Maandthema mei – Moeder Aarde

Eén van onze jaarlijks terugkerende thema’s is de wereld waarop we leven: de aarde! Onlosmakelijk verbonden aan dat woord ‘moeder’ en begrippen als ‘natuur’ en vandaag de dag ‘klimaat’ en natuurlijk het ‘milieu’. Het is geen toeval dat de maand mei zo verweven is met Moeder Aarde. Hoe zit dat eigenlijk? 

Moeder Aarde is een mondiaal begrip en zij komt overal terug in de wereldgeschiedenis.

De Oermoeder 

De aarde is de Oermoeder vol natuurkracht en staat voor creatie, schepping en vruchtbaarheid. Ze is de kringloop van het leven, van de seizoenen; de cyclus van geboren worden, groeien, bloeien, afsterven en nieuw leven zaaien. En rusten. Rust nemen

De Oermoeder, of Moedergodin, heeft uiteenlopende namen in veel culturen. Voor de oude Egyptenaren is zij Hathor en in de Griekse mythologie is zij Maia. Ook de Romeinen vereerden deze Griekse moedergodin omdat zij de dingen van de natuur zou laten groeien. Logisch dat zij er dus een maand naar vernoemden… precies! Mei, oftewel Maius in het Latijn. 

Moeder Aarde van oost naar west

In het hindoeïsme is Durga de moedergodin. Ze is autonoom en behoort alleen zichzelf toe. En dat is ook haar grote kracht in haar missie om de wereldorde te ontdoen van (mannelijke) demonen. Durga wordt meestal goudkleurig afgebeeld met een mooi gezicht, meditatieve glimlach en vele (tot wel twintig!) armen. In haar handen houdt ze de wapens vast die de goden haar hebben gegeven.

In veel inheemse Andes-culturen zien we de verering van Pachamama., dat in het Quetcha ‘aarde’ (pacha) en ‘moeder’ (mama) betekent. Letterlijk dus Moeder Aarde. Pachamama is niet scheppend maar ís alles (inclusief de kosmos). Ze beschermt. Precies om die reden geeft men in de Andes altijd iets terug van wat Pachamama schenkt. Zo wordt nooit de hele oogst geoogst, of al het voedsel opgegeten. Altijd offert men een deel terug aan Pachamama en spreekt men haar, hun dankbaarheid uit. 

Over schoonheid van binnen en buiten

Maar Moeder Aarde gaat ook over ons. De mens. Over ons lichaam en onze geest. Onze idealen. Deze maand dus ook aandacht voor onze voeding, schoonheid(s idealen) en gezondheid. Vandaag de dag streven we na dat wat we ín ons lichaam stoppen en òp het lijf smeren, liefst zo natuurlijk mogelijk is. 

Maar hoe natuurlijk is dat allemaal echt? En hoe verschillen onze meningen over voeding, schoonheid en gezondheid eigenlijk waar we wonen? Welk (bij)geloof is er en wat zijn de facts van gezonde voeding? En hebben wereldwijven zich echt aangepast aan het lokale eten of blijven we trouw aan onze boterham met hagelslag of aardappels met groenten en een stukje vlees of vis? 

Wereldwijven over Moeder Aarde 

Ongetwijfeld zul je deze maand ook lezen over klimaat en duurzaamheid, maar ook over de keuzes die wereldwijven maken. Over ons reisgedrag. En de omgeving waar we wonen. Want wat maakt het land of de streek zo uniek? En hebben we bewust gekozen voor de plek waar we nu wonen? 

Natuurlijk ook aandacht voor de lokale (kleinschalige) projecten en initiatieven voor de gemeenschap, het milieu en de natuur. Zijn er duurzame ontwikkelingen waar we elders in de wereld van kunnen leren? Bijzondere bewegingen zoals het eco-feminisme of inspirerende personen met een bijzondere missie? 

Verder deze maand

En natúúrlijk beperken we ons niet alleen tot het maandthema. Want er is zoveel om over te vertellen en zoveel om over te schrijven. Genoeg hilarische, serieuze en mooie verhalen uit alle hoeken van de wereld want Wereldwijven zijn ondernemend. Onderzoekend. En schrijven over van alles en nog wat.

Deze maand hebben we in ieder geval al drie fantastische ondernemende vrouwen geïnterviewd voor de rubriek Bedrijf van een Wereldwijf. Over uniek zorgtoerisme in Bonaire, geweldig leuke sieraden in de VS en bijzondere wandel-retreats voor vrouwen. Lees hun verhaal binnenkort op onze website! 

En, tot slot komt eind deze week de tweede aflevering van onze eigen podcast Wereldwijven On Air! uit. Genoeg redenen om ons te volgen dus. Via de website of social media. Veel leesplezier!

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.