(Ei)Land in de kijker! Curaçao in vijf woorden

Maureen Korver

In deze serie zetten we de thuisbestemmingen van onze wereldwijven in het zonnetje en vragen we hen om hun thuis(ei)land samen te vatten in (bijna) vijf steekwoorden. Wereldwijf Maureen trapt af met haar eiland: Curaçao! 

Hoe zou ik mijn (nieuwe) land samenvatten in vijf punten? Here goes voor Curaçao. Met als belangrijke noot: in willekeurige volgorde 😉

Eten!

Met nadruk op buiten, want dat moge duidelijk zijn. Trùk di pans (foodtrucks) en snèks (soort openluchtbars met eten) zijn heel populair. Trùk di pans zijn open vanaf 21.00u tot na middernacht. Ze zijn ontstaan, omdat mensen na het uitgaan vaak zin hadden in een lekkere hap. Maar tegenwoordig gaat iedereen die ‘s avonds (grote) trek heeft ernaartoe. 

Op het eiland houdt men van stevig eten dat echt de maag vult en is men minder van de culinaire eetcultuur. Alles bij de trùk di pan is barbecue-style, dus ook met veel sauzen. De snèks kom je overal wel tegen en zijn de hele dag geopend. Hier krijg je bijvoorbeeld ‘pastechi’s’, ‘galiña smor’ en ‘stoba i morro’ voor niet al te veel geld.

BBQ (on the beach)

Op bepaalde stranden mag je barbecuen en het is één van de gezelligste dingen op het eiland. Hele families of vriendengroepen komen dan met grote koelboxen vol met vlees en drankjes. Niets zo gezellig als eten onder de palapa, afgewisseld met afkoelen in de zee.

Dansen

Op meerdere dagen per week spelen live bandjes op verschillende locaties (ook weer veelal buiten), waarbij de mensen salsa, meringue en bachata dansen. Ook als vrouwen er zonder man naartoe gaan, is het de hele avond dansen geblazen, want het is heel normaal om je met mensen die je niet kent aan deze dansen te wagen.

Beach (liefst all day)

Op zondag gaan families graag samen naar het strand. Meestal niet de toeristenstranden, maar de meer locale stranden zoals Grote Knip, Daaibooi, Playa Kalki en Playa Lagun. Ook weer met de koelboxen. De inwendige mens is belangrijk.

Carnaval

Hoewel dit maar één keer per jaar is, is carnaval een enorme happening op Curaçao. De voorbereidingen beginnen ruim van te voren en wat vooral belangrijk is, is de kleding. Heel kleurrijk, luchtig, met veren en glitters. Een beetje à la Brazilië. Ook de muziek is heel belangrijk. Tijdens de parade staan dan aan de kant van de weg of vanaf tribunes heel veel mensen te kijken en mee te dansen. 

Behalve deze parade zijn er meer activiteiten, zoals het tumba-festival, de Marcha di Despedida (afscheidsoptocht) en Rei Momo (einde van carnaval, verbranding van de pop Rei Momo), maar de parade is toch wel het hoogtepunt waar de meeste mensen naartoe gaan.

Dit is Curaçao in a nutshell, al is er natuurlijk nog veel meer te zeggen over het leven hier. En de redactie voegt daar graag aan toe: een reden te meer om Maureen te blijven volgen bij de Wereldwijven!

Lekker! Probeer het zelf

Werd jij ook nieuwsgierig naar de gerechten die Maureen opnoemde? ‘Pastechi’s’, ‘galiña smor’ en ‘stoba i morro’? We vonden een leuke website met recepten van een Duchi Chef waar je ze zelf kunt maken en kunt genieten van je eigen Antilliaanse zomer in je achtertuin of balkon.

Over dit Wereldwijf: Maureen Korver - Curaçao

Hi, ik ben Maureen Korver en woon sinds juli 2019 op Curaçao. Sinds 1994 werk ik als docent en ook hier op Curaçao geef ik Nederlands en Engels op een havo/vwo. Daarnaast geef ik als zelfstandige (gast)lessen en vertaal en schrijf ik. Ik kom hier nog steeds dingen tegen waarvan ik denk: wow, daar wil ik over schrijven! Vooral op het gebied van onderwijs, de natuur, cultuurverschillen, manier van leven en armoede. Voldoende reuring op dit kleine eiland.