Mooie boekentip – De roman ‘The Black and White House’

Karien van Ditzhuijzen

Wanneer de Nederlandse Anna haar nieuwe huis in Singapore voor het eerst ziet, is ze meteen ondersteboven. Wat een prachtige koloniale villa! Het was een lastige keuze om haar baan op te geven en als ‘expat vrouw’ haar man Tom te volgen naar Azië, maar dit huis is een droom die uitkomt. Het brengt herinneringen boven aan de verhalen die haar oma vroeger vertelde over Indië. Maar dan, in de gang, lopen opeens koude rillingen over Anna’s benen. Hoort ze nu voetstappen op het dak, een echo van een gil? Wat hadden collega’s van Tom ook alweer gezegd over dit huis, dat het hier spookte? 

Nee, Anna is niet ons nieuwste schrijvende wereldwijf, maar één van de hoofdpersonen van mijn roman die deze maand uitkomt. Het boek speelt zich af in ons huis in Adam Park, waar we jaren woonden in Singapore, waarvan gezegd werd dat het er spookte… Zelf ben ik een iets te nuchtere Nederlandse om daar iets van te hebben gemerkt, maar gelukkig heb ik als schrijfster een levendige fantasie. 

Wereld - huis roman
Foto’s: Karien – het oude huis in Singapore

Huis met een verhaal

Naast die fantasie kon ik putten uit de rijke geschiedenis van Singapore, en die van mijn eigen huis, die flink woelig bleek. Gedurende de tweede wereldoorlog vond er een slag tussen de Britten en Japanners plaats in onze wijk. Later werden de huizen gebruikt als kamp voor krijgsgevangenen. Het is een riant pand, maar met 200 per huis moeten ze als sardientjes geslapen hebben. Hoe meer ik te weten kwam over de geschiedenis van ons huis, niet alleen tijdens de oorlog maar ook ervoor en erna, hoe meer de inspiratie toesloeg. Want met de bevrijding van de Japanners was het tumult in deze regio niet voorbij. Het zou nog een tijd duren voor Maleisië, Singapore en Indonesië zich konden loswurmen van de koloniale overheersers, vooral in Indonesië ging dat niet zonder slag of stoot. In Nederland wordt er steeds meer gesproken over die dekolonisatie, maar het moderne Aziatische perspectief ontbreekt nog vaak. Het schrijven van deze spannende roman was voor mij een zoektocht die meer vragen dan antwoorden opriep. 

Terug naar Anna…  Met Tom lange uren op kantoor, voelt ze zich steeds minder op haar gemak in het te grote, oude huis, vol ongedierte en vreemde geluiden. Ze is eenzaam en buiten haar comfortzone. Tot ze de Maleis – Singaporese Salimah tegenkomt. Salimah heeft haar eigen geschiedenis met het huis, en zou graag een mysterie uit haar jeugd oplossen. De twee vrouwen raken bevriend, tot een reeks paranormale gebeurtenissen beide vrouwen tot wanhoop en uiteindelijk uit elkaar drijft. Kan hun fragiele vriendschap dit aan?

Wereld - roman

E-book weggeef-actie van de roman

Nieuwsgierig geworden? Karien geeft 3 e-book exemplaren weg! Stuur een email vóór 30 november 2023 naar de redactie van de wereldwijven om in aanmerking te komen voor één van de e-book exemplaren. Let op: het boek The Black and White House is Engelstalig. 

Hoor je niet bij de gelukkigen? Niet getreurd, The Black and White House is verkrijgbaar in boekwinkels in Singapore én bij alle grote internationale online boekwinkels (bijvoorbeeld Amazon en Bol.com – zowel in paperback als in e-book). 

Selamat pagi, ik ben Karien, geboren en getogen expat. Ik ben schrijfster, en mijn laatste roman "The Black and White House" speelt zich af in ons koloniale huis in Singapore. Voor de Wereldwijven schrijf ik over Zuid Oost Azië, met name Maleisië, Singapore en Indonesië - drie landen waar ik niet alleen heb gewoond, maar ook mijn hart aan heb verpand.