Even op en neer? De reisafstanden in Noorwegen

Ellen de Wilde Nieuw

Dit jaar doe ik in Noorwegen een yogateacher training. Ik besloot om verschillende redenen eens niet een paar weken naar India te vertrekken, maar de opleiding in Oslo te volgen. Lekker dichtbij zou je denken. Elke maand reis ik af naar de hoofdstad. Dit ‘enkeltje’ hoofdstad neemt negen uur in beslag, om drie dagen later, weer in diezelfde tijd thuis te komen.

Toen ik nog in België woonde, had me dat ondenkbaar en raar geleken, om zover te reizen voor een cursus. Elke maand. Maar hier in Noorwegen, kijkt men met heel andere ogen naar de reisafstanden.

Reizen - Reisafstanden
Foto’s: Ellen de Wilde

Hele dag rijden voor tweedehands spullen

Even geleden hadden we iemand op bezoek die, via een tweedehands website, een paar spullen van ons had overgekocht (die wij op ons beurt vanwege onze renovatie niet meer konden gebruiken). De beste man had zo maar even 8 (!) uur gereden om bij ons het spul op te halen, en om direct terug huiswaarts te rijden. Op één dag 16 uur in de auto om een paar honderd euro uit te sparen.

De gemeente waarin ik woon, heeft de grootte van heel Vlaanderen, met een inwonersaantal van 10.000. Het is niet ongewoon voor mensen hier om een flink stuk te rijden voor hun werk. De dichtstbijzijnde stad ligt op een half uur rijden. Dat is even ver van mijn ouderlijk huis tot in het centrum van Gent. Maar naar Gent, daar ging ik vroeger niet ‘eventjes’ heen. Dat was snel een hele daguitstap. Tegenwoordig ga ik in Noorwegen wèl snel even naar de winkel op diezelfde afstand.

In Noorwegen wordt alles wat je binnen twee uur rijdt, beschouwd als ‘in de buurt’. In twee uur ben je heel België door! Het scheelt dan ook dat Noorwegen twaalf keer zo groot is als België. En de afstand van Noord- naar Zuid-Noorwegen is even ver als van Noord-Denemarken naar Zuid-Italië.

Landschap helpt ook een extra (reisafstanden)handje!

Daar komt nog bij dat het Noorse landschap ook niet toelaat om snel van A naar B te gaan. De hele kustlijn van een fjord afrijden of via een tunnel onder een gletsjer de bergketen oversteken, zijn maar twee voorbeelden. En hogere snelheden dan 80km/u haal je op de meeste plaatsen niet.

In de jaren ’80 kwam er een grote verandering in de reisafstanden, met de aanleg van vele tunnels en ferry’s. Dat maakte Noorwegen plots zoveel toegankelijker. Maar hoe dan ook, de Noor heeft, door zijn geschiedenis, een heel andere relatie met afstanden en reistijden opgebouwd dan de Belg of de Nederlander. Families wonen vaak erg ver van elkaar, maar dat weerhoudt hen niet om elkaar ‘even’ te bezoeken in het weekend en daarvoor meer dan 10 uur te rijden. Een schril contrast op alle reacties (op Facebook) die ik onlangs voorbij zag komen over een concert dat op verschillende (!) plekken in België georganiseerd werd. Jammer dat het voor zovelen wel heel ver was om daarvoor een uurtje het land door te rijden. 

Reizen

Reisafstanden: een interessant perspectief

En omdat ik zo hou van metaforen in het leven: brengt dit geen perspectief? Andere mensen, andere landen, andere culturen. Zoveel verschillende ogen. Zoveel ‘afstand’ tussen ons. De ervaring van echt ergens anders wonen en de ervaringen die je daarbij opdoet, zijn zo fundamenteel anders dan naar diezelfde landen en culturen op reis gaan. Het verruimt letterlijk je eigen perspectief en je kijkt opnieuw naar je eigen gewoontes en normaliteiten. Het is één van de redenen waarom verdieping in andere culturen zo ongelofelijk gezond is voor de mentale ontwikkeling en volwassenheid. Of dat nu wonen is in verschillende landen, of in aanraking komen met een internationaal milieu op andere manieren.

De mens heeft zo een enorme elasticiteit en variatie in zijn perceptie. Jij dus ook. Zoveel verschillende culturen, gewoontes en tradities, gevoed door een bodem van geschiedenis en landschap. Er zijn zoveel ‘normalen’ en zoveel meer perspectieven op die afstand tussen ons. Zoveel meer dan je je voor mogelijk houdt en die rekbaarheid zit in ons allen. Daar in die ruimte tussen jij en mij.

Zou het niet mooi zijn ons af en toe wat meer in dat niemandsland te wagen? 

Nieuwsgierig waar Ellen nog meer over schreef? Lees hier al haar blogs.

Over dit Wereldwijf: Ellen De Wilde - Noorwegen

Ik ben een Vlaamse die in de Noorse fjorden een klein plattelands dorpje geadopteerd heeft. Als marien wetenschapper heb ik een speciale connectie met de oceaan en werk hier als walvisgids in de zomermaanden. Verder blog, vlog en fotografeer ik.