Leestip! ‘Oesterparel’ – Een parel van een novelle

Wie de novelle Oesterparel van wereldwijf Marijke Rolf leest, wordt waarschijnlijk vanaf de eerste pagina direct gegrepen: het drama waar je als lezer gelijk ingezogen wordt, de krachtige korte zinnen en subtiele humor die de ramp – die zojuist is aangekondigd – visueel maakt. Maar ook: de warme gebaren en onuitgesproken woorden tussen de regels, die je als lezer een glimp geven van de hechte relatie tussen vader en dochter. 

De novelle Oesterparel is een prachtig kort verhaal dat aandacht verdient. Bovendien, bleven een aantal vragen in mijn hoofd rondspoken na de laatste bladzijde. Ik besloot mijn collega-wereldwijf op te bellen en wat volgde was een mooi gesprek over het ontstaan van een verhaal en de hordes en valkuilen van het schrijverschap.

Ambitie - Marijke Rolf
Foto’s: Marijke Rolf

Marijke, hoe kwam je tot dit plot voor je novelle Oesterparel? Is het autobiografisch of…?

“Het drama is helaas autobiografisch, maar verder lag er geen extra druk op mijn schouders. En ja, de overeenkomst met Robijn is dat ook ik als juweliersdochter Leeuwarden verliet om letteren te studeren in Amsterdam. Een bekend behang dus! Maar, de studente uit het verhaal drukt een knuffelhond tegen haar borst op het moment dat het leven haar richting volwassenheid schopt. Dat liep bij mij wel anders hoor!”

Kun je ons vertellen hoe jij te werk ging en je schrijfproces verliep? 

“Prille jeugdherinneringen had ik al jaren eerder in korte zinnen uitgeschreven en bewaard. Een heel contrast overigens met als ik praat, dat doe ik met veel meer woorden. Die herinneringen uit mijn jeugd vormden de basis van Oesterparel en eenmaal verweven met het plot ontstond er een verhaal wat ten grondslag lag aan deze novelle. Tijdens een schrijfcursus ‘roman’ werd ik op de sturing van het verhaal gewezen. De tekst dwong mij om alles te vertellen in het tijdsbestek van één dag, met slechts een enkele terugblik.”

Heb je een moment gehad dat je het schrijven neer moest leggen, of rolde het verhaal zo uit je pen?

“Ja en nee. Tot driekwart van het boek verliep alles vrij vlot, daarna stagneerde het. Ik kwam een tijd niet over een hobbel om het einde te schrijven. Afgelopen jaar, na het overlijden van mijn vader, lukte het me zomaar. Dankbaar voor de zachte wijze waarop mijn vader was overleden, rondde ik het boek in lichtheid af. In totaal heeft het vier jaar geduurd inclusief het jaar dat het stil lag voordat het verhaal naar de drukker ging.”

Over pen gesproken: waar schrijf je mee? Laptop, mobieltje, (klassiek) pen & papier of een combinatie? 

“Op een laptop. De stijl van de uitgeschreven jeugdherinneringen heb ik aangehouden: zeker in het begin van het verhaal versterkt het de adrenaline-rush van de hoofdpersoon. De lezer leert haar dan al kennen als iemand die veel waarneemt, waarover zij zich vervolgens van alles afvraagt. Hierin herken ik mijzelf. Om al mijn ideeën en gedachten te gebruiken, maak ik aantekeningen. Idealiter in een schrift zodat ze bij elkaar staan, echter ook als notities op mijn telefoon en op allerlei briefjes.”

Heb je een schrijfroutine? 

“’s Ochtends wanneer het huis stil is kan ik goed werken. Zo stond ik een tijdje om zes uur op, voor de meute uit. Dit wil ik weer gaan doen. Wanneer de dag loopt, zit ik in mijn werkkamer of ga ik naar een bibliotheek. De rust in een studiezaal werkt goed voor mijn concentratie en zodoende ontmoet ik nog eens iemand! Eenmaal op stoom schrijf ik ’s avonds door. Oesterparel heb ik tijdens koudere maanden voor een deel in bed geschreven.”

Ambitie
Oesterparel – heerlijk voor mee op reis!

De titel is prachtig en treffend gekozen. Aan de lezer om daar zelf achter te komen, maar de gekozen omslag van Oesterparel, heeft die nog een speciale betekenis? 

“Ja, het kastje met laatjes (waarin allerlei onderdelen voor sieraden zitten zoals sluitingen) op de voorkant komt uit de juwelierszaak van mijn opa en oma. Mijn ouders en de rest van de familie werkten er ook mee. Voor de foto op de omslag heb ik samen met een bevriend fotograaf gezocht naar een goed plekje in ons huis. We kwamen uit bij dit Jugendstil nachtkastje met marmeren blad van mijn ouders.”

Je novelle Oesterparel is nu geschreven en gepubliceerd. Heb je dit verhaal met een bepaald doel geschreven? 

“Ik was altijd al nieuwsgierig of ik in staat was een boek te schrijven: hoe doe je dat? Dat motiveerde me en ik meldde mij aan voor de cursus bij docent en auteur Graa Boomsma. Al gauw bleek dat dit verhaal ‘eruit moest’.”

Komt er een volgend boek? Of eigenlijk, welk genre ligt je het meest of zou je je nog wel aan willen wagen? 

“Ja, er komt een volgend boek! Het genre van een novelle zou mij wel eens goed kunnen liggen. Toch bepaal niet alleen ik, maar vooral het verhaal de vorm. Zo zou het zomaar kunnen dat er een bundel volgt met korte verhalen.”

Je schrijft ook gedichten. Vaak krachtige mini-verhaaltjes. Dan weer maatschappelijk, dan weer intiem huiselijk als kleine boodschappen. Is dat een bewuste keuze? 

“De wisseling van onderwerp is geen bewuste keuze. Iets houdt mij bezig en snel zie ik de symboliek van een situatie. Die gedachten noteer ik opzettelijk zo kort en scherp mogelijk. De essentie spreekt dan denk ik meer, waardoor de betekenis tot de verbeelding spreekt. Natuurlijk slijp ik dat soms nog bij. Persoonlijk heb ik moeite met gedichten waarvan ik geen idee heb waar ze over gaan.”

Nieuwsgierig waarover Marijke dicht? Check haar Instagram, daar plaatst ze haar gedichten.

Waar zie jij jezelf over een aantal jaar? Ben je dan Marijke de fulltime schrijver of, je hebt een tekstbureau, toch een combinatie als tekstschrijver, dichter en the occasional roman of novelle als je op een verhaallijn komt? 

“Schrijver. Het is voor mij de manier om in vrijheid mijn diepgaand denken en voelen te delen. Wanneer ik anderzijds een opdracht tot het maken van een tekst krijg, kan ik genieten van het afstemmen op een specifieke doelgroep. Ik blijf dus openstaan voor de afwisseling.”

Korting! – Korting! – Korting!

Nieuwsgierig geworden? Oesterparel is een novelle, wat inhoudt dat het een kort verhaal is (112 pagina’s om precies te zijn) en ideaal dus voor je rit in de trein, in je pauze of je vrije middag!! Via Bruna kun je een sneakpeek lezen van de eerste 20 pagina’s uit het boek! Via hen, of de uitgever kan je de novelle makkelijk bestellen, maar beter is via Marijke haar eigen website. We hebben een fijne KORTING voor je. Hoe? Bestel hier Oesterparel voor slechts 15€, inclusief verzendkosten (normaal 16,50€). Gebruik voor het afrekenen de code WW15. Deze actie is alleen geldig binnen Nederland. Woon je in het buitenland? Laat het boek dan bij een bekende in Nederland afleveren.

Ook leuk, behalve dat Marijke voor de Wereldwijven blogt, heeft ze een eigen website waar je informatie vindt over haar tekstbureau Storystrikes.

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.