De digital nomad: continue emigreren en integreren

Rianna Hijlkema

Digital nomad worden is voor heel veel mensen een droom. Ik bedoel, wie wil er nu niet werken vanaf het strand, onder het genot van een cocktail? Maar is dat ook werkelijk hoe het er aan toe gaat? Wereldwijf Rianna kijkt terug op de afgelopen twaalf jaren dat zij in heel veel verschillende landen als een digital nomad woonde en werkte. Nog voordat het begrip een ‘hippe’ levenswijze was geworden.

Een leven als digital nomad. Wát heeft het haar opgeleverd? En vooral wáár heeft het haar gebracht? 

Avontuur
Foto’s artikel – Rianna Hijlkema

Digital nomad – locatie onafhankelijk ondernemen 

Al bijna 12 jaar zwerf ik over de wereld. De eerste paar jaren werkte ik als leerkracht op internationale scholen, waardoor ik gebonden was aan een jaarcontract en een specifieke locatie. Reizen deed ik in de weekenden en tijdens de schoolvakanties. Maar toen, door Covid-19, al het onderwijs plotseling online ging, zag ik mijn kans schoon.

Ik opende mijn eigen online school (Dutch Club Online) en opende daarnaast samen met mijn man een coaching/consulting onderneming. Mijn dagen zijn op dit moment gevuld met zoveel verschillende werkzaamheden, en al die afwisseling vind ik te gek! Niet meer afhankelijk van een werkgever of locatie (zolang er maar goed internet is).

Vrijheid is óók je verantwoordelijkheid nemen 

Zoals je in mijn allereerste blog hebt kunnen lezen, is het nooit mijn doel geweest om digital nomad te worden, maar wat wel altijd een doel is geweest: meer vrijheid. De vrijheid om dingen te doen waar ik blij van wordt, de vrijheid om te wonen waar ik mij gelukkig voel en om nieuwe talen en culturen te ontdekken. De vrijheid om tijd door te brengen met mensen die net zoals ik in het leven staan en die mij inspireren om nog meer uit het leven te halen.

Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Elke verhuizing, soms wel 10x per jaar, betekent dat ik elke keer weer helemaal opnieuw moet beginnen. Op zoek naar een appartement, supermarkt, sportschool en dokter. Nieuwe contacten maken en het regelen van alle praktische zaken zoals administratie en belasting. En… leven vanuit een rugzak betekent tevens dat ik regelmatig opnieuw moet investeren in dingen zoals potten, pannen en een blender.

Die grote vrijheid gaat óók gepaard met grote verantwoordelijkheden en alle bijkomende uitdagingen. Dat betekent concreet dat je geen werkgever hebt en dus ook geen maandelijks salaris, sociale zekerheid, gezondheidszorg, pensioen of financiële ondersteuning. Kortom, er is geen tijd voor uitstelgedrag, imposter syndroom of je laten belemmeren door angsten. Je moet het gewoon doen, uit je comfortzone stappen, actie ondernemen en je eigen toekomst creëren.

Balans tussen werk en privé. Ook voor de digital nomad!

Mijn weken zijn gevuld met coaching, lesgeven en consulting, afgewisseld met – inderdaad – stranddagen, eiland hoppen en die heerlijke lokale cocktails. Daarnaast maak ik ook tijd voor en wil ik onderdeel zijn van community-evenementen en culturele vieringen. En er is helemaal niets dat mij weerhoudt om dit niet nog 12 jaar te blijven doen. Werk doen waar ik energie van krijg en binnen vijf minuten over een parelwit strand lopen, maakt mij namelijk ontzettend blij.

“Hoe kies je je volgende bestemming?” vroeg een vriend mij vorige week. Mijn antwoord daarop is dat ik eigenlijk gewoon de zon volg. Als de winter (of het regenseizoen) eraan komt, ben ik weg. Ik heb namelijk geen zin om onnodig koud te zijn..” 😉 Maar. Soms… wordt het volgende land voor ons gekozen…

Toeval of voorbestemd?

Twee jaar geleden liep ik met mijn man door de straten van Amsterdam. Het was mijn vijfde keer dat ik daar was, (het is ver van Friesland weet je ;-)) Die week hadden we al meerdere gesprekken gevoerd over waar onze volgende locatie zou zijn. Spanje? Colombia? Mexico? Of misschien terug naar Indonesië?

Toen kwam uit het niets een klein meisje op ons af rennen. Ze was een jaar of zes en we hadden haar nog nooit eerder gezien. Terwijl ze met haar vingers naar ons wees begon ze te roepen: “Mexico, Mexico, Mexico!!” en rende toen weg. Omdat mijn man in mijn hand kneep, wist ik dat het echt was gebeurd en dat ik niet gek aan het worden was. Maar, wat was dat?

We besloten dit signaal te volgen en vertrokken twee weken later naar Mexico en het was overweldigend. Nog steeds krijg ik kippenvel als ik aan dat moment terugdenk.

Avontuur
Dia de los Muertos – Mexico

Mexico: Wake-up call (naar persoonlijke groei)

Mexico schudt je op de één of andere manier wakker. Samen met mijn man startte ik een nieuw bedrijf. Daarnaast stapte ik zelf als spreker op het podium en begon met het organiseren van wandeltochten voor vrouwen die ongewenst kinderloos zijn. In de tijd dat we in Mexico zaten, versterkten we nog meer onze relatie en maakten vrienden voor het leven.

Dus als je iemand ooit “Mexico, Mexico, Mexico!!” hoort roepen: dit is je teken! Twijfel niet, pak je koffers en ga. Voel de magie voor jezelf… Wij zijn het land ontzettend dankbaar en keren zeker terug (“bedankt Mexico, we zien je volgend jaar!”), maar gaan nu eerst Argentinië ontdekken. Wordt vervolgd!

Contactgroep Samen – voor vrouwen wereldwijd die ongewenst kinderloos zijn

Rianna heeft samen met wereldwijf Joanne de contactgroep Samen opgezet voor vrouwen wereldwijd die net als zij ongewenst kinderloos zijn. Ondanks dat de verhalen zo verschillend zijn en we van andere generaties zijn, hebben we ontdekt dat het heel fijn is om het over deze uitdaging in ons leven te hebben. De eerste Zoom-bijeenkomst vond op 2 november jl plaats. Het was een warme bijeenkomst met lieve, mooie, bijzondere mensen met veel herkenning, erkenning, zonder oordelen, lachen en ook hier en daar een traan. Dit willen we graag voortzetten en daarom hebben we besloten om iedere maand een Zoom-bijeenkomst te houden.

Wil jij meepraten, huilen en lachen in een veilige omgeving? Of luister je liever alleen, dan is dat ook goed. Iedere eerste woensdag van de maand komen we ‘bij elkaar’; een moment helemaal voor jezelf. Omdat we een veilige omgeving willen garanderen, vragen we je bij ons op te geven als je er bij wilt zijn. Dat kan via Rianna op hello@riannahijlkema.com en/of joannenihom@hotmail.com.

Over dit Wereldwijf: Rianna Hijlkema - Wereld

Hi! Ik ben Rianna, geboren en getogen in Friesland, maar sinds elf jaar een echte wereldburger. Elke 1-6 maanden woon ik ergens anders en mijn werk is al net zo afwisselend. Ik ben directeur van een online school, onderwijs adviseur, kinderslaapcoach, postpartum doula en executive VA. Tevens ben ik CNBC empowerment coach, waarmee ik vrouwen ondersteun (die net als ik) ongewenst kinderloos zijn, in hun zoektocht naar een buitengewoon zinvol leven.