Geldzorgen? Ook expats hebben ermee te maken

De mythe van het luxe leven van de expat lijkt niet kapot te krijgen. Ze verdienen geld als water, wonen groot en hun kinderen gaan naar (dure) internationale scholen. Ook hebben ze iedere week wel ergens een goed feest en spenderen meer tijd aan vakanties dan aan daadwerkelijk werken. De werkelijkheid is voor het gros van de expats heel anders en de mythe niet zo mooi als ze lijkt.

Niet rondkomen van een salaris en geldzorgen komen ook in de expat wereld voor, maar is nog altijd een taboe. Het is tijd om dat te doorbreken.

Ambitie

Rijke expat mythe ontkracht

De meeste internationale werkgevers strooien al heel lang niet meer met flink extra toelagen zoals huur, reis- en onderwijskosten. En bieden ze die wel dan zijn die bedragen een symbolische pleister op de werkelijke kosten of maar zeer tijdelijk als korte overbrugging. 

Natuurlijk. Een aantal jaren in het buitenland werken kan een goede investering in je carrière zijn. Neem dat woord investering dan wel graag letterlijk, want alleen de zon schijnt voor niets. De mooie (en vele!) subsidieregelingen die we in Nederland kennen (wonen, sport, cultuur) en het sociale vangnet voor werknemers gaan over de grens meestal niet op! 

“Hoe goed je je nieuwe salaris en mogelijke onkostenvergoedingen ook hebt uit onderhandeld, eenmaal ter plekke komen veel expats erachter dat er aan het einde van de maand maar bar weinig overblijft.”

Een groot taboe: geldzorgen 

Op papier zag die functie er een half jaar geleden ook ontzettend aantrekkelijk uit, maar in de praktijk pakt het toch anders uit. Dat kan om zeer verschillende redenen zijn: andere collega’s, werk ethiek en/of bedrijfscultuur om er een paar te noemen. En, dan blijkt na een aantal maanden de financiële beloning toch niet zo riant om er ook fijn van te kunnen leven. 

Plus, je partner kan ook niet bijspringen omdat hij of zij niet mag werken. Wat besluit je dan? Toch de eindjes aan elkaar blijven knopen? Minstens dat jaar volmaken zodat kinderen niet halverwege een schooljaar weer moeten verhuizen en wennen? 

Financiële problemen thuis zijn nog altijd een groot taboe in de expat-wereld. Een valkuil van ‘keeping up appearances’ en doen alsof je neus bloedt.”

Financiële droom versus werkelijkheid 

Waar veel expat eigenlijk die mythe van hun rijke leven graag ontkracht zien (want emigreren is bepaald geen appeltje eitje – we hebben er al talloze blogs over geschreven voor dit platform), moeten we ook hand in eigen boezem steken dat we dit beeld zelf ook een beetje in stand houden. 

“Lang leve de idylle op social media waar de hipste nachtclubs, beste restaurants en mooiste plekjes graag gedeeld worden: een wereld van ‘seen & been’. Maar praten over je grote financiële problemen? Liever niet.”

Behalve dat je je toch hebt verkeken op het financiële plaatje voordat je verhuisde naar het buitenland, kan het ook gebeuren dat je baan op de tocht komt te staan. Tijdens de pandemie, zijn bepaalde sectoren hard geraakt en verdwenen banen. Maar ook zonder pandemie, is een internationale baan nooit 100% gegarandeerd voor de duur van je contract. Denk aan een faillissement of andere calamiteit. 

Ambitie - geldzorgen

Geldzorgen stapelen zich op

Momenteel is inflatie mondiaal het gesprek van de dag. Ook expats hebben nu te maken met de (snel) stijgende kosten voor alledaagse zaken als eten, huur en benzine. Bovendien hoef je niet eens rood te staan om geldzorgen te ervaren: onzekerheid over de toekomst kan al financiële angst geven. 

“Waarschijnlijk zijn expats nog meer dan de gemiddelde Nederlander, bezig met het continue plannen van hun (financiële) toekomst.”

Bovendien kan ook een expat van de ene op andere dag werkloos zijn. Ja, een Nederlands contract geeft je wat zekerheden dat je niet morgen al op straat staat zonder salaris. Maar blijven in je nieuwe thuisland is vaak geen optie, zeker niet als een visum verplicht is. Wat nu? Zijn de onkosten om terug te keren wel gedekt? Heb je nog een huis in Nederland waar je zo in kan trekken? En… hoe snel vind je weer een nieuwe baan in Nederland? 

Herken de symptomen

Financiële zorgen zijn ingrijpend en kunnen allerlei lichamelijke- en psychische klachten geven. Lichamelijke klachten kunnen variëren van hoofdpijn, buikpijn, schouder- en rugklachten. Ook oude blessures kunnen na jaren te zijn weggeweest weer een rol gaan spelen. Psychische klachten kunnen variëren van slapeloze nachten, ontwijkend gedrag tot rigoureus gedrag als toenemend drank en/of drugsgebruik. 

“Hoewel het nu wel zo voelt, ben je echt niet de enige met geldzorgen. Veel mensen schamen zich voor een instabiele financiële situatie.”

Het taboe doorbreken en open zijn met je omgeving is verschrikkelijk moeilijk. Waarom? Om dezelfde reden dat anderen er ook niet over praten: schaamte. Schaamte naar jezelf, je partner, familie en vrienden. Schaamte om af te gaan voor de rest van de wereld.

Expat-blues, migratiesomberheid en reisdepressie
Online praten met een expat-psycholoog

Geldzorgen? Praat erover! 

Door met mensen over je zorgen te praten, zul je je waarschijnlijk opgelucht voelen en je minder alleen voelen in de situatie. De picture perfect huishouding van andere expatvrienden? Die is misschien helemaal niet zo mooi als het lijkt. Is die stap je echt te groot? Zoek dan professionele hulp. Je bent zeker niet de enige Nederlander in het buitenland die behoefte heeft aan mentale ondersteuning.

Een expatpsycholoog van Psycholoog op Afstand kan je op allerlei manieren, stapje voor stapje, helpen. De psychologen zijn er speciaal voor Nederlandse expats en 

  • spreken Nederlands
  • zijn zelf (voormalig) expat en dus ervaringsdeskundige
  • zijn in verschillende tijdzones (ook buiten kantooruren) beschikbaar
  • hebben de juiste kwalificaties en registraties
  • hebben ervaring met online therapie en coaching van expats
  • hanteren geen wachtlijst

Zonder tussenkomst van huisarts of zorgverzekeraar kun je bij Psycholoog op Afstand direct terecht. Een kennismakingsgesprek met Psycholoog op Afstand is gratis en vrijblijvend. Neem dus gerust contact op voor meer informatie over online therapie.

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.