Lezersvraag! Op visite – Kopje koffie buurvrouw?

Wie naar het buitenland vertrekt probeert uiteraard een sociaal leven op te bouwen. De snelheid waarmee dat gaat, hangt af van een aantal verschillende factoren maar begint natuurlijk bij jezelf. Een Hollands bakje leut bij de buuf is natuurlijk een mooi opwarmertje maar werkt dat ook zo in het buitenland?

Lezeres Janneke vraagt zich af wat je meeneemt als je bij iemand op visite gaat in het buitenland. En nodig je elkaar überhaupt uit op de koffie, voor een borrel of etentje thuis?

Overwacht visite op de stoep 

Inga in Guatemala vertelt dat men hier nauwelijks mensen thuis uitnodigt. “Sterker”, vertelt ze, “mensen staan gewoon spontaan op de stoep. Geen aankondiging of dat het wel of niet uitkomt. Ik was in Nederland altijd gewend dat als je ergens langs gaat de eerste vraag is “lust je koffie?” Dat is hier dus niet het geval. Je kan ergens rustig een uur zitten en er zal je niks aangeboden worden. Niet omdat ze onvriendelijk zijn, zo is het gewoon. Soms hebben ze ook niets om aan te bieden, niet iedereen heeft het hier even breed…”

“Daarentegen”, gaat Inga door, “wordt wel gewoon aangenomen dat je mee-eet als het toevallig etenstijd is. Alles samen delen. Eten meenemen is dan ook altijd goed: vooral groenten of fruit dat moeilijk te krijgen is of net in het seizoen is doen het goed. Of als je naar een ander deel van het land gaat, de specialiteit uit de regio waar je woont: bepaalde broodjes of lokale snoepjes…”

Vrienden ontmoet je bij Starbucks 

Saskia in de VS moest er in het begin wel aan wennen. Als zij aan iemand vroeg of ze zin had om koffie te drinken werd steevast gelijk de dichtstbijzijnde Starbucks ontmoetingsplek. Ze kreeg al snel in de gaten dat bij iemand thuis aanwaaien of op visite gaan niet echt de bedoeling is. Iets drinken? Samen hapje eten? Jazeker! Maar wel buiten eigen deur graag. Overigens, vertrouwt ze ons toe, is het daarbij ook niet ongebruikelijk dat er very last-minute afgezegd wordt. Lees: jij zit al braaf te wachten en dan krijg je een tekstje: so sorry but… 🥹)

Saskia: “Maar de aanhouder wint hoor want na 10 jaar VS en stug volhouden, komen vrienden nu wel gezellig voor een etentje thuis maar vragen ze nog altijd steevast of ze een ‘dish’ of ‘desert’ kunnen meenemen. Sloegen we altijd af maar nu niet meer. Ze nemen het toch mee. Hahaha! En een fles wijn is ook altijd goed.”

Gastvrijheid in de Alpen?

Bonny woont in Oostenrijk en vertelt dat men ook daar elkaar voor een kop koffie buiten de deur treft. “Thuis word je hier niet gauw uitgenodigd. Het is hier ook heel normaal dat ieder zijn eigen drankje betaalt. Dus seriously: één kop koffie en een mineraalwater worden apart afgerekend. Going Dutch to the max 😅”

In Zwitserland gaat het net even anders dan bij bovenstaande buren, mits je goed geïntegreerd bent. Laura woont er al jaren en weet: “Als je (als buitenlander) er eenmaal bij hoort, dan wordt je regelmatig te eten gevraagd. Je neemt een fles wijn mee (liefst een Zwitserse) en daarnaast vaak ook een toetje.”

Toch handig om te weten! En… ook leuk om te lezen zijn deze lezersvragen.

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.