Jetlag? Nachtdienst? Als je bioritme in de war is

Gastschrijfster
door gepubliceerd op 11 augustus 2023Tags: , , , , , , ,

Dag en nacht, ochtend, middag en avond: onze dagen zijn voor een groot deel vastgelegd. Dit heeft met ons natuurlijke bioritme te maken: we functioneren het beste wanneer ons slaap-waakritme in balans is. Dit betekent onder andere iedere avond rond dezelfde tijd naar bed en zorgen voor voldoende slaap. Een uurtje eerder of later kan ons lichaam goed hebben, maar het wordt een ander verhaal als je naar een andere tijdzone reist of bijvoorbeeld (onregelmatige) nachtdiensten draait.

Hoe zorg je dat je lichaam weer optimaal functioneert en je bioritme onvermoeibaar is?

Bioritme en hormoonbalans

Je kent het gevoel vast maar al te goed: de wekker gaat vroeg en je wordt bruut uit je slaap gewekt – je bent te laat gaan slapen. Het gevolg is een slaperig gevoel gedurende de ochtend dat je maar niet kwijt lijkt te raken. Het heeft te maken met hormoonproductie. De hormoonproductie zorgt dat je op een gegeven moment moe wordt, of juist wakker en alert bent. Wanneer je jouw slaapritme flink door de war gooit, voel je dit dan ook aan je lichaam.

Door tijdreizen je bioritme van slag? Onze tips!

Een paar avonden te laat naar bed kun je snel weer oplossen door er weer wat vroeger in te duiken, maar wanneer je naar de andere kant van de wereld reist heeft je lichaam toch wel wat tijd nodig zich aan te passen. Je bioritme is bij een jetlag flink verstoord en dat kun je merken aan vermoeidheid, honger op vreemde momenten en andere vervelende kwalen zoals pijn in je hoofd.

Wij hebben wel een aantal jetlag tips die kunnen helpen:

  • Zorg dat je lichaam gehydrateerd blijft en drink bij voorkeur water. Uitdrogingsverschijnselen kunnen de klachten van de jetlag verergeren;
  • Begin al voordat je op reis gaat met het verschuiven van je dag- en nachtritme. Zo is de verandering minder groot;
  • Probeer je op de plaats van bestemming zo snel mogelijk aan te passen aan het nieuwe dagritme. Wacht met gaan slapen tot het avond is en probeer er overdag niet aan toe te geven.

Als doorslapen toch niet lukt

Doe je je best een vast slaapritme aan te houden maar ben je ’s nachts vaak wakker? Doorslaapproblemen kunnen je biologische klok flink ontregelen en verschillende oorzaken hebben. Ze ontstaan omdat je wellicht in een stressvolle periode zit, de slaapkamertemperatuur niet optimaal is of als er teveel omgevingsgeluid is.

Een eerste stap om je doorslaapproblemen te verminderen, is het achterhalen van de oorzaak. Neem je slaaproutine serieus. Zorg voor een rustige omgeving, doe ’s avonds geen drukke activiteiten meer, leg die mobiele telefoon zeker een half uur voor het slapen gaan echt even weg en probeer je hoofd leeg te maken voordat je gaat slapen. 

Lukt het nog niet? Probeer eens een natuurlijke rustgever in de vorm van een kruidenthee (gedroogde kamille!) of spray wat lavendel-aroma op je kussen. 

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.