8 oktober 2023 – De tweede gitzwarte dag

Joanne Nihom

Recentelijk zijn we allemaal ‘getuigen’ geweest van de verschrikkelijke beelden. In de Negev woestijn, op een festival ter ere van de natuur en om het leven te vieren, zijn honderden jongeren door leden van de terreurorganisatie Hamas overvallen en in koelen bloede vermoord, verkracht en velen van hen zijn ontvoerd. Tegelijkertijd werden in de dorpen langs de grens met Gaza hele families afgeslacht. Daarna is er een oorlog in alle hevigheid uitgebarsten. Ook in het noorden van Israël waar journaliste, schrijfster en wereldwijf Joanne woont is het onrustig. Het is een gebied waar Israëli’s en Arabieren vredig naast elkaar wonen.

8 oktober 2023 – De tweede gitzwarte dag. Gisterenmorgen vroeg liep ik nog te zingen in de avocado boomgaarden van de kibboets waar ik woon. Vanmorgen durf ik er niet te gaan wandelen … hier in het noorden waar ik woon is het gelukkig relatief rustig, maar toch…  

Verlamd, verdoofd & vol verdriet

De beelden zijn angstaanjagend. Ik voel me verlamd, van binnen en van buiten. Al meer dan 24 uur zit ik onafgebroken achter mijn computer. Alles wat nieuws geeft, volg ik. Ik huil mee. Met de chaos. Het verdriet. De pijn. De onmacht. Om de minuut ongeveer krijg ik bericht op mijn Whatsapp dat er weer een raket is geland ergens langs de grens met Gaza. Soms gaan ze wat verder het land in. Ik hoor de knallen in mijn oren, maar dat kan niet, want ik zit er ver vandaan. 

Het is het verkeerde moment om reclame te maken voor mijn boek, maar ik moet het doen. Ik kan niet langer bijna levenloos voor me uit blijven staren. Drie jaar geleden kwam het uit: Over Grenzen. Een bundel vol hoopvolle verhalen over Israëli’s en Palestijnen, die hier in de regio het verschil maken. Een boek over de positieve, gezamenlijke initiatieven en de inspirerende mensen die media vaak niet halen. Over verbinding, het gewone en ongewone en de enorme uitdagingen in de regio.

Verhalen vol hoop

Het boek is hoopvol en ik moest het schrijven. Omdat het verhaal vertelt moet worden. Maar, sinds gisterenmorgen weet ik het niet meer. Is er geen hoop meer na het ongelofelijke bloedbad dat heeft plaatsgevonden? Ik huil, maar mijn tranen zijn op. Tijdens het avondeten, ik krijg amper een hap naar binnen, gaat door mijn hoofd: “ik kan dit niet meer aan. Het is te groot. Ik ben maar een klein onderdeel van een radertje. En ik heb het verkeerd gezien. Totaal verkeerd. Ik had dat boek nooit moeten schrijven. Hoe gaat mijn leven nu verder?”

Het lijkt zinloos. En dan komt er een mail binnen van ‘The Parents Circle’. Deze bijzondere organisatie werd meer dan twintig jaar geleden opgericht door Israëlische en Palestijnse families, die vaders, moeders, kinderen, broers of zussen hebben verloren bij oorlogen of aanslagen. Behalve dat ze regelmatig gemeenschappelijke bijeenkomsten hebben, reizen veel van de leden de wereld rond om te vertellen over hun verdriet en over de moed die nodig is om deze pijn te delen.

Wat hen bindt, het gezamenlijke bijna niet te verdragen verlies, zorgt voor stralen van een optimistische zon. Het geeft hoop. Ook op deze git, git- en gitzwarte dagen. Door mijn tranen kan ik de tekst bijna niet lezen. Maar het staat er levensgroot:

“THE VIOLENCE WON’T STOP UNTIL WE TALK – HET GEWELD ZAL NIET STOPPEN TOTDAT WE MET ELKAAR IN GESPREK GAAN”

Over grenzen

Over grenzen is een boek voor jong en oud. Een boek om zelf te lezen en om weg te geven. Wie het nu koopt ondersteunt bovendien de prachtige organisatie ‘The Parents Circle’ waarin Israëlische en Palestijnse families de handen ineen hebben geslagen om tot elkaar te komen. Ondanks de grote verscheurende pijn die iedere familie heeft doorstaan, veroorzaakt door de diepe tegenstellingen. Over grenzen zijn de verhalen van Israëli’s en Palestijnen, liberaal en orthodox. De gezamenlijke initiatieven, maar ook individuele zoals een ziekenhuisclown uit Gaza en de Druzenvrouw die de politiek inging. Deze verhalen laten zien wat er nog meer gebeurt in Israël, onder gewone mensen, het land waar Joanne woont. Een grensverleggend boek over mensen die het verschil maken.

Je kunt Over grenzen bestellen bij iedere boekwinkel in Nederland, of via Bol.com en/of bij De Amsterdamse Boekhandel. Joanne heeft ook een eigen website waar je meer over haar werk, leven in Israël en missie kunt vinden.

Over dit Wereldwijf: Joanne Nihom - Israël

Shalom! Mijn naam is Joanne Nihom. Ik woon sinds dertien jaar in Israël, in het noorden van het land, in een Joods dorp. Onze buurdorpen worden bewoond door Arabieren en Druzen en daar doe ik mijn boodschappen en heb ik vrienden wonen. Ik ben freelance journalist en zie het als mijn ‘missie’ om het andere Israël te laten zien. Een gebied waar co-existentie tussen Joden, Arabieren en Palestijnen zorgt voor vrede op menselijk niveau.