Land in de kijker! Kenia in vijf treffende woorden

Susanne van Lieshout - portret WP

In deze serie zetten we de thuisbestemmingen van onze wereldwijven in het zonnetje en vragen we hen om hun thuis(ei)land samen te vatten in (bijna) vijf steekwoorden. Wereldwijf Susanne woont alweer heel wat jaren in Kenia en natuurlijk vroegen we haar dit mooie land op haar eigen wijze in een blog neer te zetten.

Welke vijf treffende woorden vatten mijn thuisland Kenia het mooist samen? Daar hoefde ik niet lang over na te denken!

Wereld - Kenia
Fotocredit: Myrna van der Veen

Kenia = safari!

Wie denkt aan Kenia, denkt gelijk aan safari’s. Safari is een swahili woord. Het betekent ‘reis’ of ’tocht’ – in het algemeen. Bij ons betekent op safari gaan natuurlijk beesten kijken.

Er zijn vele prachtige nationale parken waar je naast The Big Five (leeuw, olifant, buffel, luipaard, neushoorn) heel veel ander wild kunt zien van dichtbij.  Zelfs in Nairobi is een werkelijk fantastich wildpark waar je – behalve olifanten – al het groot en klein wild kunt beleven. Lekker chillen met de leeuwen op zondagmiddag. Andere bijzonder parken zijn de Masaai Mara (veel cheetahs), Amboceli (uitzicht op Kilimanjaro) en Tsavo East and West, met z’n afwisselende landschappen en kraakheldere waterbronnen (Mzima springs).

Wereld
Foto: Susanne – Havoc run in Naivasha

Lopen

(Hard)lopen zit in de genen van de Kenianen. Niet voor niets komen bijna alle marathon winnaars en winnaressen uit dit land. Dit zie je terug in een cultuur van hiken, wandelen, lopen. Elke week zijn er meerdere georganiseerde hardloop evenementen, vaak in een mooie omgeving zoals Karura forest, Ngong Hills, of op de Mount Longanot vulkaan. Persoonlijk vind ik dat één van de fijnste dingen hier.

Energiek Kenia

Kenia is energiek. Dit bedoel ik zowel letterlijk als figuurlijk. Het land experimenteert veel met duurzame energie: wind-, zon- en aardenergie. Ook qua klimaat gebeuren hier vrij veel goede dingen. Kenia was immers ook één van de eerste landen die plastic zakjes afschafte, daar kan Nederland nog wat van leren.

Ook qua spirit zijn Kenianen super energiek, jong en bruisend. Ze houden van fun, kletsen, parties, biertjes drinken, grappen maken. En zet een Afrikaans muziekje op en de heupen gaan gegarandeerd op en neer.

Ondernemend

Dit is een heel ondernemend land. Ik werk hier voor een Nederland consulting bedrijf en we hebben genoeg werk en business is best booming. Er zijn veel Nederlandse bedrijven hier.

Wist je dat Nederland het voornaamste exportland binnen de Europese Unie is voor Kenia? Hoe? Zeg het met bloemen! Miljarden rozen worden hier gekweekt en vervolgens op Aalsmaar geveild. Zelf zit ik ook in de board van de Kenia-Nederland business hub, heel leuk. De relaties tussen beide landen zijn bloeiend en er valt ook voor Nederland veel te ondernemen hier: van stroopwafels tot schepen.

Wereld
Angel’s trumpet

Talloze bloemenbomen

Nairobi heeft een werkelijk perfect klimaat. We noemen het wel eens de eeuwige lente. Nooit te koud, nooit te warm. De lucht is bijna altijd blauw, het zonnetje schijnt. Ook is de stad tamelijk groen. Er staat altijd wel een boom in bloei: een paarse Jacaranda, een oranje Flamboyant of een gouden Cassiaboom.

Tegen zonsondergang ruikt het ook heel lekker: dan gaan de Engelentrompetten (Angel’s Trumpet flower) open. Prachtige bloem met een klinkende naam!

Leestip – Eerder zetten de Wereldwijven deze (ei)landen al in de kijker: DominicaCuraçao, Vietnam en de Verenigde Staten in vijf woorden!

Over dit Wereldwijf: Susanne van Lieshout - Kenia

Karibu! Na 5 jaar Myanmar en vele voorgaande landen begint voor ons een nieuw avontuur in Kenia. Ik werk als directeur en consultant/ trainer voor MDF Training and Consultancy. Onze dochter is inmiddels 18 en studeert in Nederland. Manlief werk ook in Afrika maar niet in Kenia vooralsnog. De overgang van Azië naar Afrika is groot; Nairobi kent veel speedbumps, maar die zijn er om overwonnen te worden.