Luistertip! VGV – Istahil werd al op jonge leeftijd besneden

VGV, vrouwelijke genitale verminking. Beter bekend als vrouwen-en meisjesbesnijdenis. In landen zoals Somalië, Egypte, Ethiopië, Eritrea, Soedan en Irak komt het besnijden van jonge vrouwen en meisjes veel voor. Een gebruik dat in Nederland sinds 1993 bij wet is verboden. In 2019 voerden de Wereldwijven voor het eerst ook campagne tegen vrouwen- en meisjesbesnijdenis onder de naam #DeWereldwijvenUnCut.

Ook dit jaar houden we de hele maand februari een campagne tegen VGV, omdat het anno 2023 nog altijd één van de lastigste taboes op vrouwengezondheid blijkt te zijn.

VGV – Istahil doorbreekt taboe in Nederland 

In 2019 spraken we voor het eerst met wereldwijf Istahil. Een gesprek waarin zij openhartig over haar ervaringen vertelde en op welke wijze ze haar ervaring wilt gebruiken om niet alleen andere vrouwen in Nederland die hetzelfde hebben meegemaakt te helpen, maar ook om het taboe rondom VGV te doorbreken. 

Ons interview filmpje met Istahil van drie jaar geleden, heeft maar liefst 30.000 mensen bereikt! Sinds dat artikel en de video, wordt zij vaak uitgenodigd als spreker voor bijeenkomsten en geïnterviewd voor verschillende media. Zo ook in de podcast van Sagrid Carter Just a thought, waarin Istahil met Sagrid praat over die verschrikkelijke dag – ze was pas zes jaar oud – dat het gebeurde , haar strijd tegen vrouwenbesnijdenis en nog veel meer. 

Ondanks dat de podcast alweer drie jaar oud is, is Istahil’s verhaal (helaas) nog hartstikke actueel. Omdat vrouwelijke genitale verminking nog steeds dagelijkse praktijk is in een groot deel van de wereld. Een mooi interview en absoluut een aanrader om in je podcast-titels op te nemen en te beluisteren.

We zijn ontzettend trots op het baanbrekende werk dat Istahil in Nederland doet. Het is hard nodig want er is nog veel werk aan de winkel. Op veel vlakken: de politiek, het onderwijs en de gezondheidszorg! 

Zero Tolerance – Vrouwelijke Genitale Verminking: Help je ons geld inzamelen voor FSAN?

Deze campagne willen we heel graag aangrijpen om een organisatie in het bijzonder te steunen: FSAN (Federatie Somalische Associaties Nederland). In de jaren negentig opgericht door Zahra Naleie, zelf besneden en gevlucht naar Nederland vanuit Somalië. In Nederland zag ze dat er nauwelijks tot niets bekend was over VGV en binnen (Somalische) immigranten gemeenschappen het onderwerp taboe was. Die patronen heeft ze met FSAN doorbroken. Zahra zag de dringende noodzaak om VGV bespreekbaar te maken in de politiek, de gezondheidszorg en het onderwijs in Nederland. Meer weten over de werkwijze van FSAN?

De afgelopen twintig jaar zijn heel veel stappen gemaakt, maar we zijn er nog niet. Besneden vrouwen krijgen vaak niet de juiste hulp en meisjes lopen het risico besneden te worden. Help jij? Je kunt doneren via gironummer NL50INGB0000001545 ten name van FSAN en ovv ‘donatie de Wereldwijven’.

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.