Hoge energierekening? Op deze manieren kun jij thuis besparen!

Gastschrijfster

Besparen op je verbruik, je hoort en leest niks anders meer. Heel Nederland is in de ban van de energierekening. De gasprijzen zijn gigantisch in prijs gestegen en veel mensen durven niet eens meer hun verwarming aan te zetten en zitten daardoor letterlijk in de kou. Over energie en die hoge energierekeningen in het bijzonder, is het laatste woord nog niet geschreven.

Begint jouw energierekening je te benauwen? Er zijn best een aantal manieren om op energie en gas te besparen. En nee, je hoeft echt niet de verwarming op 15 graden te zetten, daar wordt niemand gelukkig van. Met meerdere kleine aanpassingen kom je er ook! In dit artikel lees je er mee over. 

Dubbel glas nabootsen

Heb jij de pech dat je een huis hebt met enkel glas? Dan voel je waarschijnlijk vaak de tocht in je huis en zal je nu vast en zeker last hebben van een enorm gasverbruik. Maar wist je dat je niet persé een verbouwing nodig hebt om dubbel glas te fiksen? Je kunt namelijk dubbel glas nabootsen met behulp van raamfolie dat makkelijk online te bestellen is en je zelf kan bevestigen.

Je plakt de folie niet óp het raam, maar iets er vanaf. Op deze manier creëer je een extra luchtlaag waardoor het net lijkt of je dubbel glas hebt. Dit is een veel goedkopere manier dan wanneer je echt dubbel glas zou laten plaatsen. En ja, het werkt echt. Op die manier profiteer je van een lagere gas- en energierekening! 

Hoge energierekening? Verplaats je verbruik

Een andere manier om thuis te besparen is om ervoor te zorgen dat je de momenten wanneer je energie verbruikt, verplaatst naar een ander gunstiger tijdstip. Het zogeheten piek- of daltarief. Wist je dat als je je wasmachine in het weekend gebruikt, je dan kan profiteren van het daltarief? Goed dus om die verschillende tarieven van je energieverbruik nog eens na te lopen.

Wanneer je zonnepanelen hebt, kan je ook nog besparen door zoveel mogelijk je energieverbruik te verschuiven naar de momenten dat je energie opwekt. Heb je een dynamisch energiecontract? Dan kan je ook nog eens profiteren van de momenten waarop de energietarieven het laagst zijn. Dit kan je een dag van tevoren al inzien. 

Besparen op je douchegebruik

Ook tijdens het douchen verbruiken we veel energie. Enerzijds omdat we vaak (te) warm douchen en anderzijds omdat we vaak (te) lang douchen. Je kunt dit dus al eenvoudig verminderen door de douche iets kouder te zetten en korter te douchen.

Je hoeft echt niet op standje ijs te douchen, maar zet de douche eens een graad of 2 kouder. Een tip voor als je niet houdt van ‘kouder’ douchen: als je voor het douchen een cardio workout doet, is je lichaam warm. Je voelt dan niet dat de douche wat kouder staat! En het is meteen goed voor je gezondheid. Natuurlijk kun je ook een besparende douchekop aanschaffen. 

Prettig geregeld

Overigens, ook de Wereldwijven bevroegen elkaar een tijdje terug of zij er nog wel warmpjes bijzitten en of de prijzen gestegen waren waar zij wonen. Zo is bijvoorbeeld de stroomcrisis in Zuid Afrika nog altijd niet opgelost en wereldwijf Astrid heeft nog steeds te maken met veelvuldig stroomuitval en haar huishouden is afhankelijk van de energiemeter met tokens.

En wie denkt dat die energieproblemen zich alleen voordoen in minder ontwikkelde landen? Niets is minder waar. Met de stroomvoorziening in de VS is het ook niet overal even best. De energieprijzen zijn ook hier in veel staten omhoog gegaan én in veel staten kan de powergrid de vraag naar energie steeds vaker niet meer aan vanwege slecht onderhoud en/of te laat ingrijpen op benodigde groeicapaciteit.

Bovendien speelt Moeder Natuur steeds vaker een ingrijpende rol… Zinderende aanhoudende zomerhitte waardoor de airco’s overuren maken of juist extreme langdurige koude en leidingen bevriezen… En wat te denken van tornado en orkaangeweld? Laten we hopen dat de energieprijzen in Nederland tijdelijk zijn, want verder is het toch allemaal best prettig geregeld en ben je wel verzekerd van schoon stromend water en een warm kacheltje in huis.

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.