Werelds eten en Instagram food in Bangkok

Nikki Hofman - portret bio

“Mag ik twee glazen bruiswater alstublieft,” vragen wij in ons beste Thais. Nu is dat niet een hele ingewikkelde bestelling, maar toch krijgen we een paar minuten later slechts één glas. Als we dat vervolgens aangeven slaat de paniek bij de serveerster toe. Na een hoop commotie onder het personeel komt een nieuwe serveerster vragen wat het probleem is. ‘Song, nam soda, na kha‘, zeg ik met twee vingers opgestoken en herhaal het in het Engels.

Een paar seconden verstrijken en met een twijfelachtige glimlach krijgen we uiteindelijk een “Ok”, maar geen tweede glas. Voor een expat in Bangkok gaan een hoop alledaagse dingen net even anders dan thuis in Nederland. Ook als het om eten en koken gaat.

Wereld
Foto’s artikel: Nikki // Hoofdfoto Unsplash

Eten komt met uitdagingen

Zo moet je vaak meerdere supermarkten af voor de juiste producten en krijgt in een restaurant zelden iedereen tegelijkertijd zijn eten. Het gaat regelmatig fout bij een bestelling en men eet bijna altijd alleen met vork en lepel. Ook hebben veel huishoudens een watertank abonnement en zijn vaatwasmachines een speld in een hooiberg. Zelfs in de meest moderne en luxe keukens is er in geen velden of wegen één te bekennen.

Betekent dit dat de gemiddelde expat na elke maaltijd de vaat staat te wassen? Nee, want koken doen de meeste expats maar zo af en toe, waarna de huishoudster de keuken in no-time weer glad trekt. De maids zijn hier een veel voorkomende luxe die in Nederland natuurlijk niet zo vanzelfsprekend is. 

Wereld

De wereldsmaak van Bangkok

Wij hebben dit jaar het goede voornemen om weer meer te gaan koken, want sinds we in Thailand wonen eten wij vaak buiten de deur en wordt er veel besteld. De Thaise versies van Thuisbezorgd, Grab, Foodpanda en Lineman, hebben genoeg te kiezen en in de stad is zoveel culinair te ontdekken. Daarbij komt dat de supermarkten hier relatief duur zijn en ik niet dapper genoeg ben om mijn dagelijkse boodschappen op de lokale markt in te slaan. De geur en het zichtbaar gebrek aan hygiëne op deze markten zijn niet erg bevorderlijk. 

Toen we net in Bangkok woonden aten we vaak Thais. Bijvoorbeeld een lekker pittige Phat kaphrao, Som Tam of simpele Khao phat in de welbekende straatrestaurantjes die je hier overal kunt vinden. Nu we een paar jaar verder zijn staat er iets minder Thais op het menu, maar proberen we ook veel andere keukens uit. Zo heb je hier veel Koreaans, Indiaas en authentiek Chinees eten, maar ook Braziliaans, Georgisch of Libanees kun je in deze diverse stad vinden. De vele Japanse Izakaya’s zijn onze favoriet. Deze laagdrempelige eetcafés zijn vaak lekker rumoerig en gezellig. Ik kom er graag.

Instagram food

De Thaise elite, ook wel high-so Thai genoemd, is dol op de Europese keuken, maar vooral om er mee op de foto te gaan. Naast een v’tje voor “vegetarisch” wordt op de menukaart ook vaak aangegeven of het desbetreffende gerecht fotogeniek is en dus Instagrammable. Het komt regelmatig voor dat een stel verschillende gerechten besteld, een volledige fotoshoot houdt en het eten vervolgens verder nauwelijks aanraakt.

Bangkok kent dus vele Franse, Spaanse, Italiaanse en zelfs Duitse restaurants, maar je moet wel opletten dat er geen gedroogd zeewier en viseitjes op je pizza zitten. Tenzij je dat lekker vindt natuurlijk. 

Wereld - eten

Iets anders eten? Wie zoekt, die vindt!

Als echte Nederlander eet ik nog steeds veel brood en melkproducten als kaas en yoghurt. Brood zoals je dat in Nederland vindt, heb ik hier nog niet gevonden. Wel koop je bij de Deense of Franse bakker goed zuurdesem- of stokbrood en het notenbrood van de supermarkt is ook wel goed te doen. Eigenlijk kan je hier bijna alles wel vinden, zelfs drop en oude kaas, al hangt er soms wel een behoorlijk prijskaartje aan.

Ook zijn er verschillende cafés waar je gewoon een portie bitterballen kunt bestellen. Kortom, in Bangkok alle keus, maar vanavond gaan we koken! Denk ik. 

Over dit Wereldwijf: Nikki - Bangkok

Hi! Mijn naam is Nikki en ik woon sinds een aantal jaar met mijn Braziliaanse partner in bruisend Bangkok, Thailand. Een leven dat ik me als voormalig jurist jaren geleden nooit had kunnen voorstellen. Het is een aaneenschakeling van mooie en bijzondere ervaringen, maar ook struggles die onlosmakelijk bij het expatleven horen. Zowel hier, als op mijn eigen blog @expat_confessions zal ik de mooie, maar ook de lelijke kanten van het expatbestaan in Thailand met je delen.