(Ei)Land in de kijker! Dominica in vijf steekwoorden

In deze serie zetten we de thuisbestemmingen van onze wereldwijven in het zonnetje en vragen we hen om hun thuis(ei)land samen te vatten in (bijna) vijf steekwoorden. Wereldwijf Marieke over Dominica, Isle of beauty Isle of splendour, Isle to all so sweet and fair, de eerste zin van het volkslied van Dominica. Het Caribische eilandje dat ik al bijna 7 jaar mijn thuis noem. Qua oppervlakte ongeveer 1/7 van Nederland en naar schatting ongeveer 65.000 inwoners, dus een speldenprikje op de wereldkaart. Wat is er dan zo bijzonder aan Dominica vraag je je wellicht af?

Die eerste zin zegt eigenlijk alles. Er is zoveel dat Dominica zo’n prachtig eiland maakt, het is lastig om alles op te noemen. Ik heb een kleine selectie gemaakt van vijf dingen, in willekeurige volgorde. 

Dominica
Nee, niet te verwarren met het bekende Dominicaanse Republiek!

Vulkanen

Laat ik beginnen met het feit dat we op ons eilandje negen, jawel negen, actieve vulkanen hebben. Dominica is het jongst gevormde eiland in de regio en de tectonische plaat is nog altijd in beweging. Regelmatig voelen we dan ook aard- of zeebevingen. Van die 9 vulkanen liggen er zeven op 10 km afstand van de hoofdstad, waar ik woon.

Soms vragen mensen waarom ik hier woon, en mijn antwoord is dan altijd Google ons eiland maar eens. Het is hier zo prachtig, we heten niet voor niets the Nature Island. En let op, we zijn niet de Dominicaanse Republiek, maar echt een ander eiland, met een afstand van ruim 1.000 km tussen beiden. 

Ambitie
Foto’s: Marieke van Asten

Zwavelbaden

Omdat het eiland vulkanisch is, zijn onze stranden voornamenlijk donkergrijs en zijn er diverse warme zwavelbaden. Ik moest eerst wennen aan die donkere stranden, nu heeft het voor mij wel iets mysterieus. Ik ben vorig jaar voor het eerst in zo’n zwavelbad geweest en het was heerlijk. In het begin lijkt het water heel heet, maar als je er eenmaal aan gewend bent is het zalig en heel goed voor je huid. Doe vooral geen lichte kleur badkleding aan want de roodachtige kleur gaat er nooit meer uit. Ik was er samen met een vriendin, mijn eerste visite in al die jaren en omdat het niet druk was, hebben we wel 3 uur lang in het water gedobberd, zalig.

Praatjes

Iedereen groet elkaar hier op straat, ook als je elkaar niet kent. Je wordt er soms zelf op aangesproken als je niet groet. Ik ben er nu aan gewend en eigenlijk is het niet meer dan normaal. Mensen zijn hier in het algemeen sowieso wel vriendelijk.

Dominicanen zijn in het algemeen nogal vokaal. Vooral mannen hebben vaak een mening en die vertellen ze je dan ook. Ik val hier op met mijn lichte huid en wat vollere lichaamsbouw. Iets dat mannen erg aantrekkelijk vinden, dus de opmerkingen en huwelijksaanzoeken zijn dan ook niet van de lucht. Erg goed voor je ego kan ik je vertellen. Maar ook aanmoedigingen als ik dagelijks een steile berg op moet lopen, come on sister you can do this, of take it easy sister you’re not in Europe anymore. Ik moet vaak lachen en heb veel van de opmerkingen en ontmoetingen opgeschreven om in een apart hoofdstuk in mijn boek te gebruiken. 

Wherever you go… het VW busje!

Het openbaar vervoer op Dominica bestaat uit type Volkswagen busjes, waarbij de chauffeur eigenaar is van de bus. Er is geen echte dienstregeling, maar wel een vaste route. En een vaste standplaats, zodat iedereen weet waar de bus naar een bepaalde plaats staat. Als je vraagt wanneer de bus vertrekt is het standaard antwoord over een paar minuten. De chauffeur wacht echter altijd tot de bus vol is, en dat kan soms wel een uur duren. Het is tenslotte zijn inkomen en de prijzen zijn voor Nederlandse begrippen goedkoop. Een enkeltje naar het noorden is ongeveer 3 euro, voor een rit van een uur. 

Om de verloren tijd in te halen wordt er vaak veel te hard gereden, ik noem dat altijd ‘laag vliegen’. Dat is één van de redenen waarom ik geen fan ben. En de andere reden is dat je op elkaar gepakt zit, want er kan altijd nog wel iemand bij, met een enorm landing boodschappen tassen of dozen met van alles er nog wat. Een voordeel is wel, je kunt de bus overal laten stoppen en soms maakt hij ook een detour als je het vriendelijk vraagt.

Wereld - Dominica

Kokend meer

Tenslotte heeft Dominica het op één na grootste Boiling Lake ter wereld , het is een ondergelopen fumarole (een opening in de aardkorst) van een vulkaan in het gebied dat bekend staat als de Valley of Desolation in het Morne Trois Piton National Park. Het meer is 200 meter breed en de diepte is onbekend. Het wordt omhuld door wervelende dampwolken en lijkt op een ketel van woedend borrelend grijsblauw water dat wordt oververhit door het gesmolten magma onder het oppervlak van het omringende gesteente.

Onder begeleiding van een gids wandel je er in ongeveer 3 uur naar toe. Geen makkelijk terrein maar absoluut de moeite waard en de uitzichten onderweg zijn spectaculair. Onderweg vertelt de gids je van alles over de flora en fauna. Leuk weetje: soms is het meer helemaal leeg, en het is niet helemaal duidelijk waarom dat precies gebeurd. Na verloop van tijd stroomt het vanzelf weer vol. Moeder natuur gaat duidelijk haar eigen gang. 

Er valt nog veel meer te vertellen over dit heerlijke eiland, maar dat moet echter wachten tot een volgende keer.

Zonnige groet vanaf Dominica!

Had je al gelezen wat een ander Caribisch eiland zo uniek maakt? Lees hier het blog van wereldwijf Maureen: Curaçao in vijf steekwoorden!

Over dit Wereldwijf: Marieke van Asten - Dominica

Hi, ik ben Marieke sinds 2016 woon ik in Dominica, een eiland in het Caribisch gebied. Op deze prachtige plek dompel ik me onder in de lokale cultuur en alles wat daar mee te maken heeft. Naast mij fulltime baan als office manager bij een bouwbedrijf, ben ik druk mijn Breadfruit House Dominica Foundation op te zetten, een creatief centrum voor kinderen. Graag neem ik jullie mee in dit avontuur op The Nature Island.