The Parents Circle – Hoe verlies Palestijnse en Israëlische ouders tot elkaar brengt

Joanne Nihom

Nu de oorlog in Israël voortduurt en de wereldwijde discussie steeds meer gepolariseerd raakt, lijkt een oplossing om überhaupt nader tot elkaar te komen onmogelijk. De ruis in alle discussies is oorverdovend, dat terwijl er al jaren een groep mensen actie voert voor verzoening en toenadering tot elkaar. Het zijn Palestijnse en Israëlische families die hartverscheurend verlies hebben meegemaakt en samen tot verzoening willen komen. Ze zijn in staat boven hun haat en angst uit te stijgen en vinden in hun gemeenschappelijk verdriet de kracht om door te gaan.

Journaliste en schrijfster Joanne Nihom volgt hen al jaren en in dit blog vertelt ze ons waarom een organisatie als The Parents Circle zo belangrijk is en de wereld meer dan ooit naar hun stem en inzicht zou moeten luisteren.

vanuit het donkerste 

van het donkerste

het licht aansteken

samen

The Parent Circle

In deze donkere tijden symboliseert The Parents Circle voor mij het licht. Het geeft hoop als je denkt dat dat niet meer bestaat. Eén van de eerste interviews voor mijn boek Over Grenzen was met Yitzhak Frankenthal, oprichter van The Parents Circle in 1995, na de brute moord van zijn zoon Arik door terroristen van Hamas. Arik zat in het leger en was in uniform aan het liften toen er een auto voor hem stopte. Hij stapte in. De chauffeur en bijrijder bleken terroristen te zijn en Arik werd vermoord.

In de maanden erna zocht Yitzhak eindeloos in oude kranten om namen te vinden van Israëlische en Palestijnse lotgenoten wier kinderen ook waren omgekomen in het conflict. Hij besefte dat dat hem troost zou kunnen brengen. Hij wilde niet in haat leven. Dat was het begin van The Parents Circle, een initiatief dat uitgroeide tot een organisatie van honderden Israëlische en Palestijnse nabestaanden die oproepen tot verzoening en vrede in plaats van wraak. Israëlische en Palestijnse families, die vaders, moeders, kinderen, broers of zussen hebben verloren bij oorlogen of aanslagen. Behalve dat ze regelmatig gemeenschappelijke bijeenkomsten hebben, reizen veel van de leden de wereld rond om te vertellen over hun verdriet en over de moed die nodig is om deze pijn te delen.

Yitzhak was toen een pionier op dit gebied, want er was nog geen organisatie die zo werkte. Voor hem was het de enige drijfveer om verder te leven.

The Parent Circle
Foto: social media The Parent Circle

Verbinding en verzoening

Al jaren schrijf ik over projecten als The Parents Circle, omdat gemeenschappelijke verzoening en wil voor vrede volgens mij de enige manier is om het conflict te overwinnen. Door jarenlange agressie van aanslagen en oorlogsgeweld vallen er, zowel aan Israëlische als aan Palestijnse kant, nog steeds heel veel slachtoffers. Zoveel gezinnen zijn getekend door het verlies van een dierbare. Terwijl ik dit schrijf, is er weer een afschuwelijke escalatie gaande waar ik middenin zit.

Hoe ongelofelijk bijzonder en waanzinnig mooi dat er juist op dit niveau wel een samenwerkingsverband is? Dat ouders, families die keihard geraakt zijn en het ergste wat een mens kan overkomen, anderen willen en durven vertellen dat haat en revanche niet het antwoord zijn? Ze delen met elkaar hun intense verdriet over wat er is gebeurd en door wie het is aangericht. The Parents Circle geeft hen een platform om gezien en gehoord te worden en om samen nooit te vergeten. Samen delen, luisteren naar elkaar, compassie voelen voor de ander: wat zijn ze een voorbeeld voor de wereld!

Wat hen bindt, het gezamenlijke verdriet, zorgt voor stralen van een optimistische zon. Ook vandaag. Misschien wel juist vandaag. 

“THE VIOLENCE WON’T STOP UNTIL WE TALK – HET GEWELD ZAL NIET STOPPEN TOTDAT WE MET ELKAAR IN GESPREK GAAN”

The Parents Circle - boekcover Over grenzen

Steun The Parents Circle!

The Parents Circle is een in Israël geregistreerde organisatie zonder winstoogmerk. Behalve dat families elkaar ondersteunen en helpen, geven leden ook wereldwijd lezingen over verzoening. Zonder verzoening zal nooit vrede zijn. Hun verhalen geven hoop en kracht dat mensen samen tot een oplossing kunnen komen. Joanne wil dat graag steunen en schenkt de opbrengst van haar boek Over grenzen (dat vol verhalen staat van mensen die het verschil willen maken in een wereld van haat en nijd) aan The Parent Circle, zodat zij hun werk kunnen blijven doen.

Over grenzen, of Beyond borders in de Engelse vertaling, is een boek voor jong en oud. Een boek om zelf te lezen en om weg te geven. Wie het nu koopt ondersteunt bovendien de prachtige organisatie The Parents Circle. Over grenzen zijn de verhalen van Israëli’s en Palestijnen, liberaal en orthodox. De gezamenlijke initiatieven, maar ook individuele zoals een ziekenhuisclown uit Gaza en de Druzenvrouw die de politiek inging. Deze verhalen laten zien wat er nog meer gebeurt in Israël, onder gewone mensen, het land waar Joanne woont. Een grensverleggend boek over mensen die het verschil maken.

Je kunt Over grenzen bestellen bij iedere boekwinkel in Nederland, of via Bol.com en/of bij De Amsterdamse Boekhandel. Joanne heeft ook een eigen website waar je meer over haar werk, leven in Israël en missie kunt vinden.

Over dit Wereldwijf: Joanne Nihom - Israël

Shalom! Mijn naam is Joanne Nihom. Ik woon sinds dertien jaar in Israël, in het noorden van het land, in een Joods dorp. Onze buurdorpen worden bewoond door Arabieren en Druzen en daar doe ik mijn boodschappen en heb ik vrienden wonen. Ik ben freelance journalist en zie het als mijn ‘missie’ om het andere Israël te laten zien. Een gebied waar co-existentie tussen Joden, Arabieren en Palestijnen zorgt voor vrede op menselijk niveau.