. Waarom? Net als in zoveel andere landen is het één van de populairste sporten. Een sport ook waarvoor je niet rijk hoeft te zijn om het ver te kunnen schoppen: een veldje en een bal zijn al voldoende. 

Kortom, de religieuze leiders in Iran stonden toe dat voetbal mocht blijven. Voor mannen, niet voor vrouwen. Maar dat weerhield en weerhoudt vrouwen er niet van om toch wedstrijden te zien…. In de podcast Pink Card, op ESPN (30 for 30 podcasts) volgt de Amerikaans-Iraanse radiomaker en journaliste Shima Oliaee een groep Iraanse vrouwen die van alles proberen om toch voet in een stadion te zetten en een wedstrijd te zien. 

Vrouwenverzet buiten en in het stadion

Deze podcast is een serie verhalen dat begint bij haar eigen moeder. Als Shima haar moeder vraagt naar haar jeugd in Iran, vertelt zij steevast een anekdote die wel aan voetbal is gerelateerd. Hoe haar moeder bijvoorbeeld in het goal werd gezet als haar broers voetbalden. Of hoe ze op een bruiloft na de cake met z’n allen gingen voetballen. Mannen en vrouwen in hun pak of feestjurk. Die vele voetbal-anekdotes doen Shima besluiten uit te vogelen waarom voetbal zo belangrijk is voor Iraniërs – man en vrouw -, en hoe de sport tegelijkertijd symbool is van de onderdrukking van de vrouw én de strijd van vrouwenrechten. 

Zeker de moeite van het beluisteren waard! Pink card is een bijzondere podcast over inventief verzet van de vrouwelijke voetbalfans en hun strijd voor vrouwenrechten.

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.