Editorial januari – Emigreren ís integreren 

Een nieuw jaar nodigt menigeen uit voor een frisse start: goede voornemens, nieuwe plannen en doelen om te verwezenlijken. Dat nieuwe ‘begin’ kan van alles zijn. Een carrière switch, nieuwe hobby, ander meubilair of …. een leven in een ander land. Jaarlijks emigreren zo’n 150 duizend Nederlanders naar het buitenland. En dat doen ze voor heel uiteenlopende redenen. Voor werk, het avontuur of … de liefde. 

Maar bij het werkwoord ‘emigreren’ hoort ook automatisch het werkwoord ‘integreren’. En zoals dat is met werkwoorden…. Het gaat niet vanzelf, je moet er wat voor doen! 

Klinkende cijfers 

Volgens cijfers van het CBS emigreerden 145.330 mensen in 2021 uit Nederland naar het buitenland. In 2020 waren dat er 152.494. Best veel aangezien we midden in een pandemie zaten en de onzekerheden over o.a. gesloten grenzen toch een verhoogde drempel gaf om überhaupt te reizen! Overigens ben je pas een emigrant als je ook daadwerkelijk bent uitgeschreven als inwoner van Nederland en dat moet als je langer dan acht maanden wegblijft. Denk nu niet dat al die mensen die wegtrokken uit ons kikkerlandje ook allemaal Nederlanders zijn. Van alle emigranten die in 2021 uit Nederland vertrokken, had 16,1 procent een Nederlandse achtergrond. Bovendien was 8,6 procent van de emigranten weliswaar in Nederland geboren, maar had zij of hij minstens één ouder uit het buitenland (de tweede generatie).

Waar gaan al die Nederlanders dan naartoe? Nou, het overgrote deel stapt gewoon in de auto en zoekt het avontuur in België. Duitsland staat volgens de laatste statistieken op een goede tweede plaats, gevolgd door Spanje en Engeland. Pas daarna komt de groep Nederlanders die een grotere oversteek maakt. Waarheen? De Verenigde Staten.

Na emigreren komt integreren 

Emigreren, laat staan integreren, is niet even een spoedcursus volgen voor vertrek (hoewel die natuurlijk wel bestaan) met gegarandeerd succes. Het leven van de emigrant of expat is evenmin een glamoureus bestaan. Bedrijven hebben al lang flink gesneden in de riante werk-, woon- en reisvergoedingen. Succesvol & gelukkig emigreren, valt of staat ook met de manier waarop je wilt of kunt integreren. Emigreren is een proces, iets wat je mee moet maken om erachter te komen of het bij je past. 

Een emigratie naar bijvoorbeeld het Zuid Amerikaanse of Afrikaanse continent is natuurlijk niet hetzelfde, maar onderschat zeker ook het verschil tussen Europa en bijvoorbeeld Canada of de Verenigde Staten niet! Al is het maar omdat de leefomstandigheden zo haaks op elkaar kunnen staan. Ieder land heeft een unieke set van culturele waarden en normen die je je eigen moet maken en waardoor echt integreren soms helemaal niet eenvoudig is.

Hoe integreren de wereldwijven?

Om te werken en wonen in een ander land is altijd een wereld van verschil en (helaas) niet iets wat je even uit een boekje leert. Maar, waar je wel veel van opsteekt, zijn de verhalen van andere emigranten en expats! En wij hebben natuurlijk een hele vijver vol met ervaringsdeskundigen. Wereldwijven met ieder hun eigen emigratie-verhaal in alle uithoeken van de wereld. Waar liepen zij tegenaan in Guatemala, Kenia of Nieuw Zeeland? Welke blunders maakten ze in Singapore, New York of Tokyo? En lukt het überhaupt wel met dat integreren?

Behalve de heel uiteenlopende persoonlijke verhalen, snijden we deze maand ook praktische onderwerpen aan. Hoe verzekeren wereldwijven zich? Denken we na over ons pensioen en andere (familie)zaken als onverwacht overlijden? Ook steken we ons licht op bij onze partners die deskundig zijn op het gebied van onderwijs en onze mentale gezondheid. Kortom, het belooft een maand boordevol avontuur en praktische informatie te worden. Reis met ons mee en laat je inspireren. Ook als emigreren helemaal niet op je wensenlijstje staat!

En heb je zelf een mooi, bijzonder of hilarisch emigratie verhaal? Stuur ons een bericht en wie weet publiceren we jou verhaal! 

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.