Culinaire marathon in Lagos breekt wereldrecord!

De Nigeriaanse Hilda Effiong Bassey (ook bekend als Hilda Baci) heeft deze week het Guinness wereldrecord non-stop koken verbroken. Meer dan honderd uur achter elkaar zwaaide ze de koksscepter in haar pop-up keuken. En, draaide haar handen niet om voor de maar liefst 55 heerlijke recepten die ze klaarmaakte. Tot groot genoegen van haar landgenoten. En zoals het gaat in Afrika, werd het echt een heerlijk feestje.

Reden voor dit Guinness wereldrecord? Hilda vond dat het tijd werd dat de wereld kennis maakte met het allerlekkerste van het lekkerste uit de Nigeriaanse keuken. 

Kook-marathon voor een wereldrecord

Vorige week donderdag begon de culinaire marathon in de hoofdstad Lagos en deze eindigde afgelopen maandag. Vanuit heel Nigeria kreeg ze support. Mensen kwamen van heinde en verre (lees: zaten 12 uur in de bus of langer) om haar een hart onder de riem te steken. Van heerlijke voetmassages tijdens de vijf minuten breaks tot hoog bezoek van Nigeriaanse pop- en Nollywood sterren als Tiwa Savage en Damilola Ogunsi. 

De eerste dag was het zwaarst. Na 6 uur kokkerellen overwoog Hilda om op te geven en het oude Guinness wereldrecord te laten zijn voor wat het was. Waarom ze toch doorging? Het enthousiasme van de menigte hield haar op de been. Met haar kookkunsten heeft Hilda de Indiase keuken op een laag pitje gezet: in 2019 zette de Indiase chef Lata Tondon die keuken op de kaart door maar liefst 87 uur en 45 minuten non-stop te koken. 

Wat een vrouw! 

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.