Een jaarlijkse lichamelijke check-up. Doe jij het?

door gepubliceerd op 25 januari 2023Tags: , , ,

De jaarlijkse lichamelijke check-up, doe jij het? Ik was er wel benieuwd naar hoe wereldwijven elders daarover denken. En of het ook echt in de routine zit van de lokale gezondheidszorg waar zij wonen. En waar laten zij zich dan op controleren? In de Verenigde Staten bieden veel zorgverzekeraars het in hun pakket aan. Een goede screening op verschillende ‘onderdelen’ zoals het hart, de darmen en maag, maar ook botmassa. Uiteraard omvat het ook een algehele conditietest.

Vrouwen worden ook in de VS gestimuleerd hun borsten regelmatig te (laten) controleren en een uitstrijkje (pap smear) te laten doen. Afgelopen week was het weer tijd voor mijn mammogram en ik bleek – na bijna tien jaar in dit land – nog steeds niet precies de aanbevolen schema’s te kennen. En, dat er met het klimmen van de jaren dingetjes bijkomen die ook belangrijk zijn mee te nemen in je lichamelijke check-up!

Lichamelijke check-up voor jong en oud in de VS

Naast de mammogram en pap smear, heeft mijn gynaecoloog me nu aangemeld voor een speciale womens-healthcheck. In januari zal ik ontdekken wat dat precies allemaal inhoudt. En dat de lichamelijke check-up niet alleen voor volwassenen is, kan ik gelijk bevestigen. Aan het begin van ieder schooljaar, verplicht de school dat je kind een lichamelijke check-up doet. Dit (formulier) moet je huisarts ondertekenen en dat lever je in op school, inclusief alle vaccinaties en toestemming dat ze je kind een paracetamolletje e.d mogen geven indien nodig.

Ik kan je vertellen dat vooral de vaccinaties van de kinderen in onze begintijd me slapeloze nachten bezorgden. Het jeugd vaccinatieprogramma in Nederland loopt namelijk niet synchroon aan dat in de VS met als gevolg dat mijn kinderen extra shots moeten halen. Zeker hadden ze die wel gehad, maar op veel jongere leeftijd en niet volgens de aanbevolen tijdlijn in Amerika…

Slepende gevolgen van een covid-besmetting

Maar waar ze in de VS er best bovenop zitten, is dat in heel veel andere landen natuurlijk heel anders. Zoals in Guatemala waar wereldwijf Ingeborg woont: “In Guatemala is helemaal niks geregeld en krijg je nergens oproepen voor. Je mag, of beter moet, het allemaal zelf weten, zelf uitzoeken en zelf betalen. Ik vermoed dat de meeste vrouwen door gebrek aan kennis en/of geld pas onderzoeken zullen laten doen wanneer ze ergens last van krijgen en ik vond dat systeem eigenlijk altijd wel prima.”

“Ik leef gezond en heb altijd een ‘ik-zie-wel-wat-er-komt-instelling’ gehad en heb tenslotte nergens last van. Daarom heb ik zelf eigenlijk ook nooit onderzoeken laten doen. Tot een paar maanden geleden toen ik wel heel veel vage klachten kreeg nadat ik echt heel ziek ben geweest. Het bleek langslepende gevolgen van een Covid-besmetting te zijn en de arts hier had me er zo weer bovenop.”

“Toen hij hoorde dat ik nooit een lichamelijke check-up deed, stelde hij voor om tóch gelijk ook maar een uitstrijkje, mammografie en een echo van de onderbuik en organen te doen. Zo werd het medische onderzoeksfeestje in één bezoek toch nog compleet. Hij vond gelukkig niks serieus, maar wel wat dingetjes die we nauwlettender in de gaten moeten gaan houden en eventueel moeten behandelen. Ik zit vanaf nu waarschijnlijk wel vast om iets vaker een lichamelijke check-up te doen.”

Lichamelijke check-up van top tot teen? Ik heb het er voor over!

Voor wereldwijf Ingeborg in Zwitserland staat het buiten kijf dat ze jaarlijks lijf en leden laat checken. Ing: “Vanwege dense breasts, doe ik sowieso elk jaar een mammogram en sinds ik tot twee keer toe verhoogde waardes heb gehad in de pap smear, doe ik dit ook jaarlijks. Daarnaast bezoek ik ieder jaar de dermatoloog op controle voor huidkanker want ik zit onder de moedervlekken waarvan een aantal preventief zijn weggehaald.”

“Ik heb al decennia een goedaardig tumor op mijn oogzenuw en laat dus ook ieder jaar preventief mijn ogen checken. Die tumor heeft me al één oog gekost dus mijn andere oog is me zeer dierbaar. Dit houdt in dat ik jaarlijks een bezoek heb aan de endocrinoloog voor die tumor en daarnaast iedere 2-3 jaar een MRI krijg. Al die lichamelijke check-ups kosten me een boel tijd, maar beter voorkomen dan genezen! Overigens moest ik al die check-ups in de VS zelf aanjagen, maar nu in Europa word ik goed geholpen door eerstelijn artsen. Als dit mij helpt, so be it. Ik doe al die controles met alle liefde tot ik honderd jaar ben.”

Lucinda in Nederland heeft er zeker goed over nagedacht, maar voor zichzelf een andere route besloten: “Ik besloot om eerder veel beter voor mijn lichaam te zorgen en allerlei onderzoeken niet meer te doen. Dus geen baarmoederhals- en geen borstonderzoeken. Het geeft een hoop vrijheid en past bij mijn levensovertuiging. Ik ben nu begin 50 en vooralsnog werkt dit lekker…”

Prescan, een lichamelijke check-up zonder doorverwijzing

Altijd via de huisarts of specialist voor een lichamelijke check-up hoeft niet. Heb je wel eens gehoord van Prescan? Dat is een preventief medisch onderzoek en deze bodyscan heeft als doel om risicofactoren en zelfs aandoeningen vroegtijdig te signaleren. Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig en je kunt zelf een afspraak maken voor de bodyscan. Deze bestaat uit vijf MRI scans: bovenbuik, onderbuik, halsvaten, schedel & hersenen en borstkas.

Omdat niet alle risicofactoren zichtbaar zijn op een MRI scan biedt Prescan je ook andere uitgebreide onderzoeken zoals een cardiologisch-, dermatologisch- en laboratoriumonderzoek. Wel moet je zelf bepalen welk preventief gezondheidsonderzoek je uit wilt laten voeren. Je hebt bij Prescan namelijk drie mogelijkheden: Basis, Plus en Excellent. Bij de Basis-versie krijg je vijf gerichte MRI scans die in totaal ongeveer twee uur duren. Voor de optie Plus ben je een dagdeel onder de pannen en krijg je naast de MRI scans ook nog een cardiologisch- en laboratoriumonderzoek. De laatste optie, Excellent biedt dit ook, maar dan inclusief nog een dermatologisch onderzoek.

Hoe werkt de bodyscan?

De resultaten van je bodyscan ontvang je direct nadat je onderzocht bent. Dit onderzoek duurt overigens maar één dag en vindt plaats in een kliniek van Prescan waar iedere scan beoordeeld wordt door een team van medisch specialisten. Uiteraard ontvang je de MRI-beelden zodat die zelf kunt bekijken en delen met derden indien je dit wilt.

Goed om te weten is dat Prescan de grondlegger van de bodyscan en dit preventief gezondheidsonderzoek is in Nederland. Zij weten precies hoe de scan uitgevoerd moet worden en geven je alle informatie die nodig is voor het onderzoek zodat je zelf een weloverwogen keuze kunt maken. Indien gewenst, of als je een betere overweging wilt maken welke optie voor jou het beste is, dan kun je altijd ook de hulp van de experts van Prescan inschakelen. 

Je moet natuurlijk de juiste keuze maken als je beslist over de bodyscan die je wilt laten uitvoeren door Prescan. De experts van dit bedrijf kunnen hierbij helpen, zo hoef je de drie opties niet zelf te vergelijken. Kijk hierbij natuurlijk ook naar de prijzen van de drie beschikbare bodyscans! 

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.