Bedrijf van een wereldwijf – Mi Barrio Mi Sueño: Vrouwen en meisjes boksen voor gelijkheid in Colombia

Andrea Gonzalez Duarte is Nederlandse, maar haar naam verraadt natuurlijk dat er ook een andere nationaliteit in haar hart woont. En dat klopt. Ze is geboren in Colombia, maar door haar adoptie opgegroeid in Friesland. Het is nu ongeveer vijf jaar geleden dat ze samen met haar vriend naar Medellin, Colombia verhuisde. Daar heeft ze twee jaar geleden haar stichting Mi Barrio Mi Sueño – mijn wijk mijn droom – opgezet. 

Een geweldig onderdeel binnen de stichting is het boksen in het project Barrio Boxing, Vrouwen en meisjes krijgen trainingen wat een enorme boost voor hun eigen empowerment geeft. Natuurlijk wilden wij daar graag alles over horen en belden Andrea op. 

Andrea, waarom ben je (terug) naar Colombia gegaan?

“Voordat ik her-emigreerde naar Colombia woonde ik twee en een half jaar op Curaçao. Het was tijd voor verandering en terug naar Nederland wilden mijn vriend en ik niet. Na een korte vakantie voelden we ons helemaal thuis in Medellin. Voor mij was dat extra speciaal aangezien ik nu meer over mijn cultuur kon leren.”

Ambitie
Foto’s – Andrea Gonzalez Duarte / stichting Mi Barrio Mi Sueño

Met de stichting, Mi Barrio Mi Sueño richt je je echt op gendergelijkheid, kwaliteit van educatie en hongerbestrijding. Waarom zijn dit de drie speerpunten? 

“Door mijn eigen verleden voel ik me sterk verbonden met vrouwenrechten. Mijn biologische moeder zat namelijk in een gewelddadige relatie. Op een gegeven moment was zij zo moedig om hoogzwanger (in verwachting van mij) en samen met haar andere vier kinderen deze nare situatie te verlaten. Dat betekende wel dat ze met haar kinderen letterlijk op straat stond. Ze kreeg nergens hulp en wilde graag een ander leven voor mij en nam toen het dappere besluit om mij ter adoptie af te staan. Dit is waarom ik in Nederland ben opgegroeid en ook de reden waarom ik mij nu inzet voor gendergelijkheid.”

“Door middel van educatie kunnen we met de stichting Mi Barrio Mi Sueño meer die gelijkheid creëren. Helaas horen we nog steeds van veel kinderen dat er soms geen tot weinig eten in huis is, dus hongerbestrijding werd voor ons ook een heel belangrijk thema. Tijdens de Covid-pandemie ben ik begonnen met het uitdelen van voedselpakketten in een aantal (arme) wijken van Medellin. Dit zijn de wijken waar ontheemden en immigranten wonen die nauwelijks tot geen overheidssteun krijgen.”

Kun je voor ons de situatie schetsen waar veel vrouwen en meisjes mee te maken hebben in Colombia? 

“Colombia is een enorme machocultuur. Dat hoor en zie je overal en zit diep geworteld. Dit maakt het ook zo lastig om gender-ongelijkheid tegen te gaan. Colombia heeft een groot aantal slachtoffers van seksueel misbruik. In 2020 betrof het bijna 6.500 vrouwelijke slachtoffers tussen nul en 14 jaar oud; het hoogste aantal ooit gerapporteerd (! in werkelijkheid zal dat aantal dus vele malen hoger liggen). Schokkend is dat bij meer dan 4.440 van deze gerapporteerde gevallen, de slachtoffers tussen nul en negen jaar oud waren.”

“Het misbruik wordt meestal gepleegd door een lid van hun eigen familie of door criminelen of bendes die hun buurt controleren. Het aantal kinderen dat te maken heeft met seksueel geweld is de afgelopen jaren voortdurend toegenomen, in vele gevallen wordt het vaak niet eens gemeld bij politie of andere overheid instanties. Een rapport van de Colombiaanse officier van justitie schat dat het aantal kinderen dat jaarlijks seksueel wordt misbruikt op maar liefst 200.000 ligt.”

Waarom ligt de focus juist op vrouwen en meisjes in Barrio Boxing?

“Door de ongelijkheid die hier heerst, hebben de meiden en vrouwen gewoon extra steun nodig om zich te weren tegen het dagelijkse geweld. Meer dan de helft van de Colombiaanse bevolking is vrouw. Zij zijn onze toekomst en hebben er niet voor gekozen in welke omgeving zij moeten opgroeien. Hierdoor vind ik ook dat wij als gemeenschap verantwoordelijk zijn voor deze situatie. Als wij een betere toekomst willen, begint dat bij het investeren in de nieuwe generatie jonge meiden en Barrio Boxing is een geweldig middel.”

Behalve de bokstrainingen van Barrio Boxing, hebben jullie ook een holistische aanpak. Kun je daar iets meer over vertellen? 

“Dat klopt. Eens in de twee weken geven we sociale emotionele vaardigheidstraining wat we ‘vrouwenlessen’ noemen. In deze lessen bespreken we onderwerpen als vrouwenrechten en de verschillende vormen van mishandeling. Maar we kijken ook naar de toekomst en stellen de vrouwen vragen als “Wat zijn mijn dromen? “Hoe kan ik die waarmaken en wat heb ik hiervoor nodig?” Deze lessen zijn ontzettend belangrijk omdat we ook de taboeonderwerpen bespreekbaar maken. Taboes in Colombia zijn bijvoorbeeld seksuele voorlichting maar ook bijvoorbeeld je menstruatie. Deze lessen vormen een veilige plek voor deze jonge meiden en vrouwen om open te zijn en om kennis te vergaren.”

Vrouwen hygiëne is wereldwijd een ondergeschoven kindje en vaak slecht geregeld of soms zelfs ronduit onveilig. Op welke wijze helpen jullie vrouwen?

“Alle vrouwen waarmee we werken, leven onder de armoedegrens en voor hen zijn producten zoals tampons of maandverband een extra financiële uitgave. Als het kan, kopen ze het maar het brengt extra stress op hun financiële situatie. Wij proberen middelen aan te dragen die wel binnen hun bereik liggen en duurzaam zijn (lees: herbruikbaar). Een duurzame methode is bijvoorbeeld de menstruatie cup en daar zijn we mee aan de slag gegaan. Helaas bleek dit project erg lastig. Colombia is een heel Katholiek land en op seksueel vlak nog ontzettend conservatief. De cup moet je zelf inbrengen en dat bleek een te grote stap voor veel jonge meiden. Momenteel delen we menstruatieondergoed uit en dat is behalve hartstikke duurzaam, ook een stuk minder controversieel.” 

Ambitie

Zijn er – zonder namen te noemen – (succes)verhalen met dit project Barrio Boxing die je echt geraakt hebben?

“De meiden en vrouwen uit het project zijn allemaal strijders. Als je soms hoort wat ze hebben meegemaakt en dat ze nog steeds kunnen lachen, vrienden maken en plezier kunnen hebben, dat is ongelofelijk. In de afgelopen twee jaar zijn ze enorm gegroeid en durven ze nu dingen bespreekbaar te maken. Klinkt misschien ongelofelijk maar als ze nu vragen hebben, durven ze die te stellen.” 

“Eén van de meiden was motorisch niet erg sterk en werd veel gepest op school. Dankzij Barrio Boxing wordt ze nu minder gepest, durft ze voor haarzelf op te komen en is ze motorisch ook sterker geworden waardoor ze meer zelf vertrouwen heeft gekregen. Zij is nu een jaar in ons project: om dan te zien en te horen van haar moeder hoe enorm ze is gegroeid, is geweldig.”

Je zult veel wanhoop en leed meemaken, hoe ga je daar zelf mee om en wat geeft je de kracht door te blijven gaan?

“Ja, dat blijft lastig. Als ik sommige verhalen hoor of zie hoe mensen leven dan breekt mijn hart. Het blijft lastig hier goed mee om te gaan en je zet het niet zomaar van je af. Weet je? Je kent de mensen en hun geschiedenis, hun verhaal en hun leven. Dat raakt me natuurlijk enorm. Toch geeft het zien hoe zíj́ door blijven gaan, hoe ze elke dag weer opstaan en doorgaan, mij de kracht en motivatie om ook door te gaan. Met Barrio Boxing en natuurlijk de stichting waar dit project onderdeel van is. Het is echt een wisselwerking en het is de waardering en het respect naar elkaar toe dat mij motiveert.”

Wat zou je heel graag nog willen realiseren met je stichting Mi Barrio Mi Sueño ? Of iets buiten de stichting om?

“Ik zou het Barrio Boxing, ons vrouwen empowerment project, graag willen uitbreiden naar verschillende achterstandswijken hier in Medellin en dan in de toekomst naar andere steden. Het is namelijk zo belangrijk dat de meiden en vrouwen tools krijgen om zich te weren tegen het gender-geweld, maar ook dat zij sterke leiders worden voor henzelf, hun familie en gemeenschap. Ik denk dat Barrio Boxing daar echt aan kan bijdragen.”

Hoe kunnen lezers jullie volgen of iets bijdragen aan dit project Barrio Boxing en/of de stichting?

“Neem eens een kijkje op onze social media, Instagram en Facebook, waar we erg actief zijn. Door ons hier te volgen, kunnen mensen ons al enorm helpen om het bereik groter te maken. En natuurlijk is financiële steun altijd nodig om onze projecten voort te blijven zetten. Een bedrag van 5 Euro per maand maakt het al mogelijk dat één meisje naar de Engelse lessen en de bokstrainingen kan!

Meer informatie over de stichting Mi Barrio Mi Sueño en Bario Boxing vind je op hun website! En gelijk doneren? Dat kan hier.

Bedrijf van een Wereldwijf

Ben jij of ken jij een vrouw met een bijzondere onderneming in het buitenland? Dan vertellen wij graag jouw verhaal! Bedrijven van wereldwijven voldoen in ieder geval aan één of meer van de volgende voorwaarden: je bent maatschappelijk betrokken, opereert vanuit een ander land dan Nederland (of werkt vanuit Nederland maar met een duidelijke connectie met het buitenland) en/of je onderneming heeft vrouwelijke oprichters. Interesse? Stuur ons dan een e-mailtje naar redactie@dewereldwijven.com.

Welke vrouwen gingen je voor? Lees het hier in Bedrijf van een Wereldwijf.

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.