Schoonheidsidealen. Zijn ze nog van deze tijd?

Gastschrijfster

Geregeld komt het onderwerp schoonheid voorbij op ons platform. Vijf jaar geleden stonden we er zelfs een hele maand bij stil en doken we in de uiteenlopende schoonheidsidealen die er wereldwijd zijn. Want schoonheid is een betrekkelijk begrip en wat de één mooi vindt, vindt de ander misschien juist wel raar. Wat schoonheid dan precies is? De volgende definitie van Wikipedia verklaart het wat breder: “Schoonheid of mooiheid is de waargenomen of aangevoelde kwaliteit van een object, een levend wezen zoals een plant, dier of persoon, een idee of een uiting van kunst die aanleiding geeft tot voldoening en waardering.”

Schoonheid is cultureel bepaald en een schoonheidsideaal is wat binnen een bepaalde cultuur als toppunt van menselijke schoonheid wordt beschouwd. Voor man en vrouw, want ook mannen ontkomen niet aan een ideaal.

Wat is een schoonheidsideaal?

De man met veel haar op de borst of juist liefst onthaard? Dit ideaalbeeld wisselt van land tot land. In sommige culturen Is lang haar bij mannen heel mannelijk. Waar de Vikingen nog met lange vlechten liepen, beschouwden de puriteinse Europese settlers in Noord Amerika een man met lang haar als een grote zonde. Ook de mannelijke Romeinen gingen haarloos door het leven want een korte coupe was beschaafd en gedisciplineerd. Voor de Romeinen waren onthaarde oksels bij mannen heel normaal.

Voor vrouwen zijn de bekendste schoonheidsidealen toch wel volle ronde billen of stevige borsten. Waar in Azië ook nog andere lichaamsdelen in the picture staan (wipneus en blanke huid), komt de VS misschien nog altijd met het meest dominante schoonheidsideaal voor vrouwen: super slank maar met met flink grote borsten. De Pamela Anderson look-a-likes zijn nog altijd hot. Onze borsten staan al eeuwenlang in de top 3 van schoonheidsidealen. Ook vandaag de dag blijven ze nog hot topic. We werpen een blik op de boezem anno 2023.

Body positivity

Tegenwoordig vinden we het (gelukkig) steeds belangrijker om ons eigen lichaam te omarmen. Tevreden zijn met wat je hebt is het credo: het mag er zijn in welke vorm of maat dan ook. Dat geldt zeker ook voor de vrouwelijke boezem. Oproepen met hashtags als #bodypositivity of #freethenipple zien we steeds vaker voorbij komen in discussies. Is een bh wel altijd nodig?

Wij denken dat iedere vrouw dat voor zichzelf moet kunnen bepalen. Doe waar jij je goed bij voelt. Het is immers jouw lichaam en jij moet er tevreden mee zijn. Of dat nu met je huidige cupmaat is, een borstvergroting, borstverkleining of zelfs een borstlifting, – het gaat erom dat jij lekker in je vel zit!

Emotionele impact

Toch kan het zijn dat je echt niet blij bent met je borsten en het lastig vindt ze te accepteren zoals ze zijn. Als je dat echt heel sterk voelt, dan is er helemaal niks mis mee om er iets aan te laten doen en er zijn ook genoeg vrouwen die kiezen voor borstchirurgie. Ontevredenheid over je lichaam kan een flinke emotionele impact hebben.

Ook kan je – na lang wikken en wegen – voor borstchirurgie kiezen vanwege fysieke medische redenen. Je borsten zijn zo groot dat ze je verschillende lichamelijke klachten geven. Een borstverkleining kan dan letterlijk een wereld van verschil maken waardoor jij weer gelukkig bent in je lichaam. Maar ook een zwangerschap kan enorme invloed hebben. Een natuurlijk gevolg van zwangerschap en borstvoeding is het krijgen van hangende borsten. Bij de één meer dan bij de ander. Daarom kiezen veel vrouwen voor een borstlifting, waarmee de borsten weer meer overeind komen te staan. Dat kan vanuit een schoonheidsperspectief, maar voelt soms ook gewoon fijner als je geen bh draagt. Ze hangen minder, waardoor je minder gaat zweten onder de borst.

Borstverkleining door last van rug en nek

Borstverkleiningen komen geregeld voor, zowel vóór als na de zwangerschap. Ook dat kan vanuit esthetisch oogpunt, maar wordt vaker gedaan vanuit fysiek oogpunt. Of een combinatie van beide redenen. Een borstverkleining kan je combineren met een borstlift, wat een fijne oplossing kan zijn als borsten na de zwangerschap ongewenst groter en slapper zijn geworden. 

Als je veel last hebt van fysieke klachten die (mogelijk) door je borsten komen, breng dan een bezoekje aan de huisarts en vraag om advies. Bij een borstverkleining (eventueel gecombineerd met borstlift) voor esthetische redenen kies je misschien liever voor een privékliniek die gespecialiseerd is in borstchirurgie.

Past een borstvergroting nog in de huidige tijd?

Waar een borstverkleining (en ook borstlift) minder vaak het nieuws haalt, waarschijnlijk veelal vanwege de fysieke medische redenen en het feit dat er geen lichaamsvreemd materiaal in het lichaam komt, blijft een borstvergroting meer beladen. Regelmatig lezen we dat celebs spijt hebben van hun borstvergroting, of dat oude implantaten zijn gaan lekken. Deze horrorverhalen zorgen ervoor dat steeds meer vrouwen tegen een borstvergroting zijn. Wie kiest voor een gerenommeerde kliniek hoeft zich geen zorgen te maken, want een borstvergroting pakt in de meeste gevallen goed uit. Positieve verhalen zie je veel minder terug in het nieuws, omdat het geen uitzonderingen zijn, maar eerder de standaard.

Jaarlijks zijn er tienduizenden borstvergrotingen in klinieken in België, Nederland en andere landen, dus een borstvergroting past zeker nog in de huidige tijd. Voorop staat dat je het voor jezelf doet, en niet voor een ander of omdat je wilt voldoen aan een bepaald schoonheidsideaal. En dat geldt ook andersom: heb je al implantaten waar je tevreden over bent, haal deze dan niet weg omdat je denkt dat grote borsten uit het huidige schoonheidsideaal gaan verdwijnen.

Weg met dat cliché schoonheidsideaal!

Het perfecte schoonheidsideaal is het ideaal waar je zelf achter staat. Waar jij tevreden over bent. Zou jij graag grote borsten hebben? Kies voor een veilige kliniek, bekijk borstvergroting voor en na foto’s en kies een cupmaat die bij jou past. Of laat je borsten verkleinen of verstevigen als je dat graag zou willen. Laat je altijd goed informeren, zodat je een weloverwogen keuze maakt en op de hoogte bent van alle ins en outs.

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.