Land in de kijker! Bijzonder Botswana 5x anders

Profielfoto

In deze serie zetten we de thuisbestemmingen van onze wereldwijven in het zonnetje Dit keer is dat prachtig Botswana! Maar, verzekert wereldwijf Katja ons, het land van de Okavango-Delta en de Big Five heeft veel meer te bieden als je even off the beaten track gaat. Ze klom in de pen en vertelt jouw waarom je Botswana niet moet overslaan als je een trip naar Afrika overweegt.

Lezen dus en ontdek vijf heel andere redenen om Botswana op je vakantie-bucketlist te zetten.

Je ‘oernatuur’ in Botswana

Na een leven lang reizen over de wereld kwam ik in Botswana en meteen wist ik het, dit is thuis! Intussen wonen mijn man en ik alweer vijf jaar midden in de oernatuur aan één van de uitlopers van de Okavango Delta. Op een ‘eiland’ te midden van uiterwaarden die, als er genoeg regen in Angola valt, vollopen met water. En weet je wat zo fijn is van wonen in de natuur? Als je met iets zit of een vraagstuk hebt dan ga je naar een boom die jou aanspreekt. Klinkt dat gek? Toch niet, en probeer het zelf eens: stel je vraag en je krijgt jouw antwoord.

Natuurlijk hoef je daar niet helemaal voor naar Botswana te gaan. Maar, als je bij ons op Phazama Farm verblijft in één van onze self-catering bush houses, word je vanzelf onderdeel van die natuur. En als je jezelf de tijd geeft en langer blijft, verbind je je hier zeker weer met de bomen, de vogels en de planten. Voor sommige gasten is die natuur in eerste instantie zelfs angstaanjagend. Dat komt niet door de wilde dieren maar door de confrontatie met zichzelf, met hun eigen oernatuur. Niet fijn, maar wel een moment waarvan je leert en stappen zet in jouw groei- en transformatieproces.

Nieuwsgierig en meer weten? Neem eens een kijkje op onze website.

Avontuur - Botswana
Foto’s: Katja Visser – olifanten lopen langs onze huiskamer

Botswana – het land van olifanten

Olifanten maken een grote ronde van de Okavango Delta naar de zoutpannen van Makdigadigadi en dan weer terug de delta in. Die route leidt ook langs, en zelfs dóór, onze farm tot groot vermaak van gasten en onszelf. Augustus is altijd de maand dat de meeste olifanten langskomen. De olifant is een heel bijzonder dier en inmiddels ook één van mijn lievelingsdieren. De plaatselijke bevolking is het daar niet altijd mee eens want stel je voor dat je bijna kunt oogsten en dat olifanten al je eten voor het komende jaar in één nacht naar binnen werken? Voor ons geldt dat ze op de farm komen ‘grazen’. Ze eten vooral gras en bladeren en af en toe gaat dat met geweld.

Toen we hier net woonden, schrokken we ’s nachts regelmatig wakker met het idee: “O, nee daar gaat weer een boom.” Maar de volgende ochtend blijkt dat vaak erg mee te vallen. Een vriendin noemt olifanten the architects of nature. Waarom? Waar bomen en takken sneuvelen, planten zij via hun prachtige olifantendrollen nieuwe bomen en struiken. Ook manoeuvreren ze zich keurig netjes tussen huisjes door en stappen ze het hek voorzichtig over. En ja, af en toe gaat het kapot als de kleintjes te klein zijn om er overheen te stappen.

Heb je wel eens olifanten met elkaar horen communiceren? Dat is een prachtig geluid, en de trillingen pikken olifanten honderden kilometers verder weer op. Echt kippenvel. Maar een olifant in stress is een heel ander geluid. Dat geeft ook kippenvel maar op een andere manier. Onze hond Stevy is de waakste van het stel en is degene die aanslaat als hij een olifant hoort trompetteren. Onlangs hoorden we hoe Stevy en een olifant op de floodplain met elkaar ‘praatten’ … Dat was: blaf, trompetter, blaf, trompetter, en zo door. Zo mooi! Helaas spreken wij hun taal nog niet maar het was heerlijk om naar te luisteren.

Hoe olifanten leren is ook bijzonder. De matriarch is de oma-olifant die een enorme wijsheid heeft en alle routes kent. Zij geeft haar kennis door aan haar opvolgster. Jonge mannetjes worden na een paar jaar de groep uitgezet. Zij sluiten zich aan bij een bachelors herd en leren op hun beurt weer van de oudste olifant: de bull. Olifanten doen aan een life long learning, iets waar de mens een voorbeeld van kan aannemen. Wij proberen dit ook en blijven anderen aanmoedigen hetzelfde te doen. Wat een verrijking voor je leven is dat! We zijn bevoorrecht dat wij deze prachtige dieren mogen zien en onze plek in Botswana met hen mogen delen. 

Avontuur
Tot jezelf komen tijdens een retreat

Retreat

Stel je voor. Je wordt wakker met het geluid van leeuwen in de verte, de toevallige ontmoetingen met olifanten, constante geur van wilde salie en pure vreugde van het buiten zijn op elk uur van de dag. Dit scherpt je zintuigen op een manier waarvan je niet eens wist dat het mogelijk was. Een retreat is even weg van je dagelijkse leven. Of je nu een pauze nodig hebt van je werk of de kinderen, of dat je herstellende bent van een relatiebreuk of een persoonlijk verlies. Wat je ook nodig hebt, een retreat biedt een ontsnapping om jezelf te hervinden, de controle over je leven terug te krijgen en dingen over jezelf te ontdekken die je nooit wist. Door jezelf uit je huidige situatie te halen, biedt een retreat je de kans om je kijk op dingen en hoe je met je problemen omgaat te veranderen.

Hoewel retreats een essentiële remedie zijn voor het moderne leven, is het niet nieuw om je terug te trekken en om innerlijke rust te vinden. Vrouwen en mannen hebben al eeuwenlang de behoefte gehad om zich af te zonderen op zoek naar een beter zelfgevoel. De beste ideeën, inzichten en oplossingen ontstonden toen mensen alleen waren en op plaatsen waar geen afleiding, geen haast en rust was.

Een retreat in de wildernis geeft je de mogelijkheid om je meer bewust te worden van wat er in je geest, lichaam en ziel gebeurt. Wat je gedachten, gevoelens, sensaties, waarnemingen en emoties zijn. Je wordt je bewust van je lichamelijke spanning, gewoontes, patronen, reacties en innerlijke dialoog. En als het je allemaal te veel wordt? Dan zijn wij er voor je. 

Vrouwen in Botswana

We leven in een tijd van enorme verandering. Er gebeurt heel veel in de wereld, zoveel dat we dit niet kunnen bevatten. Als je in de natuur woont en ermee verbonden bent, krijg je die boodschappen van Moeder Aarde makkelijker door. Eén van die boodschappen is dat er meer vrouwenenergie nodig is om de wereld mooier te maken. Zeker in Afrikaanse landen waar de mannenenergie nog steeds overheerst.

Ik heb het voorrecht om in Botswana met veel verschillende vrouwen te werken en hen gereedschappen aan te reiken waardoor ze zelfstandig(er) worden. Ook leer ik weer veel van hen. Het mooie van womenempowerment is dat de vrouwenenergie steeds sterker wordt! Dus Wereldwijf, heb jij zin om die energie verder te vergroten? Als vrijwilligster hebben we heel mooie projecten voor jou.

Avontuur - Botswana
Bush men

Bush men

Tot slot voelen we ons hier misschien wel zo thuis omdat we uiteindelijk allemaal afstammelingen zijn van de bush men. Net als andere tribes zoals Aboriginals, Maasai, Native Americans, etc. leven de bush men in reservaten. Hoe kan dat toch? We kunnen namelijk zoveel leren van deze stammen. Ik had het voorrecht om naar een stam tegen de grens van Botswana en Namibië te gaan en een week met ze te mogen leven. 

Eén van mijn lessen was dat elk stamlid een gevoel van sterke verwantschap of verbondenheid met de rest van de stam voelt. Dit gaat gepaard met het gevoel dat iedereen wéét dat zijn of haar unieke bijdrage essentieel is voor het collectieve overleven. Zo kijken ze ook naar talenten. Is een meisje van zes goed is in spoorzoeken? Dan zoekt zij de sporen. Bovendien zorgen ze voor de natuur. Bush men zijn ‘hunter-gatherers’, maar jagen en verzamelen nooit meer dan er nodig is. Zo mocht ik samen met hen knollen verzamelen tijdens een wandeling. Elke keer graven ze maar een paar knollen uit en laten de rest zitten zodat deze zich weer kunnen vermenigvuldigen en er altijd genoeg voedsel is. 

Bush men hebben een enorm gevoel van saamhorigheid. De stamleden geven geschenken aan elkaar en dansen samen rond het vuur. Door die balans is elk lid van hun gemeenschap gericht op hun collectieve welzijn en wat ze daar individueel aan kunnen bijdragen. 

Hoe zouden wij die westerse ‘ik’-cultuur en beetje meer ‘wij’ kunnen maken? En dan dat woordje ‘wij’ in de grootste zin van het woord: mensen en natuur. Want wij zijn nou eenmaal natuur.

Over dit Wereldwijf: Katja Visser - Botswana

Dumela! Mijn naam is Katja en ik woon sinds eind 2018 samen met mijn man in de prachtige natuur van de Okavango Delta in Botswana. Ik ben 'boerin', manager van onze kleinschalige lodge, persoonlijk leiderschapstrainer en natuurcoach. Daarnaast zet ik mij in om kinderen en moeders te empoweren en de wereld groener te maken via mijn stichting StartUp4kids. Voor De Wereldwijven blog ik over het waarmaken van je dromen en het verbinden met de natuur.