Wereldwijf Carole over haar wereldoma

De maand mei staat in het teken van Moederdag, maar dit jaar wilden we dat graag eens breder trekken en vroegen onze wereldwijven naar bijzondere verhalen van bijzondere vrouwen in hun familie. Wereldwijf Carole in Australië hoefde daar niet lang over na te denken en klom direct in de pen om het verhaal van haar oma met ons te delen. Een ondernemend type, hier haar verhaal:

Op zich heb ik mijn wereldoma niet zo lang gekend, dat terwijl ze bijna 94 jaar is geworden. Ik denk dat ik dertien was toen ze stierf. Ze woonde in een flat Hilversum.

Thee, porseleinen poppen en Thijs van Leer

Ik weet nog dat in één kamer een schrijfmeubel stond en dat ik geïntrigeerd was door de poppen met porseleinen hoofden en zeker de Afrikaanse pop waar ik dan meestal mee speelde. Oma hield er niet van om in grote groepen bij elkaar te komen en als we haar bezochten, kwam ik alleen met mijn ouders en dronken we thee in haar flat. Ik herinnerde dat ze haar eigen thee met melk op een pitje maakte.

Volgens mijn moeder was oma geïnteresseerd in het Soefisme, iets wat mijn moeder raar vond want ze was protestants opgevoed. Oma kon je van je hoofdpijn afhelpen door haar hand op je hoofd te leggen. Nu ik dit zo schrijf, was ze helemaal niet zo heel anders dan mijn eigen vriendinnen van nu met hun spirituele zoektocht en interesse voor reiki. Mijn oma was een goede vriendin van de moeder van Thijs van Leer, de bekende dwarsfluitspeler, en vond het daarom geweldig dat ik ook dwarsfluit speelde.

Echt een wereldoma: liefde via brieven

Een bijzonder verhaal is hoe ze mijn opa heeft ontmoet. Men vertelde haar dat er een Nederlandse man in Djog Jakarta woonde en ze begon een briefwisseling met hem. De familie van mijn opa woonde al generaties lang in Indonesië, maar mijn opa had wel in Wageningen gestudeerd aan destijds de Landbouw Hoge School. Hij sprak daarom waarschijnlijk ook wat Nederlands, want ik weet niet of mijn oma toen al Engels sprak. Na die regelmatige briefwisseling met mijn opa, werd ze uitgenodigd om naar Indonesië te komen. Ze kreeg geld om eerste klas te reizen met de boot, maar gebruikte het extra geld om mooie stoffen te kopen en jurken te maken.

Toen ze aankwam in Indonesië was de familie van mijn opa verheugd om haar te zien en wachtte haar op het eerste klas perron op. Waar ze natuurlijk niet uitkwam. Het verhaal gaat dat de familie erg teleurgesteld was dat ze niet eerste klas gereisd had, maar de geschiedenis leert dat ze deze teleurstelling hebben overleefd: mijn wereldoma is tenslotte met mijn opa getrouwd!

Muzikale toegift

Leuke detail: Thijs van Leer heeft op de achtergrond altijd een rol gespeeld in mijn leven. Hij heeft op de begrafenis van mijn moeder gespeeld en vertelde dat hij mijn oma vaak gezien had in zijn leven. Daarom wilde hij graag voor mijn moeders begrafenis spelen. Na een jaar goed oefenen vroeg ik hem of ik hem mocht filmen en of we samen een liedje konden spelen. Die ontmoeting kun je hier bekijken en beluisteren: 

Meer wereldoma’s

Meer verhalen over echte wereldoma’s? Lees het hartverwarmende verhaal van wereldwijf Juliska over haar oma, een feministe in hart en ziel. Of het bijzondere verhaal van wereldwijf Annemiek. Haar oma Kitty was een verzetsheldin in WOII.

Over dit Wereldwijf: Carole Overmaat - Australië

Hey, Ik ben Carole Overmaat en woon in Australië. Ik studeerde CMV Vrijetijdskunde in Rotterdam en woon sinds 2005 samen met mijn man Ron en twee kinderen in Melbourne. Het avontuur vinden we in de dagelijkse dingen. Acht jaar geleden startte ik mijn programma Dutch TV. In 2018 nam ik ook nog de Nederlandse krant de Dutch Courier over. Voor de wereldwijven zal ik voornamelijk vloggen over mijn avonturen hier 'Down Under.'