Vijf jaar storytelling met de Wereldwijven! 

Hieperdepiep hoera! Ons platform de Wereldwijven bestaat alweer vijf jaar. Eind maart 2018 lanceerden we met zes vrouwen de Wereldwijven, een uniek platform boordevol storytelling. Allemaal schreven we als wereldwijf voor destijds nog Lindanieuws.nl, maar besloten medio 2017 onze eigen weg te gaan met een eigen website. Inmiddels brengen we al vijf jaar lang week in, week uit de meest bijzondere en grensverleggende verhalen, persoonlijke blogs en mooie interviews.

Tijd voor vijf jaar storytelling in vogelvlucht. Dat deden we natuurlijk niet alleen, maar samen met een fantastisch netwerk van Nederlandse en Belgische vrouwen in het buitenland die geregeld voor ons schrijven.

Storytelling – te land, ter zee en in de lucht!

Het zijn hun verhalen over avontuur en prachtige blogs over reizen. Te land, ter zee en in de lucht. Geen weg is deze wereldwijven te gek of ze durven hem wel in te slaan. Volgde jij ook het bijzondere zeilavontuur van Mariska met haar gezin? Ze zeilden van de Oost naar de West en moesten improviseren toen corona de grenzen deed sluiten. Waar leg je dan een boot aan? 

Vloog je mee met Martijn die in een sportvliegtuig vanuit Zuid Amerika via Europa en Rusland naar de VS en terug naar haar thuis in Argentinië vloog? Of Arlette die in de Verenigde Staten alle lange afstandspaden heeft gelopen (maar liefst bijna 56.500 kilometer!)? Prachtige stoere vrouwen die nieuwe grenzen wilden verkennen en eigen grenzen durfden te verleggen. Unieke storytelling.

Storytelling over emigreren & remigreren 

Centraal staan natuurlijk de vele blogs over emigreren (en remigreren!), waarbij ook de rauwe randjes niet weggemoffeld worden. Want het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Wat drijft vrouwen om zekerheden achter te laten en een nieuw bestaan op te bouwen? Iedere keer weer een sociaal netwerk opbouwen, uitpluizen hoe financiële instanties in het buitenland werken en uitdokteren of je gezondheid wel in goede handen is. 

Heel blij zijn we met de samenwerking met andere emigratiedeskundigen. Iedere maand zoemen we in op een specifiek onderwerp dat vaak onderbelicht blijft bij zowel een emigratie als een remigratie: heimwee, rouw, de omgekeerde cultuurschok en ‘third culture kids’. Maar ook meertalig (online) onderwijs, het Nederlanderschap, echtscheiding en taboes als ongewenste kinderloosheid en huiselijk (ex)partnergeweld.

Maandthema’s en… Bedrijf van een Wereldwijf 

Iedere maand snijden we (nieuwe) thema’s aan die weer een tipje van de sluier oplichten wát wonen in het buitenland werkelijk inhoudt en vragen we wereldwijven hoe (anders) dit bij hen is: relatie, seks en liefde (en taboes), eten & drinken, spiritualiteit, natuur & milieu, onderwijs en zoveel meer.

Ontzettend stoer vinden wij de verhalen van ondernemende vrouwen. Vrouwen die een eigen bedrijf opzetten of stichting starten. We geven ze graag een podium op ons platform omdat we geloven dat hun verhaal anderen misschien net dat zetje in de rug geeft: om te stoppen met dromen en gewoon te doén. Hun verhalen in Bedrijf van een Wereldwijf zijn sinds de oprichting één van de pijlers van dit platform. We schreven er zelfs een boek over waarvoor we maar liefst 35 Nederlandse ondernemende vrouwen wereldwijd interviewden. Maar voor wie ons al vanaf het begin volgt: dit is niet ons enige boek. 

Nog meer storytelling en natuurlijk: campagne!

In 2017 – nog voor de oprichting van de website – bundelden we 27 emigratieverhalen van alle eerste wereldwijven: vrouwen die onder die naam hun blogs uitbrachten voor Linda. Een deel van de opbrengsten van dit boek – Wereldwijven – doneren we aan She Decides. Lees meer over beide titels op de boekenplank, waar je ze natuurlijk ook kunt bestellen.

Sindsdien proberen we ieder jaar een bijdrage te leveren aan women empowerment op het gebied van gendergelijkheid, vrouwenrechten en -gezondheid. Speciale aandacht heeft VGV, of meisjesbesnijdenis, waar we onlangs nog campagne tegen voerden en blijven voeren. 

Storytelling

Vijf jaar in klinkende cijfers

Ontzettende trots zijn we natuurlijk dat we ook gestaag blijven groeien. Dat we van ondernemende vrouwen horen hoe de publicatie van hun verhaal of interview dat verschil heeft gemaakt. Dankzij jou. De enthousiaste lezer die onze website bezoekt en/of boeken leest. De trouwe volger op social media. En hopelijk de toekomstige luisteraar. Luisteraar? Jazeker!

Blik vooruit: een eigen podcast! 

Want naast de bijna dagelijkse artikelen op de website, gaan we binnenkort ook anders live! En wel met een eigen podcast: Wereldwijven On Air! Onze eigen digital nomad Rianna, praat iedere maand ergens vanuit Zuid Amerika met ondernemende Nederlandstalige vrouwen elders in de wereld. Ze ‘reisde’ inmiddels al naar Botswana, Tanzania, Griekenland, Indonesië, Canada en de VS en sprak er met wereldwijven over emigreren, ondernemerschap, keuzes en persoonlijke groei. Zeer binnenkort hier te beluisteren (en te zien), maar ook via de bekende podcast platforms. Nieuwsgierig? Hier alvast een voorproefje.

Vijf jaar zijn omgevlogen en we hopen ook de komende jaren nog veel mooie verhalen te publiceren. Omdat we echt geloven dat storytelling verbindt en in beweging zet. En weer anderen inspireert om die stap te zetten en de droom te realiseren die ze al zo lang koesteren. Volg je ons?

Warme wereldse groet,

De Wereldwijven

Heb jij een verhaal dat je wilt delen? Heb je een lezersvraag voor de wereldwijven? Of een onderwerp waarover je meer wilt weten? Stuur ons een bericht: redactie@dewereldwijven.com

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.