Weg uit Nederland, maar waarheen precies?

Helga Smit

In mijn eerste blog beschreef ik waarom ik besloot Nederland ‘vaarwel’ te zeggen: mijn eigen pensioengerechtigde leeftijd en het overlijden van mijn moeder. Echter voordat ik kon vertrekken, moest er natuurlijk een hoop bedacht en geregeld worden. Dat ik voor Senegal en de stad Saint Louis koos, was een praktische keuze omdat ik al diverse reizen hierheen en contacten had gemaakt, waaronder mijn ex-schoonfamilie. Saint Louis heeft een mooie oude stadskern (UNESCO wereld erfgoed) en is omsloten door prachtige natuur (veel vogels).

Maar dat was niet mijn enige motivatie voor Saint Louis. Mijn nieuwe woonplaats moest ook dichtbij een ziekenhuis en het strand liggen. En ik wilde er kunnen fietsen!

Wereld - woonplaats
Foto’s: Helga Smit

Huizenjacht in mijn toekomstige woonplaats!

Mijn nieuwe woonplaats was dus gevonden, echter nu moest ik nog op zoek gaan naar een huis. Gelukkig had ik een goeie vriend in Saint Louis wonen die een betrouwbare makelaar kende en daar ben ik mee in zee gegaan. Een spannend avontuur omdat ik in Nederland werkte en het hele project moest overlaten aan de makelaar aldaar. Iemand die ik helemaal niet kende en met een hele andere achtergrond.

Natuurlijk kon ik wel meedenken en er zijn diverse e-mails over en weer gegaan omtrent de indeling van het huis en de materialen die gebruikt zouden worden. Achteraf betwijfel ik of ik niet te veel heb betaald maar het huis staat er naar mijn idee en, het allerbelangrijkste, het is goed gebouwd. Uiteindelijk is het een mooi resultaat geworden van gewoon doen, alhoewel er natuurlijk ook stress momenten waren. Vanaf 2016 ben ik met het huis bezig geweest en ben ik een paar keer naar Senegal gegaan om de bouwvorderingen te bekijken. Gelukkig kon Samba, mijn huidige partner (en met wie ik sinds 2017 een relatie heb) ook een oogje in het zeil houden.

Kritiek, maar ook veel hulp

Ondertussen maakte ik ook alle voorbereidingen voor mijn vertrek uit Nederland. Ik kreeg heel verschillende reacties uit mijn omgeving, waarvan sommige met een duidelijke ondertoon. Want, Nederland inruilen voor een land waar minder voorzieningen en zaken minder goed geregeld zijn? En waarom mijn familie en vrienden achterlaten en kiezen voor een land waar een andere cultuur heerst? Hoe kon ik dat doen? Al deze gedachten heb ik naast me neergelegd, alhoewel dat niet makkelijk was. Achteraf heb ik me nog te veel verdedigd. Waarom eigenlijk? Emigreren is een beslissing waarover anderen niet hoeven te oordelen.  

Het regelwerk voor vertrek ging ondertussen gewoon door, naast mijn gewone werk. Ongeveer een jaar van te voren begon ik met het opzeggen van administratieve zaken zoals abonnementen en een half jaar van te voren startte ik met het opruimen van spullen. Het opruimen van de spullen vond ik het lastigste, dan wordt het definitief. Gelukkig hebben een aantal vrienden/familie mij geholpen bij dit proces. Uiteindelijk zijn acht koffers, een bed, een fiets en nog wat kleine spullen meegegaan in een container en verscheept naar Senegal.

Wereld

Met de bus naar mijn nieuwe woonplaats!

Daarnaast moest ik ook gaan nadenken over hoe ik Nederland zou gaan verlaten. Een afscheidsfeest voor familie en vrienden stond natuurlijk op het programma. Ook stond vast dat ik niet met het vliegtuig naar Senegal zou vliegen. Ik wilde het afscheid van mijn geboortegrond ‘vloeiend’ laten verlopen. De dag na mijn onvergetelijke afscheidsfeest, ben ik vertrokken met een bus naar Barcelona. Vervolgens ben ik met de bus naar Marokko gegaan en heb hier de koningssteden, Fez, Meknes en Marrakesh bezocht. Uiteindelijk ben ik in Casablanca op het vliegtuig gestapt en naar Nouakchott, Mauritanië gevlogen, waar Samba mij opwachtte om mee te gaan naar Saint Louis. 

Aangekomen in Saint Louis moesten we eerst op zoek naar een appartement omdat mijn huis nog verhuurd werd. Gelukkig vonden we snel een ruimte, midden in de stad. Hierdoor kon ik veel mensen leren kennen en snel integreren. Helaas pakte dat anders uit door de corona crisis. Een nare tijd die hier ook veel impact heeft gehad op de samenleving. Na 10 maanden kreeg ik de sleutels van mijn huis en kon ik me gaan settelen. Eindelijk in mijn eigen huis waar ik sinds 2016 mee bezig was geweest.

Oost, west thuis best,  waar ook ter wereld.          

Over dit Wereldwijf: Helga Smit - Senegal

Nangadeff! Ofwel hallo in het Senegalees (Wolof). Sinds september 2019 woon ik in Saint Louis, een prachtige oude stad in het Noorden van Senegal. Na diverse reizen door West-Afrika vertrok ik op 55 jarige leeftijd uit Nederland om een nieuwe bestaan op te bouwen in Senegal. Samen met mijn Senegalese echtgenoot (gids in Saint Louis) runnen we een Bed&Breakfast en organiseren we excursies en ben ik emigratiecoach. Daarnaast doe ik vrijwilligerswerk op een kleuterschool en geef ik yoga les aan kinderen. Via Wereldwijven deel ik graag mijn ervaring vanuit dit warme land.