Doen! Stemmen vanuit het buitenland

Weet jij dat al op woensdag 22 november 2023 de verkiezingen voor de Tweede kamer zijn? En dat jouw stem belangrijk is om invloed uit te oefenen op rechten voor Nederlanders in het buitenland?

Ook als je in het buitenland woont en niet meer bij een Nederlandse gemeente staat ingeschreven, kun je stemmen bij de (komende) verkiezingen voor de Tweede Kamer, het Europees Parlement en het kiescollege niet-ingezetenen voor de Eerste Kamer.

Wat moet je doen?

Nederlandse kiezers kunnen vanuit het buitenland per brief stemmen, met een kiezerspas in Nederland, of iemand voor hen laten stemmen met een volmacht. Ook Nederlanders die tijdelijk in het buitenland verblijven kunnen per brief hun stem uitbrengen en hiervoor een aanvraag doen bij de gemeente Den Haag. Woon je buiten Nederland en wil je graag stemmen? Dan moet je je wel eerst registreren. De volledige aanvraag, ondertekend en met een kopie van het geldige Nederlandse identiteitsdocument moet uiterlijk woensdag 11 oktober23.59 uur (Nederlandse tijd) ontvangen zijn.

Alle aanvraagformulieren zijn te vinden op www.stemmenvanuithetbuitenland.nl. Sta je al geregistreerd? Check dan of je adres nog up-to-date is.

Waarom stemmen in Nederlandse verkiezingen?

Nog niet overtuigd of wil je weten waarom je zou moeten stemmen? Dan zijn de volgende blogs misschien interessant om eens te lezen: stemmen vanuit het buitenland, dubbele nationaliteit en Nederlanderschap.

Jouw belangen behartigd

Goed om te weten is dat er Nederlandse organisaties zijn die voor jouw belangen opkomen in het buitenland. De wereldwijven attenderen je graag op twee organisaties in het bijzonder. Wereldwijf Antonietta heeft stichting GOED opgericht om Nederlanders in het buitenland zo goed als mogelijk op de hoogte te houden. Ook wereldwijf Carole brengt geregeld updates over belangrijke zaken via SNBN, Stichting Nederlanders buiten Nederland. Natuurlijk is ook altijd de Nederlandse Rijksoverheid een goede bron voor je vragen.

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.