Vrijheid op vier wielen: een camper is voor iedereen! 

door gepubliceerd op 27 februari 2023Tags: , , , ,

Eens in je leven een roadtrip maken, spreekt ontzettend veel mensen aan. Je hoeft helemaal geen digital nomad te zijn om rond te toeren in een camper, of maanden van huis te zijn. Een roadtrip valt prima te plannen voor één, twee of drie weken. Alleen of met het hele gezin. Wereldwijf Saskia kan het beamen, want eenmaal in de VS, zette zij haar twijfels over rondtoeren in een camper met drie kinderen definitief overboord.

“Amerika is misschien wel het land waar de roadtrip (noodgedwongen) is uitgevonden”, zegt ze. Dat zou best kunnen kloppen want de wegen zijn er goed, maar de afstanden gigantisch, toch twee voorwaarden voor een serieuze trip. Hoe zit het eigenlijk in Europa? Saskia zocht het voor je uit.

Avontuur

De mother-road  in de Cadillac of… camper?

Route 66, is waarschijnlijk wel de meest bekende en geliefde: van de Oost- naar de Westkust. Aangelegd in 1926 rijd je zo vanuit hartje Chicago dwars door maar liefst 9 staten! Via Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico en Arizona voordat je de Stille Oceaan ziet glinsteren bij de pier van Santa Monica. Het eindpunt in Californië. 

En of je nu Route 66 in een klassieke Cadillac of camper rijdt, onderweg zul je flink wat keren letterlijk en figuurlijk moeten bijtanken. De motherroad is maar liefst 3945 kilometer lang! Officieel bestaat de weg niet meer, maar je kunt het oude traject nog steeds goed volgen. Cultuur. Natuur. Wie Route 66 volgt, leert Amerika kennen. Stop onderweg bij de Midpoint Cafe, een all American diner, slaap in de Wig Wam hotel en bezoek en verwonder je over de machtige Grand Canyon. 

Camper: (luxe) vrijheid op wielen 

Maar afgezien van de klassieke roadtrip, kun je natuurlijk ook je eigen route bepalen. Of er je way of living van maken. En dat is wat veel Amerikanen doen. Huis en haard hebben ze verkocht en ingeruild voor een camper: de pensionado’s. (Rock ‘n) Rollend gaan ze door het leven en genieten van hun vrijheid en luxe op een paar vierkante meter. 

De camper lijkt hier te zijn uitgevonden en je ziet de meest waanzinnige mobiele huizen over de weg rijden. Geruisloze bussen met luxe vering en ook van binnen alles erop en eraan. Je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat. En ik moet zeggen, we zijn misschien nog niet klaar om een eigen camper te kopen, maar de smaak van het camper-leven hebben we hier zeker te pakken gekregen! 

Ook in Europa voor ieder wat wils

En het smaakt naar meer want wat in de VS kan, moet toch ook mogelijk zijn in Europa? Van alle wegen die naar Rome leiden, vraag ik me af welke eigenlijk de mooiste is? En durf ik met zo’n bus langs de Italiaanse Amalfi-kust naar beneden te slingeren of door de smalle (één richtingverkeer) straten van het Spaanse Sevilla te rijden? Dat vraagt nogal wat zelfvertrouwen. 

Nieuwsgierig struin ik het internet af op zoek naar de populaire camper-modelletjes op de Europese wegen. Wist jij dat in Europa alleen al zo’n 2.4 miljoen campers zijn die gemiddeld 11 maanden per jaar stil staan? En voor veel van de camper-eigenaren is het als een vakantiehuis die toch een deel van het jaar ongebruikt staat te staan…

Avontuur -camper

(Ver)Huren via een camper deel platform?

Blij verrast ben ik door het verhaal achter Goboony, zeg maar de Airbnb van de camper-vakantieganger. “Zonde!”, dachten ze bij Goboony en ze creëerden een camper deelplatform waar eigenaren hun camper veilig kunnen verhuren. En dat is weer een mooie kans voor anderen om deze vorm van vakantie eens uit te proberen.

Hun aanbod bleek groter en diverser dan ik dacht! Wat dacht je van een stoere pickup of een familie camper compleet met douche en toilet? En ja, het zal je niet verbazen maar ook de vertrouwde retro VW-bus scoort nog altijd goed en kan je huren. Maar wist je dat die ook klimaatvriendelijk kan zijn? Jazeker! Want dit platform biedt je niet alleen een ruime keuze, je draagt ook een steentje bij voor een groenere wereld. Hoe? Dankzij de verhuur van een camper (aan jou!), kunnen eigenaren investeren om hun camper duurzamer te maken.

En twijfel je nog? Hun website is een inspiratiebron van geweldige camperroutes door bijzondere landen en praktische camper-tips. Wij weten zeker dat je enthousiasme groeit!

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.