360 met de Wereldwijven – Over ‘rampzalige’ landen: blijven of vertrekken?

De invloed van media is vandaag de dag groot maar de afgelopen maanden was en is er bizar veel nieuws over extreem natuurgeweld en politieke instabiliteit. Het zet ons aan het denken, want wat doet het wonen in een land waar geregeld natuurrampen voorkomen en/of politieke instabiliteit heersen met je? 

Twijfelen onze wereldwijven in die hoegenaamd ‘rampzalige’ landen wel eens om te (r)emigreren? Hoe kijken hun familie en vrienden er tegenaan? Of zetten ze juist de schouders eronder en blijven ze, no matter what happens? Kortom wat doet het met je? 

Wereld - Rampzalige landen

Politieke onrust? 

Het was even in het nieuws – de verkiezingen in Zimbabwe -, maar eerdaags nadat de zittende president Mnangagwa de zege opeiste, leek de media al weer ‘verdwenen’. Best vreemd want Zimbabwe is een enorm groot land en geen kleine speler op het Afrikaanse continent. De laatste jaren trok eindelijk ook weer het toerisme aan na de turbulente jaren van (inmiddels overleden) president Mugabe. 

Dus politieke instabiliteit? Daar weet wereldwijf Assia in Zimbabwe inmiddels voldoende van. Zoals in veel andere landen, kunnen nationale verkiezingen veel onrust brengen. “En”, laat ze weten, “daar zaten we de afgelopen weken weer middenin. En nog, want de verkiezingen waren chaotisch en ook de komende tijd zal zoals altijd hier niet erg soepeltjes verlopen. Het is afwachten hoe en wat maar de vraag of ik blijf what ever happens, is zonder enige twijfel van toepassing. Ons fort waar we zo hard voor werken zullen we ten allen tijde verdedigen. Desalniettemin kijk ik uit naar dag dat dit weer achter de rug is en het normale leven zich weer hervat.”

Wereldwijf Karien woont in Singapore en vertelt: “Singapore is juist heel erg stabiel. Voor de onlangs gehouden presidentsverkiezingen hebben we allemaal een dag vrij gekregen. Ik mag als buitenlandse niet stemmen, maar een keus is er toch niet echt. Sowieso ligt de echte macht bij de premier, niet de president, die heeft meer een ceremoniële functie. En de kandidaat van de regeringspartij wint altijd. Die partij is al sinds de onafhankelijkheid aan de macht, en hoewel Singapore wel een democratie is, zorgen ze er met allerlei trucjes voor dat de oppositie nooit echt een kans maakt. Vrienden van mij (geen fan van regering) klagen nu dat de tegenkandidaat nog erger is. Dus dan maar niet stemmen…

“We zijn net vorige maand weer in Azië komen wonen, na een paar jaar in Nederland en ik denk dat dit deel van Azië eerder stabieler is dan Europa dan omgekeerd. Niet dat het hier perfect is, daar zal ik zeker weer over gaan schrijven de komende jaren. Maar perfect is Nederland ook niet, vandaar ook dat we weer geremigreerd zijn naar Azië .”

Karien in Singapore
Wereld - Natuurgeweld

Moeder Natuur 

De ene na de andere hittegolf en bosbranden gevolgd door overstromingen beheersten het beeld deze zomer in Europa. Bij al die berichtgeving in de media plaats wereldwijf Irene een kanttekening. Ze heeft veel gereisd en woont momenteel in Corfu en vertelt: “Ik heb het idee dat heel veel dingen vaak opgeblazen worden. Politieke onrust. Natuurgeweld. Ik heb zelf al een paar keer meegemaakt dat ik niets merkte van spanningen en onrust, maar dat de mensen thuis in Nederland bang waren voor mijn veiligheid. Ik denk dat de media een grote invloed hebben op de perceptie van hoe dingen gebeuren en dingen vaak opblazen.”

“Onlangs waren er bosbranden op Corfu, verschrikkelijk natuurlijk, maar niet bij mij in de buurt. Ik was op dat moment zelfs niet eens op het eiland, maar mijn telefoon stond roodgloeiend met vragen of ik veilig was.”

Irene in Corfu

Dat herkent wereldwijf Carole in Australië ook. Ze schreef er twee jaar geleden al een blog over toen Australië getroffen werd door de verschrikkelijke branden en we de vele beelden van verbrandde koala’s zagen. Verschrikkelijk natuurlijk, zegt Carole, “maar in het geval van Australië had de media het soms ook behoorlijk mis wáár de branden waren.” Het brengt vraagtekens op: doen die verhalen het erg goed in Nederland als er over rampspoed geschreven kan worden? 

Soms pikt media het ook pas laat op. Zoals gebeurde bij Ruth in Canada. Zij kreeg ineens bezorgde berichten uit Nederland terwijl zij allang geëvacueerd was naar veiliger gebied. En de voorspelde hurricane Hilary in Californië werd ook pas relatief laat ‘nieuws’ in Nederland toen de storm alweer voorbij was. “En”, vertelt Saskia, “die storm was wel lokaal hier groot nieuws hoor en iedereen in rep en roer. Maar dat was ook omdat zich vrijwel nooit een hurricane voordoet in deze regio. Uiteindelijk was het een storm in een glas water. Water wat we hier hartje zomer hartstikke goed konden gebruiken.” 

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.