Wijsheid wereldwijd – Ben jij een ‘wisdomkeeper’?

Profielfoto

Leren doen we allemaal vanaf het moment dat we geboren worden. Kleine stapjes, grote stappen. Door vallen en opstaan. Bij leren denken we natuurlijk gelijk aan wetenschap en onderwijs. Maar er is veel meer! De komende maand willen we stilstaan bij leren. De wijze lessen uit het verleden & heden. Dat van jezelf en anderen. Kortom: wijsheid wereldwijd!

Wereldwijf Katja in Botswana trapt het thema af met haar persoonlijke kijk op al die wijsheid wereldwijd…

“Wijsheid wereldwijd associeer ik met oeroude wijsheden van wisdomkeepers als de Inca’s uit Peru, de San uit Botswana, de Aboriginals uit Australië, Indianen uit Noord-Amerika, de Maasai uit Kenia en aan life skills educatie. Ik denk dan helaas niet aan traditionele onderwijssystemen. Eigenlijk is ieder mens een wisdomkeeper maar door het onderwijs wat we volgen, verleren we om naar onze eigen wijsheid te luisteren en volgen we de massa in plaats van kritisch na te denken, te onderzoeken en te voelen.”

Wijsheid wereldwijd: schoolbanken of… de praktische praktijk?

In 2009 richtte ik StartUp4Kids Foundation op om life skills programma’s aan te bieden aan kinderen in een aantal landen op de wereld. Eén van de modules leert over verantwoord sparen en omgaan met geld. Iedereen in de wereld heeft dagelijks met geld te maken. Ook de mensen in de kleine gemeenschappen hier om me heen in Botswana. Maar sparen en omgaan met geld is niet iets wat we op school leren. Gek toch? Het geeft mij een goed belegde boterham. Sinds ik hier woon, word ik continu ingehuurd door Ngo’s en bedrijven om financiële trainingen te geven. Aan mensen die niet kunnen lezen en schrijven maar ook mensen in het bedrijfsleven. En, via mijn stichting ook aan duizenden kinderen per jaar over de hele wereld. Het zou niet nodig hoeven zijn…

We leven in een tijd waarin heel veel gebeurt in de wereld. Er zijn oorlogen, protesten, aardbevingen, overstromingen en er is veel verwarring maar je kunt het ook dieper bekijken: er is een complete positieve transitie gaande naar een nieuwe wereld. Hiervoor is eerst enorme chaos nodig want zonder chaos geen transitie. Zie het als een rivier die overstroomt waardoor dorpen weggevaagd worden maar diezelfde rivier neemt ook zaden met zich mee en plant deze onderweg langs rivieroevers waardoor er iets nieuws ontstaat.

Wijsheden: Google of Pachacuti?

Tijdens de lockdown had ik het voorrecht om mee te doen aan een onlinetraining van Inca-wisdomkeepers uit Peru. Zij leerden mij over de energie genaamd Pachacuti. Deze energie zorgt elke vijfhonderd jaar op aarde voor een grote transformatie. Kijk maar even terug in de geschiedenis wat er 500 jaar geleden gebeurde. Google maar. Je zult lezen dat Columbus Amerika ontdekte met alle gevolgen van dien. Maar door deze reizen over de wereldzeeën konden ook bijvoorbeeld aardappelen van Peru naar Europa verscheept worden waar op dat moment hongersnood heerste. Dit redde vele levens. Dus: goed en slecht… Volgen we oude Inca wijsheden, dan gaat er iets heel nieuws ontstaan wat nog nooit op aarde geweest is.

“De energie van de Pachacuti zorgt ervoor dat alles wat goed is beter wordt en wat slecht is nog slechter wordt. Laatste noemen zij noemen de Hucha. Als je bijvoorbeeld niet lekker in je vel zit, dan wordt jouw Hucha alleen maar erger… Wellicht werk aan de winkel.”

Dat is spannend allemaal, toch? Ik ben ontzettend benieuwd naar wat er komen gaat maar ook naar waar we nog doorheen moeten. Hoe bereiden we ons daarop voor? Het is nu de tijd om je innerlijke wijsheid aan te spreken en je weer te verbinden met jezelf. Met de juiste mensen om je heen en de natuur, zorgen dat je op jouw juiste levenspad zit. Dat laatste betekent doen waar jij blij van wordt, gebruikmakend van jouw talenten en gaven waarbij je dit ook durft te laten zien. 

Maar hoe dan vraag je je misschien af? Je hebt alle wijsheid in je om dit naar boven te halen maar hebt daarvoor een flinke dosis lef nodig. Ik ben al even bezig met mijn eigen transformatie en doe alleen waar ik blij van word. Gelukkig heb ik de fijnste man en de juiste mensen om me heen èn ik leef in de natuur. Bovendien hou ik van een leven lang leren. Meditatie, in de natuur zijn, luisteren naar mijn intuïtie, lezen van vakliteratuur, volgen van workshops en trainingen en luisteren naar inspirators en podcasts, helpen mij daarbij. Het maken van nieuwe keuzes, geven je de mogelijkheid om de transitie positief door te maken. Maar, je mag ook naar mijn man en mij toekomen in Botswana waar we je graag daarin begeleiden. Op onze mooie farm midden in de natuur van de Okavango Delta.

Over dit Wereldwijf: Katja Visser - Botswana

Dumela! Mijn naam is Katja en ik woon sinds eind 2018 samen met mijn man in de prachtige natuur van de Okavango Delta in Botswana. Ik ben 'boerin', manager van onze kleinschalige lodge, persoonlijk leiderschapstrainer en natuurcoach. Daarnaast zet ik mij in om kinderen en moeders te empoweren en de wereld groener te maken via mijn stichting StartUp4kids. Voor De Wereldwijven blog ik over het waarmaken van je dromen en het verbinden met de natuur.