Lege nest syndroom in het buitenland – Wat als je kinderen uitvliegen?
Wie emigreert met jonge kinderen denkt wellicht niet aan de tijd die mogelijk komen gaat als die kleintjes ineens jong volwassenen zijn. En hun eigen leven ondernemen. Bovendien is je gezinsleven als geëmigreerd gezin soms nóg hechter dan het gemiddelde gezin in Nederland.
Het lege nest syndroom. Natuurlijk moet je loslaten. Wil je loslaten. Maar dat wil nog niet zeggen dat het makkelijk is. Bovendien: blijven je kinderen in hetzelfde land of kiezen ze een studie in… het buitenland?

Ik een moederkloek? Welnee! Of….?
Wij vertrokken naar het buitenland toen de kinderen 4, 7 en 8 jaar waren. Ze doorliepen de lagere school opgewekt, puberden (waarvan de jongste nog steeds 😉 op Highschool en twee van hen ontdekken inmiddels college-life. De oudste staat voor een belangrijke keuze. Gaat hij na volgend jaar een PhD doen of voor zijn masters en werken? Met de deur open naar de universiteit veranderde alles drastisch. Ten eerste omdat die universiteit aan de andere kant van het land ligt en ‘even op en neer’ simpelweg niet meer kan. Ten tweede omdat de werkdruk en prestatiedruk hoog is. Alleen al vanwege de torenhoge kosten ieder collegejaar.
Met nummer één de deur uit, kon ik nog lekker m’n kop in het zand steken. Op de vraag of ik zoon niet erg mistte, was mijn antwoord dat dat best meeviel. Dat ik niet zo’n moederkloek was. Dom! Toen vorig jaar kind 2, dochter, vertrok naar Washington DC kwamen de tranen. Ik kon de eerste weken niet langs haar kamer lopen zonder een loodzwaar gevoel in m’n maag en een heel zielig stemmetje in mijn hoofd. Is dit wat men bedoelt met het lege nest-syndroom?
Nog één kuiken en toch… lege nest-syndroom?
Tijd om toch eens te googlen wat het precies behelst en welke symptomen er allemaal om de hoek kunnen komen kijken. Op een website lees ik dat er gevoelens van verdriet en leegheid naar boven kunnen komen als (één) van je kinderen het huis verlaat en een zelfstandig leven begint. Twee keer check.
Op een andere website lees ik dat het te vergelijken is met een rouwproces, waarbij twee gevoelens overheersen. Eerste is fysiek gemis (de gezelligheid en dagelijkse ‘reuring’ in huis) en tweede een gevoel van doelloosheid of nutteloosheid. Help. Check, check, check. En dat terwijl ik officieel nog geen empty nester ben want ik heb nog één puber onder mijn dak!
Ik zoek morele support onder mijn mede-wereldwijven en vraag hen wat zij ervaren (hebben) en hoe zij die emoties positief sturen of misschien zelfs beteugelen. Ik kan op sommige dagen namelijk wel wat tegeltjeswijsheden gebruiken.

Lege nest syndroom: twee verhalen
Allereerst een positieve noot uit Australië. Wereldwijf Carole bekijkt het nuchter. Haar zoon van 21 is nu in Ghana vertelt ze en “komt elke drie maanden terug en dat is dus op zich nog regelmatig. Het is vooral het loslaten en vertrouwen dat het veilig genoeg is. Maar”, voegt ze toe, “zolang hij gelukkig is, ben ik het ook. Het loslaten gaat daardoor makkelijker dan verwacht. Ik grap erover en noem deze transitie ‘van bed …naar Ghana’. Hij doet waar zijn passie ligt en is voetbal coach voor het Ride the Dream Academy. Super fijn voor hem.”
Wereldwijf Merel vloog onlangs vanuit Maleisië naar Nederland waar haar oudste besloot tot een studie-switch, maar vooral het vinden van een kamer in Utrecht leverde de nodige moederstress op. Merel: “Gelukkig kan hij voorlopig bij zijn tante in De Meern terecht, en konden wij met een beetje minder stress weer op het vliegtuig richting Maleisië stappen.”
Waarom stress zul je denken? “Ik zag vorig jaar al mijn third culture kid (geboren in Jakarta, opgegroeid in Sydney en Kuala Lumpur) een wereld instappen die zo’n 180 graden anders was dan zijn vertrouwde omgeving in Maleisië. Ondanks dat hij Nederland erg leuk vond (en nog steeds vindt), was met name de omgang met leeftijdgenoten een uitdaging. De reden dat hij voor een studie in Nederland koos?. De keuze in vervolgopleidingen hier in Kuala Lumpur is beperkt en hoewel hij ook de Australische nationaliteit heeft, is een studie in Nederland een stuk betaalbaarder.”
“Voor vertrek heb ik hem, voor mijn eigen gemoedsrust, toegevoegd aan de geweldige app ‘Find my phone’. Kan ik af en toe (understatement) kijken of hij wel echt naar zijn colleges gaat. “Loslaten Merel,” bleef my better half zeggen, maar dat is tegen dovemansoren. Verder bellen we dankzij whatsapp video geregeld en zien we Beau twee of drie keer per jaar. Sowieso in de zomer hier in Nederland/ Europa en met Kerst vliegt hij ook dit jaar deze kant op.”

It takes two – hoe beleef je het lege nest syndroom met je partner?
Je eigen lege gevoel is soms niet het enige waar je tegenaan loopt want als kinderen het nest verlaten, komen sommige stellen erachter dat ze elkaar niet zoveel of misschien wel niets meer te vertellen hebben. De kinderen bleken de spil te zijn waar het al die jaren om draaide. Maar is dat echt wel zo? Tenslotte was er ook een tijd vóór jullie kinderen. En vonden jullie elkaar hartstikke leuk zonder hen.
Ontdek samen wat jullie zo leuk en fijn vonden voordat de kinderen in jullie leven kwamen. Praten is keyword maar pas op voor beschuldigingen over en weer. Durf je partner ook te vragen waarom hij of zij er nu minder moeite mee lijkt te hebben dan jij? Luister naar wat je partner te zeggen heeft en wordt niet boos of teleurgesteld. Misschien kan dit een spiegel zijn voor je eigen emoties. Probeer het te relativeren. Jij en je partner hebben die basis toch maar mooi gelegd!
Belangrijk ook is om niet te vergeten dat jij misschien door nóg een fase gaat die het allemaal complexer maakt: de overgang. Veel vrouwen zitten, precies als de kinderen hun eigen leven beginnen, in de overgang. Een periode dat ze zelf door flinke hormonale wisselingen en stemmingen kunnen gaan. Kortom je staat (emotioneel) veel minder stevig in je schoenen. Hierdoor is het wel degelijk mogelijk dat er door het vertrekken van de kinderen een serieuze depressie ontstaat.
Behoefte aan handvatten of hulp? Neem jezelf serieus
Tot slot nog dit: wil je meer weten over die storm van emoties waar je nu doorheen gaat? En hoe je deze beter in banen kan leiden? Of merk je dat je verdriet steeds zwaarder wordt? Neem die depressieve gevoelens en aanhoudende somberheid altijd serieus. Práát erover met een specialist.
Voor wie in het buitenland woont kan die stap groot zijn: praten over gevoelens en/of alles helder uiteenzetten in een andere taal. Bij de psychologen van Psycholoog op Afstand kan je waar je ook woont terecht. Ze spreken Nederlands en hebben bovendien allemaal zelf ervaring met de uitdagingen van het wonen in het buitenland. Een afspraak is heel snel en makkelijk gemaakt en een eerste consult is gratis.
Het lege nest syndroom – De één heeft er echt veel meer last van dan de ander en daar moet je je zeker niet over schamen. Het lege, ook wel empty nest syndroom is nu eenmaal een vorm van verdriet en rouwverwerking omdat kinderen het ouderlijk huis hebben verlaten en er een leegte achterblijft.