Land in de kijker! Vijf (+1) redenen om Senegal te bezoeken

Helga Smit

In deze serie zetten we kort maar krachtig in vijf steekwoorden de thuisbestemmingen van onze wereldwijven in het zonnetje. Dit keer wereldwijf Helga over Senegal. Een land in West Afrika dat in het verleden een Franse kolonie was, gelegen aan de Atlantische oceaan. Waar beroemde zangers vandaan komen zoals Youssou N’Dour en Baaba Maal en muziek een belangrijke rol speelt in het dagelijks leven. Het land is vijf keer zo groot als Nederland met een inwoners aantal van zo’n 17 miljoen mensen. Een jonge bevolking die steeds beter wordt opgeleid en in hun vrije tijd graag voetbalt of gewoon met elkaar gaat chillen.

Mensen noemen Senegal dikwijls een ontwikkelingsland, veelal met een negatieve lading. Ik noem het een land dat zich razendsnel ontwikkelt en waar welvaart en welzijn hopelijk naast elkaar blijven oplopen. 

Natuur & cultuur

Senegal is een heel veelzijdig land zowel qua natuur als cultuur. Het Noorden grenst aan de Sahara woestijn en is droog met lage begroeiing. Echter, in datzelfde noorden kunnen vogelliefhebbers hun hart ophalen om diverse vogels te spotten. Hier is ook het bekende vogelpark Djoudj met een grote populatie pelikanen. Dit vogelpark ligt overigens vlakbij Saint Louis (waar ik woon), de eerste koloniale stad in West Afrika met prachtige oude gebouwen (soms wat vervallen) waar je heerlijk terug kunt gaan in de tijd en waar de Franse invloed nog duidelijk te herkennen is.

Het Zuiden daarentegen is juist groen en hier kan behoorlijk wat regen vallen in het regenseizoen (juni tot en met oktober). In de streek Casamance kun je genieten van prachtige vegetatie en is het heerlijk vertoeven aan de kust.

Wereld - Senegal
Foto’s Helga Smit – de jonge generatie

Bevolking

De bevolking van Senegal bestaat uit diverse “stammen”, waaronder de Peul, Diola, Serer en Mandinka. Ondanks de verschillende achtergronden leven ze in goede harmonie samen en maken ze grapjes over elkaar. Verder ervaar ik dat er veel respect is onderling en er ruime is om te zijn wie je wilt zijn. Zo zie je vrouwen met of zonder hoofdbedekking en leven moslims (95 %) en christenen, voornamelijk Rooms Katholiek  (5%) vredig naast elkaar. Een belangrijke basis voor een stabiele democratie die het land zich eigen heeft gemaakt.

Helaas staat dat momenteel onder druk vanwege het wegzetten en dwarsliggen van de oppositie door de huidige regering. In februari 2024 zijn er verkiezingen en de hoop is dat dan de rust weerkeert.

Wereld
Warme gastvrijheid met een kopje sterke thee – Ataye!

Gastvrijheid

Nooit of te nimmer zal je in Senegal weg worden gestuurd als mensen bijvoorbeeld gaan eten. En als er niet voor iedereen genoeg is dan wordt er gedeeld. Heb je een slaapplek nodig? Dan wordt er wel één voor je gecreëerd. Nooit ben je te veel of komt het niet uit. Uit beleefdheid zal je altijd netjes worden ontvangen.

Beroemd is het kopje sterke thee, Ataya, dat met name ’s middags wordt gedronken na de maaltijd en de saamhorigheid vergoot. Het natafelen met een kopje Ataya, daar kan ik iedere keer van genieten. Ook merk je in Senegal dat mensen hun uiterste best doen om het de gast naar de zin te maken. Als gast krijg je de beste stoel of de mooiste beker. En in de bus, daar is het nog gebruikelijk dat de heren opstaan voor de ouderen en dames althans in Saint Louis. Ik kan daarom toch vaak zitten in de overvolle bussen als oudere dame.

Creatief

Op allerlei vlakken zijn Senegalezen erg creatief. Er wordt veel muziek gemaakt maar ook geschilderd, veelal muurschilderingen. De mooiste schilderingen kom je tegen bij bijvoorbeeld winkels of scholen. Ook op het gebied van kleding zie je prachtige creaties. Er zijn hier nog veel kleine kleermakers die de mooiste jurken maken voor een schappelijke prijs.

 Desalniettemin hebben de meeste mensen een heel laag inkomen en worden veel spullen hergebruikt en is men creatief om bijvoorbeeld oude apparaten een nieuw leven in te blazen. Auto’s bijvoorbeeld zien er aan de buitenkant niet meer uit maar ze worden iedere keer weer opnieuw opgelapt en kunnen vaak dan nog een tijdje mee. Wat in Nederland al lang bij het vuil zou liggen, krijgt hier nog een bestemming.  

Wereld - Senegal
Herken jij deze nog? In deze Peugeot reed mijn buurvrouw ons van en naar de hockey!

Vervoer

Het vervoer van de ene naar de andere plaats wordt in Senegal door particulieren geregeld. In iedere plaats is er wel een ‘garage’ waar deze particulieren zich verzamelen. Als je bij zo’n garage komt, zie je de grote plaatsen van Senegal staan en weet je dat daar een auto of busje staat waar je naar toe wilt. Ook gebeurt het dikwijls dat je naar een auto of busje wordt begeleid als er geen plaatsnamen staan. Je betaalt voor de rit een bepaald bedrag, maar als je bijvoorbeeld een grote koffer hebt, dan betaal je daar ook voor. Kleine busjes worden steeds populairder, maar de Peugeot 504 stationwagon (1975) waar je met 7 mensen in kunt, rijden hier nog! Deze zijn sneller dan de grote bussen. Ze wachten overigens altijd totdat de auto of bus helemaal vol zit. Mijn ervaring is dat de wachttijden over het algemeen erg meevallen en de grote wegen zijn goed te berijden. Er is in de in laatste jaren veel gedaan aan de infrastructuur.

Kom langs!

Ben je ondertussen nieuwsgierig geworden en wil je Senegal graag een keer bezoeken? Je bent van harte verwelkomen in onze B&B! Bovendien is mijn man al meer dan 25 jaar gids en wil hij je met alle liefde de mooiste plekjes van Senegal laten zien. Neem eens een kijkje op onze website Saint Louis Adventure over de mogelijkheden.

Volg wereldwijf Helga in Senegal. In haar blogs geeft ze een kijkje in haar alledaags leven!

Over dit Wereldwijf: Helga Smit - Senegal

Nangadeff! Ofwel hallo in het Senegalees (Wolof). Sinds september 2019 woon ik in Saint Louis, een prachtige oude stad in het Noorden van Senegal. Na diverse reizen door West-Afrika vertrok ik op 55 jarige leeftijd uit Nederland om een nieuwe bestaan op te bouwen in Senegal. Samen met mijn Senegalese echtgenoot (gids in Saint Louis) runnen we een Bed&Breakfast en organiseren we excursies en ben ik emigratiecoach. Daarnaast doe ik vrijwilligerswerk op een kleuterschool en geef ik yoga les aan kinderen. Via Wereldwijven deel ik graag mijn ervaring vanuit dit warme land.