Marina: “Ik leef nu de droom die ik nooit echt had”

Gastschrijfster

Ik vertelde van de week aan een vriendin dat ik had bedacht dat ik graag een slee wilde hebben. Als het dan gaat sneeuwen, kan ik lekker in het park van de heuvel glijden. Zou ik het nog durven, zo op mijn buik op de slee? Ja hoor, ik zie mijzelf dat wel doen! Toch komt die slee er hoogstwaarschijnlijk niet. Ik heb namelijk nogal vaak een leuk idee of plan (ik werd vroeger plannen harlekijn genoemd) en negen van de tien keer blijft het daarbij.

En dat vind ik ook helemaal prima, want ik kan van al die plannen alleen al enorm genieten. De droom hoeft helemaal geen werkelijkheid te worden. 

Avontuur
Foto – Gastschrijver Marina

De droom in mijn hoofd of…

Qua wonen heb ik in mijn gedachten of in een droom al in Amerika gewoond, midden in Washington DC. Maar ook in een klein huisje in de Schotse Hooglanden of in Lapland. In een tiny house op de Veluwe en in een villa aan de Griekse kust. In werkelijkheid woonde ik in een rijtjeshuis in een vinexwijk. Heel gelukkig. Met man en twee zonen. Ik een baan bij de gemeente en manlief een baan bij de rijksoverheid.

Op een gegeven moment kon mijn man solliciteren voor een baan van vier jaar in het buitenland. Nou, daar gingen mijn gedachten weer op hol, en niet alleen die van mij. Ook mijn man en kinderen konden er makkelijk in meegaan. Uiteindelijk solliciteerde hij in Berlijn en werd hij geselecteerd. Geen droom meer maar een avontuur dat echt zou beginnen!

Natuurlijk moesten we eerst aan familie en vrienden vertellen dat we naar Berlijn zouden verhuizen. Sommigen vonden het typisch iets voor ons, anderen hadden het niet zien aankomen. Op dat moment kregen en hadden we een heleboel vragen, waar we nog helemaal geen antwoord op hadden: Waar gaan we dan wonen? Geen idee. Waar gaan de kinderen naar school? Geen idee. Blijf ik werken voor de gemeente? Uh…Geen idee. Verkopen of verhuren we ons huis? Tja, geen idee!

Stap voor stap – van droom naar werkelijkheid

Gaandeweg hebben we de ene stap na de andere gezet en op het moment dat we echt gingen verhuizen, waren we er ook helemaal klaar voor. Het was best een rare periode. De kinderen namen afscheid van hun school, zwemmen, korfbal en scouting. Ik nam afscheid van mijn werk in de snackbar, van vrienden en vriendinnen. Samen namen we afscheid van onze buurt, de buren en ons huis. Eigenlijk namen we afscheid van een periode in ons leven. Overal gedag (van) zeggen, weten dat je (voorlopig) niet meer terugkomt en… nog niet weten wat er voor terugkomt.

Je vraagt je af: “wordt het daar eigenlijk wel net zo leuk?” Vooral voor de kinderen was het een groot verschil. Voor ons zijn die vier jaar overzichtelijk, voor hen zij die vier jaar een groot deel van hun leven.

Na deze periode van afscheid nemen, volgde een periode van opnieuw beginnen. Op het werk en op school, nieuwe vrienden en vriendinnen… Dat is natuurlijk niet altijd makkelijk of leuk. Ik herinner me nog dat mijn zoon vertelde dat hij op één van de eerste dagen zijn nieuwe klasgenoten uit het oog was verloren, niet alleen de kantine door durfde te lopen en daardoor met zijn ziel onder zijn arm de pauze alleen doorbracht. Geen droom maar een nachtmerrie op klaarlichte dag. We hadden er een mooi, maar ook moeilijk gesprek over: keuzes die we maken in het leven. Dat nieuwe ervaringen niet altijd leuk zijn, maar wel zorgen dat je groeit als mens.

Avontuur - Online talenonderwijs

Meertalige ‘sluip’foutjes

Op hun school in Berlijn is de voertaal Engels. Daarnaast leren de jongens ook andere talen zoals Duits en Spaans. Het is fantastisch om te zien hoe snel ze dat oppakken, maar we zien ook dat er daardoor ‘foutjes’ sluipen in hun Nederlands. Bijvoorbeeld ‘in twee weken heb ik een toets’, of ‘in deze text…’.

Vooral de jongste had nog onvoldoende basiskennis (hij zat in de brugklas toen we naar Berlijn vertrokken). Hij heeft daarom sinds we hier wonen online Nederlandse les via Meester Max. Samen met de docent maken we elk jaar een plan wat past bij mijn zoon en zijn situatie. Die flexibiliteit is heel fijn, want zo wordt er precies aandacht besteed aan zijn leerpunten op een manier die bij hem past. Dat maakt dat het voor hem ook te behappen is, naast zijn drukke schoolprogramma. Met juf Sanne heeft hij een perfecte klik en zij weet hem zelfs op vrijdagmiddag bij de les te houden. Zo kan hij zijn Nederlands mooi op peil houden. 

Ooit een droom nu echt! Op avontuur Berlijn

Sport en hobby’s oppakken bleek lastig in de coronatijd, maar in plaats daarvan hebben we een nieuwe hobby: Berlijn ontdekken! Er valt veel te ontdekken in de stad en dat doen we heel graag door uren te wandelen en te genieten van wat we tegenkomen. Mooie gebouwen, interessante musea, ruime parken, gezellige markten, leuke mensen. De jongens nemen graag het openbaar vervoer en reizen door de hele stad om met vrienden af te spreken.

Inmiddels hebben ze veel internationale vrienden en leren veel nieuwe andere inzichten en gebruiken. Soms krijg je daardoor ook een leuke reflectie op dingen die we in Nederland heel gewoon vinden, maar voor anderen niet gewoon zijn. Zo hebben fietsen in Duitsland standaard handremmen. Een klasgenoot die in Nederland op vakantie was, vroeg zich af of Nederlandse fietsen geen remmen hadden? En hagelslag op brood, dat doe je toch alleen op gebak? Kokosbrood, wat is dat dan?!

Contact over de grens

Berlijn is ver weg van Nederland, maar wel prima te overbruggen. Zo komen we, als het even kan, naar Nederland om Sinterklaas te vieren en ons jaarlijkse familieweekend. En vrienden en familie weten de weg naar Berlijn ook te vinden. De band met familie en vrienden is door de afstand anders geworden, maar niet slechter. Het is heel leuk om samen een paar dagen op te trekken en je ineens te realiseren dat je samen in je pyjama aan het ontbijt zit, wat je nooit eerder had gedaan, of zou doen als we nog in Nederland woonden.

De jongens gamen graag en kletsen al gamend heel wat af met vrienden uit Nederland, uit Berlijn, en soms ook gewoon samen in één call. Ik was vroeger een beetje sceptisch over al die online communicatiemogelijkheden, maar daar denk ik nu anders over. Het biedt juist veel mogelijkheden en biedt een verrijking in het contact, zeker als je ver weg woont.

Nieuwe kansen creëren

De coronapandemie heeft voor veel mensen veel ellende opgeleverd, en voor onszelf waren er ook ongemakken, maar voor mijn werk leverde het een kans op. Ik kan namelijk vanuit Berlijn thuiswerken en blijven doen wat ik leuk vind. Daarbij heb ik hier ook leuke mensen ontmoet waarmee het goed toeven is. Oktoberfest vieren, Sinterklaasfeest organiseren voor de Nederlandse gemeenschap in Berlijn, de Nederlandse stand inrichten op International Day op school, Advent Kaffee nuttigen met de buren, wandelen met een dame uit de straat..

Ik geniet van deze periode in ons leven en wat het leven hierna brengt, zien we wel. Sommige mensen verklaarden ons voor gek dat we met twee pubers naar het buitenland gingen verhuizen. Maar wij vonden het juist heel leuk om dit samen met ons gezin te doen. We hebben er met zijn vieren voor gekozen en wat erna ook komt, dit avontuur hebben we met elkaar beleefd. Dat vind ik heel bijzonder. Ik heb nooit écht gedroomd van een leven in het buitenland, maar het voelt nu wel alsof ik leef in een droom. 

Cadeautje van Meester Max! Meer weten?

Meer weten over online Nederlandse lessen van Meester Max? Er is een groot aanbod voor zowel privé- als groepslessen op verschillende niveaus. Bij Meester Max wordt er lesgegeven aan kleuters, leerlingen van het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs alsook aan volwassenen. Vraag een gratis proefles aan via de website.

Als je via de Wereldwijven een strippenkaart koopt, krijg je een leuke verrassing van Meester Max. Vergeet niet om “de Wereldwijven” te vermelden voor het uitchecken!

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.