Bedrijf van een wereldwijf: Rianna organiseert wereldwijd wandel-retreats
Wereldwijf Rianna is al twaalf jaar digital nomad en heeft op verschillende continenten gewoond. Momenteel woont en werkt ze vanuit Zuid Amerika, schrijft ze regelmatig voor de Wereldwijven en is ze host van onze maandelijkse podcast Wereldwijven On Air!
Ze is een echte duizendpoot want behalve blogger is Rianna ook grafisch vormgever, kinderslaapcoach, heeft ze een online talenschool én springt ze in (of bij 😉 als virtual assistant voor een bedrijf in de VS. En nu dus ook meerdaagse wandel-retreats voor vrouwen die ongewenst kinderloos zijn.

Van onderwijs naar digital nomad
In 2011 neemt haar leven in Nederland een onverwachte wending, maar ze grijpt die kans aan om de wereld in te trekken. Haar onderwijsachtergrond geeft haar de stabiliteit van een inkomen in de landen waar ze neerstrijkt. Via China reist ze naar Spanje en van Indonesië naar Nepal waar ze haar hart verliest. Aan het land met de hoogste toppen van de wereld en aan de stoere Belg die haar levenspartner wordt. Vanwege de pandemie moeten ze helaas Nepal verlaten. De jetstream duwt hen uiteindelijk naar Zuid Amerika.
Hoeveel moois ze samen met haar lief ook ziet en hoeveel rijkdom al hun reizen hen ook brengt. Ze dragen samen een groot verdriet: hun kinderloosheid. Rianna is hier heel openhartig over in de blogs die ze gepubliceerd heeft. En het heeft haar geïnspireerd om wereldwijd intieme en heel persoonlijke wandel-retreats te organiseren:
Dit jaar ben je begonnen met de wandel-retreats voor vrouwen die ongewenst kinderloos zijn. Hoe is dat ontstaan?
Ze zeggen wel eens ‘turning pain into power’ dat is letterlijk hoe mijn verhaal is gelopen. Mijn hele leven heb ik mij voorbereid op het moederschap. Van babysitter, tot leerkracht, van postpartum doula tot kinderslaapcoach. Maar na 6 jaar van onderzoeken en vruchtbaarheidsbehandelingen kwam er een einde aan ons verhaal en viel ik in een diep zwart gat.
Ik voelde me zo ontzettend alleen en had behoefte om er over te praten, maar mijn man zat in zijn eigen rouw proces en mijn familie en vrienden vonden het lastig om met deze situatie om te gaan. Dus begon ik van mij af te schrijven. Eerst in mijn dagboek, later via posts op sociale media. En toen kwam ik er al snel achter dat ik helemaal niet de enige ben die in deze situatie zit.
Al snel ontstond het idee om een women’s circle te starten – een plek waar we samen konden komen. Dat voelde zo goed voor iedereen dat de vraag al snel kwam of we niet iets ergens op locatie konden doen.
Van het één kwam het ander en nu organiseer ik dus wandeltochten voor vrouwen die ongewenst kinderloos zijn op verschillende plekken op de wereld. Tijdens die retreats wandelen we letterlijk van ons verleden, door ons heden, naar onze toekomst. De natuur is zo ontzettend helend en wandelen is niet alleen goed voor ons lichaam, maar ook voor ons mentaal. Tevens gaat er 2% van elke boeking naar een Women-empowerment project in Nepal.

Bewust kies je voor bijzondere wandelroutes in verschillende werelddelen. Dat lijkt ons een behoorlijke organisatie. Hoe pak je dat aan?
Ja klopt, ik ga echt voor die bucket list. Plekken die toch al op de planning stonden en die ik nu gewoon lekker samen doe met vrouwen die daar ook behoefte aan hebben. Hoe ik dat doe? Stap voor stap – net als met het beklimmen van een berg. Eerst alle praktische voorbereidingen (accommodatie, eten, vervoer) en dan lekker nadenken over alle verrassing elementen (hotsprings, massage, brievenbus cadeautjes, etc). En vooral ruim van te voren beginnen!
Maar, ik doe het zeker niet alleen! Mijn man helpt met het logistieke deel, zo liep hij tijdens onze wandeltocht in Amerika vooruit en zorgde dat het eten en de tenten klaar stonden. Verder werk ik samen met iemand die gespecialiseerd is in rouwverwerking, die alle dagen met ons mee wandelde en persoonlijke begeleiding bood waar nodig.
Onlangs organiseerde je een wandel-retreat in de VS. Kun je ons een glimp geven hoe een dag eruitziet?
Ieder retreat is uniek, en deze was extra speciaal omdat we kampeerden en rekening moesten houden met beren! In de ochtend was het dus eerst de berenzak uit de boom halen, voordat we ons op konden frissen. Met een koffie in de hand kwamen we vervolgens samen voor onze ochtendsessie waarin we het thema van de dag besproken en de rouwverwerker ons enkele ademhalingstechnieken leerde.
Na het ontbijt was het tent oppakken en klaarmaken voor onze ochtendwandeling. Afgewisseld met een pauze, verschillende activiteiten gebaseerd op de principes van natuurcoaching kwamen we rond het middaguur aan op onze lunch plek. Na een versgekookte lunch door onze eigen chefkok begonnen we onze middag wandeling, opnieuw afgewisseld met verschillende pauzes en coaching sessies en kwamen we aan bij ons avondkamp.
Een beetje opfrissen voor het avondeten en dan gezamenlijk rond het kampvuur de dag afsluiten met een verbrandingsritueel voor vergeving en loslaten. Voordat we de tent indoken ging de berenzak weer in de boom en toen vielen we in een diepe slaap – totdat het onweer ons opschrikte.
Je kunt je vast voorstellen dat vier van zulke intense dagen in de natuur, met vrouwen die je allemaal begrijpen ontzettend transformerend is!

Wat doet het met jou om zo intensief met andere vrouwen op te trekken?
Dat is ontzettend helend, helemaal omdat het ook voor ons nog maar net een jaar is – dus ik zit zelf ook nog midden in het rouwproces. Vandaar ook dat er afgelopen maart een rouwverwerker meewandelde. Iemand waar ik zelf mee heb gewerkt en die ik vertrouw.
Kinderloosheid draag je altijd bij je, in welke fase je ook van je vrouwenleven bent. De verhalen van andere vrouwen, samen het verdriet verwerken en rustig aan om ons heen kijken naar een nieuwe invulling van onze toekomst is heel bijzonder. Dat stukje verbinding vinden bij vrouwen die in dezelfde situatie zitten, bij een groep horen.
Heb je een meerjarenplan opgezet voor je wandel-retreats of volg je je gevoel?
Zolang het goed voelt en er interesse naar is, blijf ik deze wandel-retreats organiseren. Toen ik Nederland in 2011 achter mij liet, heb ik mijzelf de belofte gedaan dat ik vanaf nu alleen nog maar dingen zou doen die mij blij maken, daar houdt ik mij aan.
Veel van de wandelingen die ik kies, zijn ook wandelingen die op mijn eigen lijstje staan. Verder kijk ik wel naar de spreiding om zoveel mogelijk vrouwen te bereiken. Tijdens de trip naar de Appalachian in de VS, meldden vooral Amerikaanse vrouwen zich. En tijdens een retreat in Argentinië veelal vrouwen uit Zuid Amerika. Voor de Camino in Europa hebben zich ook Nederlandse vrouwen aangemeld.
Het gaat me er ook helemaal niet om vrouwen uit bepaalde landen te bereiken. Ik wil alle vrouwen die kinderloos zijn bereiken en hen helpen om samen dit verdriet een plek te geven.
Welke wandel-retreats staan nu in de planning?
Afgelopen maart hebben we vier dagen op de Appalachian Trail in Amerika gewandeld en deze zomer ben ik in Spanje te vinden waar we de Camino de Santiago gaan wandelen. Voor 2024 staat er inmiddels ook een heus retreat voor koppels op de agenda – in Alaska!
Aangezien de locaties van de wandel-retreats niet altijd voor iedereen bereisbaar zijn, is er nu ook de mogelijkheid om mee te doen met een virtueel retreat. Ik moedig de vrouwen aan om een hotel in een leuke stad of dorp te boeken en op die manier mee te doen. Net als in de andere retreats staat verbinding met jezelf, anderen en de natuur centraal.

Welk advies heb je voor iedereen die een eigen onderneming begint?
Begin nooit een onderneming om geld te verdienen, maar begin omdat je een verschil wilt maken. Net als in het leven zul je ups en downs tegenkomen, maar met een duidelijke ‘waarom’ zul je zien dat je veel sneller weer terugbounced en je motivatie weer terug kunt vinden. En doe meer waar je blij van wordt!
Ondertussen heb je ook een boek geschreven. Kun je daar iets over vertellen?
Ja klopt! Het is een boek dat ik graag aan mijn ouders had willen geven toen ik door het traject ging. Het gekke is dat ik pas achteraf besefte hoe lastig het is voor de buitenwereld om hiermee om te gaan.
Het boek komt in juni uit en heet “Help, mijn dochter wordt niet zwanger!” waarin ik aan de hand van persoonlijke verhalen en ervaringen van vrouwen wereldwijd tips geef hoe je je dochter op een liefdevolle manier kunt ondersteunen tijdens het IVF-traject.
Tot slot, waar voel jij je het meeste thuis?
Zonder nadenken: bij mijn man.
Heb jij een Bedrijf van een Wereldwijf?
Ben jij of ken jij een vrouw met een bijzondere onderneming in het buitenland? Dan vertellen wij graag jouw verhaal! Bedrijven van wereldwijven voldoen in ieder geval aan één of meer van de volgende voorwaarden: je bent maatschappelijk betrokken, opereert vanuit een ander land dan Nederland (of werkt vanuit Nederland maar met een duidelijke connectie met het buitenland) en/of je onderneming heeft vrouwelijke oprichters. Interesse? Stuur ons dan een e-mailtje naar redactie@dewereldwijven.com.
Welke vrouwen gingen je voor? Lees het hier in Bedrijf van een Wereldwijf.