Land in de kijker! De Verenigde Staten in vijf woorden

In deze serie nemen de Wereldwijven je mee naar hun thuisland en proberen zij dit in (bijna) vijf steekwoorden samen te vatten. Op het noord Amerikaanse continent wonen een aantal wereldwijven en die wilden hun ‘land’ wel samenvatten. 

Wat (be)valt hen na al die jaren nog altijd op? En wat maakt volgens hen de Verenigde Staten nou zo typisch… Amerika? 

Wereld - Verenigde Staten
(Hoofd)foto – Saskia van Alphen

Road trip!

Bovenaan en eensgezind: de roadtrip en de ontelbare mogelijkheden in de VS om een prachtige reis te maken. Wereldwijf Mariel: “alleen Californië heeft al zoveel moois te bieden met niet in de laatste plaats National parks als Yosemite, Sequoia en Death Valley.” “En”, voegt Carol snel toe, “wat te denken van fantastische concrete jungles zoals NYC, Chicago of Los Angeles?” Precies. Of je nu een natuurliefhebber of stadsjunkie bent: de VS heeft voor ieder wat wils.

Ook de roadtrip zèlf is iconisch. Wie kent haar niet? De motherroad, of beter bekend als Route 66, die van Chicago dwars door de VS naar Santa Monica in Californië gaat en eindigt met een duik in de Pacific? Maar ook de Highway 1(01) die vanuit San Diego helemaal de kust volgt en eindigt op de grens met de staat Oregon en fantastische uitzichtpunten heeft op de Stille Oceaan. Aan de westkant kun je genieten op de Blue Ridge Parkway die vanuit het Shenandoah National Park in Virginia vertrekt en eindigt in de Great Smoky Mountains (ook een National Park) van Noord Carolina. 

Nieuwsgierig naar onze roadtrip-verhalen? Drie routes: typisch Amerikaanse belevenissen op een trip van North Carolina naar Washington DC, ga als Thelma & Louise road trippin door de Midwest, of doorkruis de immense ruimte van Alaska.

Over the top (ja ja drie woorden 🫣)

Contrasten in de VS zijn enorm. “Iets is of mooi of lelijk, er is schandalige rijkdom en zorgwekkende armoede”, zegt Marijke. Inderdaad, er is best veel compleet over the top en schaamteloos. Beide kanten op. Positief en negatief. Voor zo’n groot land is het toch bijzonder dat er maar twee politieke voorkeuren zijn: je bent of progressief (liberal) of conservatief. De Verenigde Staten heeft alles en tegelijk lijkt de tijd op sommige plekken stil te staan. “Toch apart want het land is ook echt een meltingpot van culturen”, concludeert Marijke.

Ondanks die enorme contrasten is de gun-factor een constante. Nee, niet te verwarren met het Engelse woord… want helaas daar kunnen we ook niet omheen (zie volgende paragraaf). Amerikanen zijn dol op succes. Niet alleen voor zichzelf, ze genieten echt ook van succesvolle verhalen waar zij niet de hoofdrol in spelen. 

De American dream wordt nog altijd gekoesterd en in leven gehouden. En niet voor dat eenmalig succes want voor de Amerikaan is het heel gewoon dat succes gepaard gaat met falen. Het is niet iets waarvoor je je hoeft te schamen of anderen lacherig achter je rug over doen. 

Geweld

Gun-violence

We kunnen er niet omheen. Het tweede amendement, en recht op wapenbezit. Het amendement is onderdeel van de Bill of Rights, waar in tien amendementen, de rechten van Amerikaanse burgers zijn vastgelegd. 

In 2022 zijn in de Verenigde Staten (naar schatting) 20.138 mensen omgekomen door wapengeweld. In dit cijfer is zelfmoord buiten beschouwing gelaten. Verder zijn vorig jaar 16.5 miljoen wapens gekocht en stak de overheid maar liefst 1.5 biljoen in een fonds om wapengeweld tégen te gaan. 2022 heeft 648 mass shootings (een mass shooting krijgt dit stempel als er vier of meer gewonden vallen) gekend. Voor 2023 staat dat cijfer halverwege het jaar al 420… 

Ondanks de discussie die iedere keer weer oplaait na een volgend drama, blijft de VS verdeeld. Sterker in de meeste Staten kun je vrij gemakkelijk een wapen kopen en een jaar geleden kregen tegenstanders van wapenbezit weer een klap te verwerken toen het Hooggerechtshof in de staat New York een wet uit 1913 ongeldig verklaarde. De oude wet stelt dat wapenbezitters een “geldige reden” moeten opgeven om hun wapen buitenshuis te mogen dragen. 

Sport!

Drie steekwoorden gehad, wat is het vierde? Wereldwijf Ing hoeft daar niet lang over na te denken: “Sport! De meeste Amerikanen zijn compleet sportgek.” En ja dat kunnen de andere VS wereldwijven alleen maar beamen. Alleen al als je ziet waarin de gemiddelde Amerikaan rondloopt met minimaal sportschoenen en hoog opgetrokken witte sportsokken. 

Een avond naar het café en bijpraten met vrienden? Ja hoor, maar sport is steevast onderwerp van gesprek. Hoe kan dat ook anders met al die grote tv-schermen die werkelijk in iedere bar te vinden zijn? En stuk voor stuk tonen ze een ander sportkanaal want natuurlijk wil de Amerikaan niets van de belangrijkste games missen! American football, baseball, ijshockey en natúúrlijk basketbal. 

De meesten Amerikanen beoefenen ook zelf of hebben fanatiek een soort beoefend. En iedereen heeft zijn favoriete club(s) en gaat van top tot teen gekleed met logo’s en club-kleuren. Overigens niet alleen op dagen dat hun clubs spelen, ook in het dagelijks leven. Die kaartjes voor die wedstrijden zijn overigens niet goedkoop. Misschien op baseball na want meestal ben je dan wel een paar uren zoet rondom het veld. 

Daarnaast koestert men uit pure nostalgie vaak ook nog een grote liefde voor hun universiteits-team van één van bovengenoemde sporten en is een wedstrijd bijwonen (járen na afstuderen…) een echt vakantie-uitje. Niet raar als je je realiseert dat voor velen hun scholarship voor die universiteit de reden was dat ze er überhaupt konden studeren…

Wereld - Eten

Eten

Tot slot: eten. Vrij extreem is het smaakpalet van de Amerikaan of junk-, of superfoods. Eerste is spotgoedkoop en voor een ‘meal’ inclusief drinken bij één van de vele ketens is het voor veel gezinnen met kinderen goedkoper dan groente en vlees halen bij de supermarkt. Triest maar waar. Tel daarbij op dat in veel gezinnen de ouders meer dan één baan hebben en er nauwelijks tijd voor boodschappen is. Maar, wel op strategische plekken fastfood-ketens.

‘Gezond’ Amerika gaat graag met alle hypes mee en geeft grof geld uit aan speciale zaden, smoothies en gezonde ‘shots’ gericht op specifieke gezondheidsproblemen als slapeloosheid, collageen (huidveroudering), brainfog of cholesterol. Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een poeder of sapje voor. Wereldwijf Saskia woont in Californië waar de gezonde voeding uitgevonden lijkt de zijn (of beter, de vercommercialisering of ‘branding’ ervan). Californië staat voor gezond en op menig menukaart tref je dan ook wel een Californian burger, of fries aan. Wat het gezond maakt? De plakjes avocado als extra toevoeging…

Toch hebben al deze Amerikanen wel iets met elkaar gemeen: veel tijd om te eten nemen ze niet. Of ze het nu afhalen of bij het (fastfood)restaurant opeten. Binnen no-time zijn ze klaar en vertrekken ze weer. Lang tafelen doen ze niet aan, maar de service daarentegen is vaak top en uiterst vriendelijk. En snel.

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.