Bedrijf van een wereldwijf – LINK Necklaces: hippe sierraden uit New York!

Boukje van den Bosch startte twee-en-een-half jaar geleden, samen met haar zakenpartner Heather Oldfield uit Tasmanië een website in sieraden vanuit Rye, New York: LINK Necklaces. Al snel werd het een groot succes, niet in de laatste plaats omdat je ieder kettinkje een volkomen persoonlijke touch kan geven. Dankzij de handige sluiting kun je blijvend bedels en hangertjes veranderen en toevoegen. Naar gelang je mood die dag of de kleding die je aanhebt: casual, sportief of op sjiek.  

We waren nieuwsgierig hoe twee vrouwen uit volkomen verschillende windstreken ertoe besluiten om samen een onderneming in sierraden, LINK Necklaces, te beginnen en we belden Boukje op.

Ambitie - LINK Necklaces
Foto’s: Heather Oldfield voor LINK Necklaces

Echt een wereldwijf

In 2002 vertrokken Boukje en haar man voor werk naar Harrison in New York waar ze niet alleen vier jaren woonden maar ook drie kinderen kregen. Het avontuur bracht hen vervolgens naar Singapore waar hun vierde telg geboren werd. Ze vonden het leven in het buitenland mooi geweest en keerden terug naar Nederland. Dat ze in 2012 toch weer naar de VS zouden terugkeren, hadden ze eigenlijk niet verwacht. Nu wonen ze er alweer meer dan 10 jaar en vliegen de kinderen één voor één uit.

LINK Necklaces: Hoe het allemaal begon…

Hoewel ze voor het werk van haar partner vertrokken, heeft Boukje nooit stil gezeten. Zeker na hun jaren in Singapore wist ze dat ze geen thuismoeder is en in de VS pakt ze verschillende freelance-klussen aan in de evenementen wereld. Toeval wil dat ze webdesign ontdekt omdat de communicatie met de dansschool van haar oudste dochter hopeloos is. Uit frustratie gaat Boukje voor de studio aan de slag en zet een complete website voor hen op. 

Er gaat een wereld voor haar open en ze ziet allemaal mogelijkheden. Een goede vriendin die high-end sierraden maakt, wil graag een webwinkel openen en Boukje helpt haar. Dan stuit Boukje zelf op een mooie business-mogelijkheid aan het begin van 2020. Ze vindt een sluiting waaraan je eenvoudig verschillende bedels kan hangen. Ze realiseert zich dat ze een leuke niche gevonden heeft in de sierradenmarkt: het begin van LINK Necklaces.

Hoe ontmoette je je zakenpartner Heather Oldfield? 

Boukje: “Heather heb ik via school leren kennen en mijn jongste en haar oudste zaten bij elkaar in de klas. Ze is Australische en komt uit Tasmanië. In eerste instantie was Heather model voor de kettingen tijdens de eerste photoshoot, maar uiteindelijk heb ik gevraagd of ze partner wilde worden.”

Hebben jullie allebei een eigen rol in LINK Necklaces?

“Ik richt mij voornamelijk op de webstore, het maken van alle foto’s, online adverteren, en de supply chain. Voor de webstore maak ik gebruik van Shopify. De afgelopen jaren heb ik me hier helemaal op gestort en ben inmiddels een behoorlijke expert geworden. In het begin adverteerde ik vooral zelf online op Facebook en Instagram, maar nu doet een marketing bureau dit.”

“Heather richt zich voornamelijk op de fulfilment, organic social media en nieuwe ontwerpen. Zij maakt alle foto’s voor de social media kanalen en is het gezicht van LINK. Inmiddels managed ze drie freelancers die helpen met de fulfilment.”

Ambitie

Spelen met bedeltjes: een persoonlijk en eigen ontwerp

“Het leuke van LINK Necklaces is”, denk ik, “dat de consument een eigen persoonlijke ketting kan maken met keuze uit verschillende schakels en bedeltjes. Je kunt eindeloos variëren en hoeft dus niet gelijk een grote uitgave te doen.”

Waar koop je je materiaal voor LINK Necklaces in en waar let je op?

Hoewel Boukje het idee van de schakelketting gelijk oppikte en voor zich zag, heeft het vinden van de juiste ronde sluiting bijna twee jaar in beslag genomen. Boukje: “Ik kocht in bij verschillende leveranciers om de kwaliteit van de hangers te controleren; dat heeft zeker tijd gekost want je wilt uiteindelijk dat een bedel toch een mooie tijd meegaat en goed blijft.”

“Wij vinden het belangrijk dat alle materiaal er mooi uitziet en degelijk is. Daarin zijn we ook transparant en doen geen valse beloftes. Per product staat alle informatie vermeld en alle sierraden hebben een gold plated uitvoering. Sommige op brass en andere op sterling zilver. De pandemie heeft in de supply ook nog wel wat uitdagingen gegeven, maar op dit moment werken we samen met betrouwbare leveranciers die onze designs maken.”

Ambitie

Doen jullie aan ‘branding’? Of laat je LINK Necklaces organisch groeien? 

Boukje: “Nee, we doen niet aan ‘branding’ in de klassieke zin van het woord, maar het is iets wat we gaandeweg vorm hebben gegeven. We hebben nu een goed beeld wat voor merk we zijn en bouwen hier verder aan. Onze kracht is dat we snel orders verwerken, ondanks dat we geen standaardproduct leveren. Iedere klant kiest tenslotte een specifieke schakel en hangertjes daarbij dus alles is custom-made.”

“Per dag hebben we momenteel zo’n 10 tot 14 bestellingen en weinig terugzendingen. Onze kettingen en bedeltjes zijn fijn geprijsd waardoor we veel impuls-kopers aantrekken. Maar, er is ook de verleiding om terug te komen: zijn er nieuwe bedels in de collectie? Wat kan men eventueel nog meer combineren? Klanten komen dus echt wel terug. Toch zeker drie tot vier keer en sommigen zijn echt hooked.”

“Overigens is de VS een ideaal land voor iedereen die een eigen online bedrijfje wil starten! Door het enorme aantal inwoners is het mogelijk te groeien door middel van betaalde online campaigns.”

Wat is voor jou het leukste van zaken doen?

“Het vormgeven en laten groeien van je eigen bedrijf is het allerleukst. Ik geloof in ons concept en niche die we hebben gecreëerd. En daarna is het voornamelijk een goede dosis lef hebben om het te laten groeien.”

Wat was, achteraf, de grootste uitdaging met LINK Necklaces?

Boukje: “De grootste uitdaging was het vinden van een leverancier die onze circular LINK clasp kon maken naar onze wensen. Die zijn er nu, en aan de binnenkant van iedere clasp staat onze naam LINK!”

Boukje, heb je nog andere gigs naast LINK Necklaces?

“Naast LINK Necklaces heb ik ook nog een bedrijfje Easy Eye Drops. Dit bedrijfje verkoopt de druppelbril die door twee Amsterdammers is uitgevonden. Een totaal ander product, en alleen te koop op Amazon. Ik vind het vooral leuk omdat ik als Amazon Seller een heel ander en nieuw deel van de e-commerce wereld leer kennen.”   

Heb jij een Bedrijf van een Wereldwijf?

Ben jij of ken jij een vrouw met een bijzondere onderneming in het buitenland? Dan vertellen wij graag jouw verhaal! Bedrijven van wereldwijven voldoen in ieder geval aan één of meer van de volgende voorwaarden: je bent maatschappelijk betrokken, opereert vanuit een ander land dan Nederland (of werkt vanuit Nederland maar met een duidelijke connectie met het buitenland) en/of je onderneming heeft vrouwelijke oprichters. Interesse? Stuur ons dan een e-mailtje naar redactie@dewereldwijven.com.

Welke vrouwen gingen je voor? Lees het hier in Bedrijf van een Wereldwijf.

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.