Vrouwenpower! Lokale vrouwen herstellen koraalrif met ‘Coral Catch’

Eind september komen wij aan bij Gili Air, een klein eilandje voor de kust van Lombok. Mijn man en ik zijn op wereldreis met onze zeilboot NOK en zijn inmiddels in Indonesië aanbeland. Langzaam weer onderweg naar Nederland. Op de website van dewereldwijven.com heb ik gelezen over wereldwijf Rose, die op Gili Air interessante dingen doet. Daar wil ik meer van weten. Vandaar dat we ons anker bij Gili Air in de grond gooien en haar opzoeken. 

Rose heeft me bij haar thuis uitgenodigd voor de koffie om te praten over haar project Coral Catch. Heinze (mijn man) en ik stappen dus in ons bijbootje en gaan naar de kant. Na een korte wandeling over het gezellige, toeristische eiland, komen we aan bij Villa Nangka, het boetiekhotel van Rose en haar man. Een oase van rust. Wat een prachtige plek!

Wereldwijf Rose: vrouw met een missie

Rose woont met haar gezin in een huis bij het hotel. We zijn al snel in een geanimeerd gesprek verwikkeld, terwijl haar prachtige dochtertjes om ons heen spelen. Rose is een echt wereldwijf met veel ideeën en gelukkig ook veel energie. Naast het runnen van hun hotel, houdt ze zich met meerdere projecten bezig. 

Ze werkte als duikinstructeur op het eiland, maar zag de hoeveelheid en kwaliteit van het koraal sterk achteruit gaan. Daarbij was/is een grote afname te zien van de haaienstand, dat terwijl zowel koraal als haaien essentieel zijn voor het ecosysteem in de oceaan en daarmee ook voor ons als mens. Dit gegeven inspireerde haar om Gili Shark Conservation te starten. Het op wetenschappelijke wijze tellen en beschermen van haaien. En het herstellen en beschermen van koraal. Helaas is tijdens de Covid-19 periode het koraal nog meer onder druk komen te staan. Waar inkomsten wegvielen, gingen veel mensen weer vissen. 

Inmiddels wordt ook de zeeschildpaddenpopulatie in kaart gebracht.  Wist je dat het patroon van iedere schildpad zo uniek is als een vingerafdruk?

Coral Catch – een uniek scholarship programma

Begin 2021 waren er vanuit de United Nations fondsen beschikbaar voor projecten, zoals Gili Shark Conservation. Natuurlijk moest een project wel een wezenlijke bijdrage leveren en uniek zijn. Rose is, zo vertelt ze, altijd al begaan met emancipatie van vrouwen. Dit bracht haar op het idee om het herstellen en beschermen van koraal te combineren met empowerment van lokale vrouwen. Ze werd voor gek verklaard door haar omgeving. Rose merkt ook nu nog dagelijks aan den lijve hoe masculien en tevens moslim de maatschappij hier in Indonesië is. Dus het idee om met lokale vrouwen te gaan duiken was vergezocht en onmogelijk, volgens velen. In badkleding, zonder hijab en met toestemming van de (mannelijke) familie!? Toch schreef ze in het Indonesisch een oproep op Facebook en Instagram en kreeg maar liefst 150 reacties!

Een fonds van de United Nations heeft ze nooit gekregen. Maar met het schrijven van de zeer gedetailleerde aanvraag had ze haar projectvoorstel klaar en heeft ze andere investeerders gevonden. En zo was Coral Catch geboren: een uniek scholarship programma waarin lokale vrouwen de kennis, ervaring, benodigdheden en het netwerk aangereikt krijgen, die ze kunnen gebruiken om zelf een project op te zetten voor koraalherstel en het monitoren daarvan. Het hele project wordt uitgevoerd voor en door vrouwen; de Coral Catch Superwomen!

Uiteraard doet Rose dit niet allemaal alleen. Maar genoeg werk voor één dame, zou je denken. Maar tsja, haar oudste dochter wordt binnenkort vier jaar en zou naar school moeten. Er is alleen geen internationale school in de buurt. Verhuizen? Nee, dat is nu geen optie.  Dus neemt Rose nu zelf het initiatief voor een internationale school op Gili Air. Want, er zijn zeker genoeg belangstellenden. 

Helaas bleek de ankerplaats in de middag erg onplezierig met veel golven en wind. Die wind zou de komende dagen alleen maar toenemen. Vandaar ons besluit om de volgende dag te vertrekken, naar Bali! Ik had nog uren en uren met Rose kunnen praten. Wat een wereldwijf!

Meer weten over de missie van deze supervrouwen en Coral Catch?

Kom meer te weten over dit mooie project in een land waar het ondenkbaar leek dat Moslim vrouwen de zee induiken om de natuur te beschermen. Alle informatie vind je op de website van Coral Catch en volg de supervrouwen in hun missie op social media. Wat een power-team! Wil je een Coral Catch superwoman sponsoren? Dat kan hier. Het programma steunen? Ook dat kan natuurlijk en je donatie is hartstikke welkom.

“It’s our mission to encourage and empower 100 Indonesian women in the next 5 years to pursue a career in marine conservation by giving them a coral restoration scholarship. Our ultimate goal is to create a community of women that are united in advocating for healthy oceans and are working together to protect and restore the reefs in Indonesia”

Coral Catch

Over dit Wereldwijf: Anneke van der Heide - Wereld

Hallo! Mijn naam is Anneke van der Heide. Ik ben sinds juni 2015, samen met mijn man, op wereldreis op onze zeilboot - NOK. Na duizenden kilometers varen zijn we via Fiji en Australië nu inmiddels in Indonesië aangekomen. Maleisië staat hierna zeker ook op ons programma. Waar deze reis ons verder nog brengt? We zullen zien, maar ik hoop jullie te kunnen inspireren met blogs over onze belevenissen onderweg.