Hong Kong, Koeweit of Marokko? Juf zijn, kan overal!

Gastschrijfster

Als kind groeide ik deels op in het buitenland. Ik ben geboren in Jakarta en we hebben als gezin een paar jaar in Zaïre, nu Democratische Republiek Congo, gewoond. Het expatleven is mij met de paplepel ingegoten dus dat ik ooit weer naar het buitenland wilde verhuizen, stond voor mij als een paal boven water. Verder riep ik altijd, zo klein als ik was, dat ik zeker ‘mama’ wilde worden. Mijn zus werd dan altijd boos en zei beslist: “Dat kan niet want daar kun je geen geld mee verdienen.”

Dus besloot ik dat ik juf wilde worden en daar ben ik nooit meer van afgeweken.

High School in Amerika

Na mijn middelbare schooltijd ben ik voor een jaar als uitwisselingsstudent naar Amerika gegaan om een jaar high school te doen. Het was een bijzondere ervaring en ik heb daar ontzettend veel van geleerd. Ik was net 18 en ging voor het eerst in mijn eentje weg. Ik kwam terecht op een katholieke privéschool. Elke dag naar school in een uniform was wel even wennen, maar het scheelde ook een hoop tijd in de ochtend met bedenken wat ik aan moest trekken.

Op deze school deed ik aan zoveel activiteiten als mogelijk mee. Zo zong ik in het gospelkoor van de school, met als kers op de taart een optreden met Stevie Wonder! Ook zat ik in de drama-club en deed ik mee in elke schoolplay. Daarnaast speelde ik in het eerste Lacrosse meisjesteam van de school. Natuurlijk waren er flinke uitdagingen op persoonlijk vlak en ben ik mijzelf ontzettend tegengekomen, maar ik had deze ervaring nooit willen missen. Ik heb er heel veel van geleerd en herinneringen voor het leven gemaakt.

Ambitie
Foto’s: Sophie – Finland

Studeren in Nederland en Finland

Toen ik terugkwam uit de VS, ben ik in Utrecht naar de pabo gegaan en heb ik een geweldige studententijd gehad. Na een paar jaar als juf voor de klas in Nederland, begon het weer te kriebelen. Ik wilde weer naar het buitenland en vertrok naar Finland om aan de universiteit van Oulu mijn master in ‘Education and Globalization‘ te doen. Hier studeerde ik met (jong) volwassenen van over de hele wereld.

Voor mijn masterscriptie ben ik drie maanden naar een school in Zuid-Afrika gegaan waarvan mijn achternicht directrice was. Jaarlijks gaat op deze school een groep toekomstige senior studenten op een leadership camp waar ze leren om hun leiderschapstalenten optimaal te benutten. Mijn scriptie bestond uit de ontwikkeling van de lessen voor dit kamp en het doceren ervan. Uiteraard ontbrak ook de evaluatie niet, namelijk de ervaringen van de leerlingen over het kamp. Ik vond het heerlijk om zelf weer in de schoolbanken te zitten en mijn uitstapje naar Zuid Afrika heeft mij zoveel ervaringen rijker gemaakt die ik voor de rest van mijn leven koester. Ervaringen die ik later als juf ook nog vaak kon toepassen.

Juf in Koeweit, Hong Kong en Marokko 

Na mijn master ging ik aan de slag als onderwijsassistent op The American School of the Hague en toen is het balletje echt gaan rollen. Vanuit daar heb ik mij aangemeld bij Search Associates en zo heb ik mijn eerste onderwijsbaan in het buitenland gevonden. Ik ging als peuterjuf aan de slag op The American School of Kuwait. Hoewel Koeweit niet echt het land van mijn dromen was, heb ik deze kans toch gegrepen.

Het Amerikaanse onderwijssysteem zit anders in elkaar dan het Nederlandse en ik moest in het begin heel erg wennen. Op deze school kreeg ik de vrijheid om zelf mijn lessen te bedenken en vorm te geven aan de hand van de doelen die per leerjaar gesteld zijn. Omdat ik wel erg leefde in een expatbubbel, merkte ik na drie jaar dat ik toe was aan een andere omgeving.

Zo ben ik in Hong Kong terecht gekomen en als juf aangenomen op The American International School of Hong Kong. Een kleine internationale school met voornamelijk kinderen uit Hong Kong. Doordat de school heel kleinschalig was, was onze lerarenclub heel hecht met elkaar. Hier heb ik mijn Amerikaanse man ontmoet en zijn onze twee kinderen, Audrey en Edward, geboren. Ons kleine appartement (waar we inmiddels als gezin van vier uit waren gegroeid), de luchtvervuiling en de behoefte om dichter bij familie te wonen, maakten dat we na 5 jaar besloten om Hong Kong te verlaten. Met pijn in ons hart, want we lieten een geweldige stad en leuke collega’s achter.     

Ambitie
‘Apple picking’ in de Verenigde Staten

Online Nederlandse Juf!

Toen zijn we in Rabat, Marokko beland. Hier hebben we drie fijne jaren gehad. Wat een prachtig land is Marokko! Helaas zorgde covid voor roet in het eten. Doordat de grenzen van het land steeds sloten, lukte het ons nauwelijks om onze families te zien en toen mijn schoonmoeder ernstig ziek bleek, hebben we de knoop doorgehakt. We besloten naar Amerika te verhuizen om dichter bij mijn schoonfamilie te wonen. Daar wonen we nu sinds de zomer van 2022.  

Ik ben nog steeds in afwachting van mijn verblijfs- en werkvergunning, waardoor ik nog niet voor de klas mag staan. Gelukkig heb ik Meester Max gevonden en nu kan ik toch – online – mijn passie uitoefenen. Ik vind het geweldig om met kinderen van over de hele wereld te werken. Ik heb leerlingen in Oeganda, Cuba, Polen, Amerika en Engeland die ik wekelijks online ontmoet. Die internationale afwisseling en het kunnen aanbieden van onderwijs op maat, is heel fijn. Ik heb het gevoel dat ik iedere leerling kan ondersteunen waar het nodig is. 

Voordeel van mijn tweetalige kinderen

We zijn zelf een tweetalig gezin en daardoor weet ik als geen ander wat een uitdaging het is om kinderen tweetalig op te voeden. Vanaf de geboorte van mijn kinderen spreek ik heel consequent Nederlands met ze, lees ik veel voor in het Nederlands en heb ik ze alle bekende Nederlandse kinderliedjes geleerd. Ze begrijpen gelukkig alles wat ik tegen ze zeg, en langzaamaan, met veel aanmoediging, beginnen ze ook steeds meer Nederlands terug te praten.

De kennis en ervaring die ik heb opgedaan als moeder van tweetalige kinderen kan ik nu heel goed gebruiken in mijn werk voor Meester Max. Daarnaast is het heel fijn dat ik les kan geven wanneer mijn kinderen op school zitten en mijn computer dicht kan klappen wanneer mijn kinderen thuis zijn. Het geeft mij de vrijheid om zelf mijn tijd in te delen, terwijl ik toch kan doen wat ik het liefste doe: lesgeven.

Wil jij online Nederlandse lessen?

Benieuwd vanuit welke landen de docenten van Meester Max nog meer online Nederlandse lessen verzorgen? Via deze wereldkaart kun je precies zien waar. Mocht ook jij interesse hebben aan Nederlandse les bij Meester Max, vraag dan een gratis proefles aan en wie weet ontmoeten wij elkaar daar!

Meester Max heeft een leuke verrassing voor al onze lezers! Als je een strippenkaart voor de online Nederlandse lessen koopt, krijg je een leuke verrassing mits je natuurlijk ‘De Wereldwijven’ vermeldt!   

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.