Land in de kijker! Vijf redenen om Ierland te bezoeken

Lucy Deutekom

Ierland is het land waar ik acht jaar geleden op de bonnefooi alleen naartoe ging en niet veel later mijn vriend leerde kennen. We woonden een aantal jaar in Dublin en we kwamen vaak in de Wicklow Mountains en langs de westkust. Deze plekken inspireerden mij als geen ander om te schrijven en te fotograferen en twee uitgebreide reisgidsen voor de PassePartout reeks van uitgever Edicola.

En voor de Wereldwijven vat ik het graag nogmaals samen: dit is mijn Ierland in vijf woorden.

Wild Atlantic Way

De Wild Atlantic Way is de adembenemende kustroute die langs de westkust loopt. Met meer dan 2.500 kilometer is het één van de langste kustroutes ter wereld en je komt langs spectaculaire landschappen en natuurlijk schoon die zo kenmerkend van Ierland zijn. Op veel plekken lijkt de tijd te hebben stilgestaan en leeft men in kleine, hechte gemeenschappen.

De Ieren hebben de geschiedenis niet altijd aan hun zijde gehad en de sporen daarvan zijn nog duidelijk zichtbaar. Stap een pub binnen en ervaar de oersterke tradities van muziek, zang, dans en sterke verhalen. Ik raad je aan een deel van de route kiezen en hier uitgebreid de tijd voor te nemen. Met haast onderweg zijn is zonde, en onderweg is altijd veel te ontdekken. In het boek Ierland. De Wild Atlantic Way help ik je met kiezen door een goed beeld van de route te geven en de meest bijzondere plekken uit te lichten.

Wereld - Ierland

Groen

Wanneer je denkt aan Ierland, is één van de eerste woorden die waarschijnlijk bij je opkomt “groen”. Het land staat bekend om zijn weelderige, groene landschappen, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. De vele velden en heuvels van Ierland zijn bedekt met een overvloed aan gras, bomen en struiken die in alle tinten groen schitteren. Deze groene pracht is te danken aan het milde, vochtige klimaat van het land, dat perfect is voor de groei van allerlei soorten vegetatie. Maar Ierland is meer dan alleen groen.

Het is doordrenkt van geschiedenis, met een rijke erfenis die teruggaat tot duizenden jaren geleden. Overal in het land heb ik oude kastelen, forten en ruïnes bezocht die getuigen van het Keltische verleden. Bezoek bijvoorbeeld Rock of Cashel of de Blarney Stone in het Blarney Castle in County Cork. Volgens de folklore zou het kussen van de steen je de vaardigheid geven om vloeiend en welsprekend te spreken, wat vaak wordt aangeduid als het “kussen van de eloquentie”. Je moet hier echter wel voor op je rug op een helling gaan liggen en achterover leunen. Ik denk dat de acrobatische stunt een groot deel is van de populariteit van de oude mythe.

Wereld - Ierland

Gastvrij

Een ander kernwoord dat Ierland perfect beschrijft, is ‘gastvrijheid’. De Ierse bevolking staat bekend om haar warmte en vriendelijkheid jegens bezoekers en dat heb ik vooral in mijn begintijd in Dublin gelukkig mogen ervaren. De Ieren hebben een heerlijke, relativerende humor en dat zorgde ervoor dat mijn heimwee nagenoeg wegbleef. Stap dus vooral een lokale pub binnen en boek kleinschalige bed & breakfasts. Je zult snel merken dat Ieren gastvrijheid hoog in het vaandel dragen (en dat ze ook respectvol omgaan met privacy, ook niet onbelangrijk).

Muziek

Muziek is onlosmakelijk verbonden met de Ierse cultuur en identiteit. Het land staat bekend om zijn levendige traditionele muziekscène, waarbij instrumenten zoals de viool, de ’tin whistle’ en de ‘bodhrán’ een grote rol spelen. Of je nu in een gezellige pub in Dublin zit te luisteren naar een traditionele sessie (ga bijvoorbeeld naar Hughes en The Cobblestone in de wijk Smithfield) of geniet van een grootschalig muziekfestival op het platteland, Ierland bruist van de muzikale talenten.

Je merkt al dat het niveau van de straatzangers in de winkelstraten ongekend hoog is, talenten worden soms op straat gescout. Het is natuurlijk ook het thuisland van beroemde muzikanten als U2, The Cranberries, Sinead O’Connor en Van Morrison (Noord-Ierland).

Wereld - Ierland

Natuur 

Ten slotte kan ik het woord ‘natuur’ of ‘natuurlijke schoonheid’ niet achterwege laten. De Cliffs of Moher aan de westkust bieden een spectaculair uitzicht op de Atlantische Oceaan, de Glendalough-vallei in de Wicklow Mountains onder Dublin is betoverend met zijn meren en eeuwenoude kloosterruïne en ronde toren. Neem hier één van de vele wandelroutes die variëren in moeilijkheid en lengte. In de drassige veenvelden loop je over houten bielzen.

Wist je trouwens dat de Slieve League kliffen in County Donegal nog hoger zijn dan de Cliffs of Moher? Ik kan dit afgelegen graafschap in het noordwesten absoluut aanraden en breng dan een bezoek aan het kleine markstadje Donegal Town. Andere bekende nationale parken zijn het Killarney National Park en het Connemara National Park, waar je naar hartenlust kunt wandelen en fietsen. Dat laatste durf ik als verwende Nederlandse echter niet!

Wil je meer tips over mooie plekken in Ierland? Neem een kijkje op www.mijnstaddublin.com.

Lucy Deutekom woont de helft van de tijd bij haar Ierse vriend in een klein kustplaatsje boven Dublin. Voor Edicola schreef ze ‘Ierland. De Wild Atlantic Way’ en ‘Dublin. De stad, bergen & zee’. 

Over dit Wereldwijf: Lucy Deutekom

Hi! Ik ben Lucy, kom uit Amsterdam en woon sinds 2015 in Dublin. Ik heb als reisleider in Engeland gewerkt en korte tijd in Spanje gewoond. Ik geef Nederlandse les aan expats en ben schrijfster van reis- en non-fictieboeken. In mijn vrije tijd speel ik badminton en wandel ik in de Wicklow Mountains. In mijn blogs voor Wereldwijven vertel ik over mijn leven in Ierland en mijn passie voor schrijven.