Hoe meditatie je kan helpen

Gastschrijfster

In de afgelopen jaren heeft meditatie veel aandacht in de media gekregen. Hoewel meditatie door sommigen nog als iets ‘zweverigs’ wordt gezien, duiken er steeds meer onderzoeken naar boven die de helende kracht van meditatie benadrukken. In het Oosten zijn ze daar echter al veel langer bewust van. Elementen van meditatie komen terug in verschillende religies, levensstijlen en sportvormen. Bijna overal ter wereld kom je vormen van meditatie tegen.

Maar wat maakt nou dat deze krachtige oefening zo goed voor je kan zijn? En hoe begin je een meditatie als je hier nog weinig tot niets over weet? Geen zorgen, we nemen je er hieronder even kort in mee.

Voordelen van mediteren

De voordelen van meditatie zijn eindeloos. De meeste mensen beoefenen meditatie om rust en balans op te zoeken. Meditatie verlaagt namelijk de bloeddruk, spierspanning en hartslag. Je wordt er rustiger van en dat verbetert de nachtrust. Emotionele en fysieke pijn wordt draaglijker, je krijgt minder last van piekerende gedachten en ervaart een boost aan zelfvertrouwen en creativiteit. Meditatie kan helpen tegen verslaving en kan je stemming enorm verbeteren. Zelfs het immuunsysteem krijgt een boost waardoor je weerstand versterkt en je minder snel last hebt van kwaaltjes.

We kunnen nog wel even doorgaan over de winsten die te behalen zijn uit het mediteren, maar uiteindelijk komt het er op neer dat meditatie ons kan helpen om sterk, gezond en gelukkig in het leven te staan. 

Gewoon beginnen met mediteren 

Het bijkomende grote voordeel van mediteren is dat je het vrijwel overal kunt doen. Waar en wanneer jij maar wil. Je hoeft niet rustig te zijn, niet op een bepaalde manier te zitten, en je hoeft het verkeer in je hoofd niet te kunnen kalmeren. Als je een beginner bent, doe je er goed aan om een ruimte te vinden waar je comfortabel kunt zitten. Als dat bij jou thuis is, kan bijvoorbeeld één van de mooie meditatiekussens van Yogashop heel fijn zijn of een zacht tapijt waar je op kunt liggen.

Er zijn allerlei verschillende soorten meditaties en het is aan te raden om te beginnen met een begeleide meditatie via een app of een filmpje. De focus wordt voornamelijk gelegd op het volgen van je in- en uitademing. 

Meditatie is geduld hebben!

Als je onlangs bent begonnen met regelmatig mediteren, dan kun je je soms gefrustreerd of emotioneel voelen. Dit hoort er allemaal bij. Bij het mediteren probeer je de aandacht namelijk naar binnen te keren. Je ontkoppeld je van de buitenwereld om te kijken wat zich daarbinnen afspeelt. Dat kan confronterend en spannend zijn, omdat je dan recht tegenover je emoties, gedachten en eventuele trauma’s staat. Weet dat dit onderdeel is van een bepaald verwerkingsproces dat je moet doorlopen en dat je er goed aan doet om hier doorheen te bijten. 

Meer lezen over dit onderwerp? Ook wereldwijven Juliska in Bonaire en Carole in Australië schreven eerder een blog over de positieve invloed van meditatie.

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.