(Ei)Land in de kijker: 5x de Dominicaanse Republiek

In deze serie nemen de Wereldwijven je mee naar hun thuisland en proberen zij dit in (bijna) vijf steekwoorden samen te vatten. Dit keer neemt wereldwijf Wendy je graag mee naar ‘haar’ Dominicaanse Republiek waar ze heel wat voetstapjes heeft achtergelaten en mooie herinneringen heeft gemaakt met haar gezin.

Waarom haar hart nog altijd sneller gaat kloppen voor de Dominicaanse Republiek? Nou hierom! En als dit blog je nog niet overtuigt, lees dan zeker ook haar eerder verschenen blogs over dit bijzondere (ei)land.

Wereld - Dominicaanse Republiek
Foto’s: Wendy van Dalen- Cuevas de las Maravillas

Natuur

De natuur van dit eiland is divers en schitterend. Stranden, rivieren, bergen, teveel om op te noemen. Wat te denken van de vele ecologische parken van de Dominicaanse Republiek, zoals het Los Haitises National Park, de waterval van El Limón en het Parque Nacional del Este? Dit zijn allemaal aanraders. De waterval van el Limón biedt een erg mooie wandeling door de natuur naar de waterval. De waterval en het basin eronder zijn Instagram-waardig, maar ook de watervallen off the beaten track zijn erg leuk om te bezoeken. Een geweldige ervaring is het wandelen naar en het afdalen van de 27 watervallen – los 27 Charcos bij de Rio Damajagua. Glijdend, springend en zwemmend.

De Cuevas de las Maravillas zijn magisch. Deze grotten liggen 25 meter onder de grond en zijn sfeervol verlicht. In de grotten kun je ongeveer 500 schilderijen op de muren zien, gemaakt door de Tainos, de oude inmiddels uitgestorven bewoners van het eiland.

Zin in nog meer avontuur en natuur? Los tres ojos ligt een paar minuten van het centrum van de stad Santo Domingo. Het werd duizenden jaren geleden gevormd door ineenstorting van een groot deel van de rotsen. Hierdoor werden die rotsen in vier meren verdeeld. De grotten werden bewoond door de Taino-voorouders. Je kunt er gemakkelijk zonder gids doorheen lopen. Als je afdaalt naar één van de meren, kun je er ook met een bootje verder in waarna je jaren terug waant.

Dominicanen

De Dominicanen maken voor mij het land! Hun hartelijkheid, ‘easy going’ en levendigheid. Het zijn sociale levensgenieters. De simpelste gelegenheid is een feestje.  Het algehele leeftempo van het leven is Caribisch, zonder haast en altijd tijd voor een praatje.

Stranden!

Twee van onze favoriete stranden zijn in Cabarete en in las Terrenas, maar er zijn er natuurlijk veel meer. In Cabarete kun je heel goed kitesurfen. De sfeer op het strand is relaxed en het is super eenvoudig om je snel thuis te voelen. Kijk bij de Kiteclub naar alle sprongen van de kiters op zee. Je kunt daar ook goedkoop een biertje of cocktail drinken, of een eenvoudig maar lekker hapje eten. Voor de lekkerste tapas in Cabarete ga je absoluut naar Yalla bij het Millennium hotel. Ook heerlijk zitten met zicht op zee, of genietend in hun infinity pool.

In las Terrenas is Playa Bonita dé plek om te genieten. Heerlijk liggen op het veld van Mosquito onder de palmbomen met uitzicht op zee. Bar en restaurant zijn goed met de in mijn beleving perfecte rustige sfeer. Meer heeft een mens niet nodig toch?

Santo Domingo

De hoofdstad Santo Domingo (de oudste stad van het westelijk halfrond) weerspiegelt de geschiedenis, cultuur en de verschillende bevolkingsgroepen in de Dominicaanse Republiek. Dit zijn enkele hoogtepunten die je eigenlijk niet mag missen:

  • De koloniale zone van Santo Domingo. Bezoek de musea, monumenten en historische gebouwen. Een leuke manier om de zona te bekijken is per fiets of step. Met of zonder gids. Zona Bici Bike heeft meerdere leuk gekleurde fietsen.
  • Het Museo de las Atarazanas Reales is nieuw en springt er wat mij betreft echt uit. Het is gevestigd in een historisch gebouw – gebouwd in de 16e eeuw als scheepswerf voor de Spaanse koloniale vloot. De collectie van het museum bevat tentoonstellingen over de geschiedenis van het maritieme erfgoed van de Dominicaanse Republiek. Waaronder displays met oude navigatie-instrumenten, scheepsmodellen en voorwerpen uit scheepswrakken.
  • Plein van Nuestra Señora de la Encarnación. Rustig genieten en mensen kijken op een terras of één van de vele bankjes. Gezellig in de namiddag of avond, maar vooral in het weekend beleef je het meest. Op zondagmiddag, geeft de lokale muziekschool vaak een geweldige live show, maar ook straatmuzikanten.
  • De kabelbaan over de Rio Ozama. Deze kabelbaan, die niet al te bekend is als ‘attractie’ geeft reizigers en lokale bewoners een uniek perspectief en uitzicht op de stad en omliggende gebieden. Reistip: neem een Uber of taxi naar het opstappunt. Gebruik van deze kabelbaan is zeker veilig en voor veel mensen in Santo Domingo een dagelijkse vorm van transport.
Wereld

Eten & drinken (toch twee woorden…)

Natuurlijk moet je ook een hapje eten en drinken tijdens je verblijf. Je boft want In de Dominicaanse Republiek kun je alles vinden op het gebied van eten en drinken. Aan de kust verkopen ze de lekkerste verse vis en schaaldieren, en in de steden vind je naast typisch Dominicaanse eten bijna alles wat je kunt verzinnen. Maar, hier licht ik graag natuurlijk een paar typische Dominicaans gerechten toe:

  • Mangú. De naam is van Afrikaanse oorsprong en het maakt meestal deel uit van het ontbijt. Mangú is een groene bananenpuree en als het goed is klaargemaakt een echte lekkernij.
  • Fruit. De Dominicaanse Republiek kent een enorme variëteit aan fruit. Van gigantische passievruchten tot mierzoete papaya’s, ananassen, mango’s en de guanábana’s (ook wel zuurzak genoemd). Vergeet ook niet de verse kokosnoten, die je op elke straathoek of op strand kunt krijgen en heerlijk zijn om uit te drinken. Bakbananen worden overal voor gebruikt, maar dan in hartige ingrediënten. 
  • Dulce de leche. Naast fruit, word je op de Dominicaanse Republiek overspoeld met zoet: koekjes, taartjes, cake en gebakjes. Met name dulce de leche (gekarameliseerde gecondenseerde melk) is een favoriet ingrediënt.

En de meest typische dranken vormen toch wel:

  • Rum. Rum is een integraal onderdeel van het land en de manier van leven. De Dominicaanse Republiek produceert veel rum, onder leiding van het beroemde Brugal. Verder heb je nog Ron Barcelo en de Bermudez distilleerderij. Je kunt in de hoofdstad, of bij één van de fabrieken, leuke tours doen, waarbij je uiteraard ook de rum gaat proeven.
  • Bier. Het nationale bier is Presidente en wordt ook gebrouwen in de Dominicaanse Republiek. Het mooie van het bier drinken in de Dominicaanse Republiek vind ik het fenomeen van je bier delen. Je ziet het bij alle Colmado’s (*) of op terrasjes: je koopt samen een jumbo (grote fles bier) en verdeelt dat in de cups die je erbij krijgt. Net zoals je samen een fles wijn neemt.

(*) Een Colmado is een mix tussen een mini supermarkt en een bar. Het voorziet in de meeste kleine dagelijkse behoeften en is een geweldige plek om mensen te ontmoeten.

Leestip – Eerder zetten de Wereldwijven deze (ei)landen al in de kijker: Dominica (inderdaad niet te verwarren met ;-), Curaçao, Vietnam, de Verenigde Staten en Kenia in vijf woorden!

Over dit Wereldwijf: Wendy van Dalen - Nederland

Buenas días, mijn naam is Wendy en ik woon sinds juli 2022 weer in Nederland met ons gezin. Ik ben wereldvrouw, echtgenote, moeder, expat en eigen ondernemer. We hebben eerder in Aruba, Spanje, Nederland, Curaçao en de Dominicaanse Republiek gewoond dankzij het werk van mijn man. Zelf ben ik leerkracht en oprichter van Dutch for Children, een online school die Nederlands geeft aan kinderen overal ter wereld. Onze kinderen zijn inmiddels 21 en 17 jaar.