Lezersvraag! Kat of hond – Welke zwerft bij jou het meeste rond? 

Wie veel reist, valt altijd wel op dat de omgang met dieren in andere landen verschilt van Nederland. Dat anders hoeft niet persé ‘slechter’ te zijn. Wat ook opvalt is dat sommige dieren meer zichtbaar zijn in het openbare leven – loslopende kippen, een ezel of kaneel aan de kant van de weg. Een groep apen die schichtig kijken of er wat te snoepen valt. 

De hond en kat zijn allebei populair in Nederland en lezeres Larissa vraagt zich af hoe dat in het buitenland is. Wij zijn ook wel benieuwd welke van de twee je in het buitenland vooral ziet. En wie kunnen we dat nu beter vragen dan onze eigen wereldwijven?

Koeien of… kattenweide in Zwitserland? 

Griekenland staat bekend om de vele katten in pittoreske dorpjes. Marokko ook, maar eerlijk is eerlijk daar lopen ook veel straathonden rond. Maar wie zwerft waar nu het meeste vrijelijk rond? De kat of de hond? 

in Zwitserland verwacht je geen beestjes te zien zwerven of…? We vragen het Ing: “hahaha, nou toch wel hoor! Er is geen uitlaat rondje met mijn hond dat ik geen boerderij poes zie hier in Zwitserland. Als ik met de hond aankom lopen duiken de meesten wat dieper het gras in. Maar sommigen trekken hun rug hoog op alsof ze zeggen willen: mijn territorium! En ze hebben nog gelijk ook nog 😉. Mijn conclusie? Het wemelt hier in de bergweiden van de katten. En voor ik het vergeet: loop een Zwitserse supermarkt in en ontdek dat de kat een streepje voor heeft: die krijgt een extra schap meer aan heerlijke hapjes en speelgoed.”

Kat achter slot en grendel 

Waar katten in Zwitserland dus heerlijk jagen en buiten zijn, is er in de VS geen kat op straat te bekennen. Althans dat is de ervaring van Saskia. “Baasjes met honden daarentegen wel”, vertelt ze. “Sportief joggend door het park of spelend met een bal in een dog park. Sowieso zie je nauwelijks zwerfdieren hier, in tegenstelling tot het aantal daklozen… Steeds meer daklozen hebben ook één of twee honden”, gaat ze door. “Zielig, denk je nu misschien maar voor zwervers geeft een hond bescherming want steeds vaker zijn zij slachtoffer van misdaad. Behalve dat een hond natuurlijk ook gezelschap biedt, is de voornaamste reden een hopelijk rustiger nacht…”

“Voor wie zich afvraagt waarom de kat hier in de minderheid is en je deze niet zoals in Nederland door je tuin of op straat ziet rondstruinen? Mensen houden ze binnen anders worden ze opgevreten door coyotes of een krokodil – laatste dan met name in Florida 😉”

Van de straat geplukt 

Karien woonde lange tijd op Bali en adopteerde uiteindelijk twee schurftige viervoeters. Ze vertelt: “Balinezen houden van dieren, al verschilt de manier van behandelen soms van wat wij westerlingen gewend zijn. Overal op Bali zijn honden. Je kunt geen meter afleggen of je struikelt over één van de vele straathonden die het eiland rijk is. De meeste hebben wel een baasje, waar ze dagelijks de restjes van de pot krijgen, maar zwerven het grootste deel van de dag over straat. Hun verzorging is minimaal en dankzij het drukke verkeer zie je veel kreupele en hinkende honden.”

Zo kwam ook de tweede straathond in Kariens leven… Op een parkeerplaats bij het strand. Ze reden weg en, “ineens gejank. Mijn buik krampte samen. Het zal toch niet? Jawel. We hadden één van de vele strandhonden geraakt.” Lang verhaal kort, Munggu kwam ook bij Karien wonen. 

Helga ziet in Senegal vooral veel katten op straat maar ook de hond zwerft er rond. “Maar”, vult Helga aan, “laatste wordt door velen geschuwd omdat honden toch door veel Senegalezen gezien worden als vieze, gevaarlijke beesten waar je ver vandaan moet blijven. Het weerhield haar er niet van om zelf een kleine pup in huis te nemen! 

Hond aan de (te) strakke ketting

Tot slot weer terug naar Europa. Italië waar Mariët woont: “hond en kat zijn allebei volop aanwezig. Honden steeds meer en naast erfbewakers tegenwoordig ook meer als huisdier. Katten zie je overal. Op straat, pleintjes en balkonnetjes. Veel krijgen op straat eten van buurtbewoners. Helaas, hoe schattig ook veel jonge poesjes op straat.”

Een aantal jaren terug schreef wereldwijf Mirjam een heftig blog over de zwerfhonden in Portugal. Ze schreef: “Mensen krijgen met kerst een huisdier en willen er rond carnaval vanaf. Behalve straathonden is een helaas vertrouwd straatbeeld de vele honden aan een veel te strakke ketting in een tuin of op een bedrijfsterrein. Hun functie? Waakhond. Gelukkig is er langzaam wat verandering en zie je steeds meer jonge mensen met hun hond op straat wandelen. Hopelijk verdwijnen daarmee in de toekomst de agressieve blaffende honden in tuinen?”, besluit Mirjam.

Benieuwd naar andere lezersvragen die we eerder kregen? Lees ze allemaal hier. Heb jij een vraag aan de Wereldwijven? Schroom niet te vragen en wie weet publiceren we jouw vraag als een blog! Stuur je vraag naar de redactie.

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.