Avontuurlijk op reis met kinderen? Doe eens een huttentocht!

Dacht jij altijd dat een huttentocht door de bergen alleen iets voor sportieve volwassenen met een portie doorzettingsvermogen is? Nee hoor! Een huttentocht is ook geschikt om met kinderen te doen. Niet alleen leuk, maar ook avontuurlijk en leerzaam.

In dit artikel delen we enkele tips en suggesties voor het plannen van een geslaagde huttentocht met kinderen.

Huttentocht in… Italië!

Italië is één van de bestemmingen waar je een huttentocht kan boeken: een geweldige manier om met het hele gezin van de prachtige natuur van dit land te genieten. Deze avontuurlijke wandeltochten, waarbij je van berghut naar berghut trekt, bieden niet alleen adembenemende uitzichten, maar ook de mogelijkheid om je kinderen te laten kennismaken met de schoonheid van de bergen en het buitenleven.

Bij het plannen van een huttentocht met kinderen is het belangrijk om een route te kiezen die geschikt is voor hun leeftijd en wandelniveau. Italië biedt veel verschillende opties, variërend van makkelijke routes met korte afstanden en weinig hoogteverschil tot meer uitdagende routes voor oudere kinderen. Enkele populaire bestemmingen voor huttentochten met kinderen zijn de Dolomieten, de Italiaanse Alpen en de Apennijnen.

Beetje voorbereiden is altijd handig

Natuurlijk zul je voldoende tijd moeten nemen om jezelf en je kinderen voor te bereiden op de huttentocht Italië. Meer dan voor bijvoorbeeld een kampeer- of strandvakantie. Fysiek bedoelen we, want een beetje goede conditie onderweg is wel zo fijn. Oefen van tevoren met wandelen op verschillende soorten terrein en bouw de wandelafstanden langzaam op. Denk ook na over een geschikte wandeluitrusting zoals bijvoorbeeld een rugzak, stevige wandelschoenen en de juiste kleding. Denk aan lichte regenkleding en warme kleding voor de koelere avonden in de bergen. Ook voor de nodige energie onderweg kun je alvast kleine snoepjes voor onderweg inslaan, bijvoorbeeld dextro voor een snelle suiker-boost.

Kindvriendelijke berghutten

Tijdens een huttentocht overnacht je in berghutten, ook wel rifugi genoemd. Bij het plannen van je tocht is het belangrijk om kindvriendelijke berghutten te kiezen. Deze hutten bieden vaak faciliteiten zoals speelruimtes, kindermenu’s en andere mogelijkheden voor vermaak. En zoals je misschien voor iedere andere vakantie ook doet: neem leuke autospelletjes ( praktisch voor in de rugzak!), kleurboeken en potloden mee, zodat ze zichzelf kunnen vermaken. Sommige hutten hebben zelfs familiekamers beschikbaar. Het is raadzaam om van tevoren te reserveren, vooral tijdens het hoogseizoen.

Om de huttentocht voor kinderen leuk en boeiend te maken, is het handig om ze te betrekken bij de planning en uitvoering ervan. Laat ze bijvoorbeeld meehelpen bij het uitstippelen van de route, het inpakken van de rugzakken en het navigeren tijdens de wandelingen. Dit vergroot hun gevoel van verantwoordelijkheid en betrokkenheid, en… maakt de hele ervaring nog specialer!

Huttentocht: veiligheid staat voorop

Bij het wandelen met kinderen is het belangrijk om voldoende tijd te nemen voor de tocht. Kinderen hebben vaak meer pauzes en rustmomenten nodig dan volwassenen. Plan de wandelafstanden en neem de tijd om te genieten van de prachtige omgeving.

Veiligheid staat altijd voorop, vooral wanneer je met kinderen in de bergen wandelt. Houd het weer in de gaten en wees voorbereid op veranderingen. Zorg ervoor dat je altijd een EHBO-kit bij je hebt en dat je kinderen weten wat ze moeten doen in geval van nood. Daarnaast is het belangrijk om je aan de regels en aanwijzingen van de berghutten en lokale autoriteiten te houden.

Zien we jou binnenkort met je kinderen van hut tot hut trekken?

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.