Bedrijf van een wereldwijf – Zwarte literatuur bij The Base Bookspace

Marijke Rolf

Tijdens het programma ‘Met het mes op tafel’, luisterde ik geboeid naar het gesprek tussen presentator Joost Prinsen en een jonge kandidate: Lianne Enkhuizen. Ze schopte het ver in de quiz en na afloop wilde ik meer weten over haar initiatief The Base Bookspace en zocht contact. Lianne Enkhuizen (Rotterdam, 1997) is boekverkoper en oprichter van The Base Bookspace. Sinds 2021 verkoopt zij, naast haar studie filosofie, online boeken van Zwarte schrijvers. Auteurs die zij opneemt komen zowel uit Nederland, de rest van Europa en Afrika, als het Caribisch gebied of Noord- en Zuid-Amerika. 

Voor de Wereldwijven deelt Lianne Enkhuizen haar boekentips voor de zomer. Speciaal voor onze lezers heeft ze ook een leuke actie: de verloting van een boek! Lees snel het hele interview met deze jonge ondernemende vrouw, The Base Bookspace en meer over de boekactie.

Ambitie - The Base Bookspace
Lianne voor een interview met Rijnmond.nl (zie link onderaan dit artikel)

Lianne, wat zijn je drijfveren om dit te doen?

“Ik ben al van jongs af aan gek op lezen en ik had ook al lang de droom om een boekwinkel te openen. Een boekwinkel is voor mij de ideale plek waar schrijvers en lezers elkaar kunnen ontmoeten, rondom het boek. Vanaf mijn 15e groeide mijn bewustzijn over de eurocentrische canon (zowel qua literatuur als qua geschiedenis) en ik ontdekte steeds meer boeken van Zwarte schrijvers. Ik gun andere lezers ook een veelheid aan verhalen om te ontdekken. En in het bijzonder lezers van kleur, dat zij zich ook kunnen herkennen in literatuur.”

Wat maakt lezen, en boeken, in jouw leven zo interessant? En had je een favoriet jeugdboek of een favoriete schrijver?

“Mijn ouders lezen allebei graag en veel, dus dat zijn sowieso mijn eerste rolmodellen geweest. Als kind las ik vaak avontuurlijke boeken. Ik heb nooit echt favoriete auteurs gehad.”

Hoe ben je er toe over gegaan om naast je studie The Base Bookspace te runnen?

“Een ontmoeting met Zuwena Elshot, één van de oprichters van de afrocentrische boekwinkel Bijlmer Bookstore inspireerde mij om niet te wachten tot ik oud of rijk was maar gewoon nu een boekwinkel te beginnen. Dit resulteerde in de online boekhandel The Base Bookspace en is inmiddels uitgebreid met een maandelijkse pop-up winkel, de boekverkoop op evenementen en online interviews met auteurs.” 

Je studeert filosofie. Wat spreekt je daarin het meeste aan? 

“Ik studeer filosofie omdat ik het leuk vind om over van alles wat te weten en om over alles na te denken. En ik had het gevoel dat die behoefte bij filosofie het beste zou worden vervuld. Inmiddels ben ik wel teleurgesteld geraakt in de studie, niet alleen in het eurocentrische curriculum (dat was te verwachten, helaas) maar ook in de weinig vernieuwende insteek van het vakgebied. Ik ben trouwens nog steeds enthousiast over wat filosofie als discipline kan zijn, maar ik denk alleen dat dat onvoldoende tot uiting komt in de bachelor die ik nu volg (aan de Erasmus Universiteit). Van master- en PhD-studenten hoor ik soms wel verhalen over interessante onderzoeken etc.” 

Welke richting zou je op willen? Zelf een onderzoek doen? 

“Na mijn bachelor wil ik eerst nog een master volgen. Ik vind onderzoek doen leuk, maar ik denk niet dat ik dat in een academische setting (PhD en verder) wil doen. Er zijn echter ook andere vormen, zoals onderzoeksjournalistiek en onderzoekswerk voor niet-universitaire instanties.” 

Ambitie - The Base Bookspace
Lianne in de pop-up van The Base Bookspace tijdens Black History Month in Antwerpen, 2022

Hoe zie je de toekomst?  

“Als ik klaar ben met studeren wil ik eerst een fysieke boekhandel openen. Ik zie mijzelf echter niet mijn hele leven in een boekhandel staan. Ook zou ik graag nog een tijdje (of permanent) buiten Nederland wonen, het liefst in het Caribisch gebied of West-Afrika. Ik ben iemand die snel verveeld kan raken, dus ik leg mijzelf niet graag vast op één richting. Je weet nooit wat er nog op je pad komt!”

“Zo heb ik net een redactiestage afgerond bij uitgeverij De Geus. Dit is een literaire uitgeverij in Amsterdam, onderdeel van Singel Uitgeverijen (o.a. De Arbeiderspers, Nijgh&van Ditmar en Querido vallen daar ook onder). De stage was geen onderdeel van mijn studie, maar ik was geïnteresseerd in de ‘achterkant’ van het boekenvak en heb daarover veel opgestoken.” 

Welke auteurs inspireren je en volg je graag? 

“De selectie boeken die ik verkoop, heb ik voor een groot deel gelezen en dat zijn stuk voor stuk boeken die mij inspireren. In het Nederlands taalgebied kijk ik in het bijzonder uit naar wat Sabrine Ingabire, Alara Adilow, Simone Atangana Bekono, Babeth Fonchie en Radna Fabias de komende jaren gaan schrijven. Zij maken onderdeel uit van een jonge en getalenteerde generatie Zwarte schrijvers.”  

Ambitie

Welke boekentips heb je voor ons deze zomer en kunnen we kopen bij The Base Bookspace?

Van de oorspronkelijk Nederlandstalige boeken kan ik de volgende titels zeker aanbevelen:

Boto Banja – Raoul de Jong (het boekenweekessay 2023). Dit essay is los van de boekenweek super relevant en een mooi geschreven werk.

Zo hoog de zon stond – Simone Atangana Bekono, een spannende novelle die zich afspeelt tijdens een bloedhete zomer.

Uit de Wereld – Albert de Leeuw en Yvonne Zoethout. Een boek waarin 25 jongeren met een gemengde afkomst hun verhaal en hun visie op identiteit vertellen, met prachtige foto’s. Ik denk dat het boek ook zeer van toepassing is op eventuele kinderen van (Wereldwijven) lezers die in het buitenland opgroeien!

De Komeet – Vamba Sherif en Martijn Lindeboom (red.). Een bundel met korte speculatieve verhalen, fantasierijk.

Drakendochter – Clarice Gargard. Een ingrijpende memoire over Gargard’s jeugd en haar vader die in Liberia voor dictator Charles Taylor werkte.

In de webshop staan uitvoerigere omschrijvingen van de titels die ik noem. Dat geldt tevens voor onderstaand oorspronkelijk Engelstalig werk, dat ook in een Nederlandse vertaling verkrijgbaar is. Mijn assortiment is grotendeels Engelstalig maar bestellingen die niet op de website staan, kan ik in principe inkopen via een distributeur. Hiervoor kun je het contactformulier op de website invullen. Op de website onderaan kun je je tevens inschrijven op de nieuwsbrief.

Girl, Woman, Other – Bernardine Evaristo. Hele mooie poëtische vertelling rondom de levens van vrouwen van verschillende generaties.

The Love Songs of W.E.B. du Bois – Honorée Fanonne Jeffers. Een 800 pagina tellende familiesaga, voor liefhebbers van historische fictie. Echt een boek om in te duiken!

Small Worlds – Caleb Azumah Nelson. Een zomers verhaal over een jongen die in de fase na de middelbare school richting probeert te geven aan zijn leven.

Afropean – Johny Pitts. Een reisverslag van vijf maanden door Europa, met als focus de Afrikaanse diaspora in de verschillende Europese steden.

Meer over Lianne en haar bookspace?

Dit interview met Lianne over Zwarte schrijvers op Rijnmond.nl en een gesprek met haar op Omroep Zwart. Of volg Lianne op LinkedIn.

Zomeractie The Base Bookspace: win een boek met de Wereldwijven!

Lianne verloot speciaal voor lezers van de Wereldwijven één exemplaar van het boek Boto Banja. Een prachtig essay dat zeker een groot publiek zal aanspreken! Laat ons weten waarom jij dit boek nog voor de zomer in je brievenbus verdient!

Stuur voor 15 juli a.s je reactie naar redactie@dewereldwijven onder vermelding van zomeractie Boto Banja en wie weet ben jij wel winnaar. Voorwaarde is dat je een adres in Nederland hebt waar wij het boek naartoe kunnen zenden.

Heb jij een Bedrijf van een wereldwijf?

Ben jij of ken jij een vrouw met een bijzondere onderneming in het buitenland? Dan vertellen wij graag jouw verhaal! Bedrijven van wereldwijven voldoen in ieder geval aan één of meer van de volgende voorwaarden: je bent maatschappelijk betrokken, opereert vanuit een ander land dan Nederland (of werkt vanuit Nederland maar met een duidelijke connectie met het buitenland) en/of je onderneming heeft vrouwelijke oprichters. Interesse? Stuur ons dan een e-mailtje naar redactie@dewereldwijven.com.

Welke vrouwen gingen je voor? Lees het hier in Bedrijf van een Wereldwijf.

Over dit Wereldwijf: Marijke Rolf - Nederland

Hoi! Ik ben Marijke. Sinds 2008 woon ik weer in mijn geboortestad Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Voor mijn debuut #Oesterparel volgde ik schrijfcursussen aan de Schrijversvakschool in mijn studentenstad, Amsterdam. Creatieve schrijfopdrachten vervul ik via mijn website. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen die mij raken vanwege hun onafhankelijk denken en handelen.