Land in de kijker! Prachtig Zweden in vijf steekwoorden…

In deze serie zetten we de thuisbestemmingen van onze wereldwijven in het zonnetje en vragen we hen om hun land samen te vatten in (bijna) vijf steekwoorden. Deze week gaan we naar het Hoge Noorden en vertelt wereldwijf Susan waarom Zweden helemaal háár land is.

We kennen Zweden allemaal wel van de hippe knutsel-het-zelf moderne meubels van Ikea, waar de ballenbak van menig ouder de hemel of de hel is. Maar Zweden is natuurlijk veel meer. Herken jij het land ook in de treffende samenvatting van Susan?

Land in de kijker - Zweden
Foto’s: Susan van Diesen – knäckebröd!

Zeg Zweden, zeg…. knäckebröd!

Zeg je Zweden denk je direct aan knäckebröd, dat was in ieder geval altijd het eerste woord wat tegen me gezegd werd toen we jaren geleden onze emigratieplannen bekend maakten. En nou moet ik bekennen dat de reguliere supermarkt inderdaad zeker minimaal twintig soorten in de schappen heeft liggen. Je kunt het zo gek niet bedenken of de smaak zit erbij en dan nog maar niet te spreken over de vormen. Uiteraard overheerst het standaard rechthoekige sneetje knäckebröd, maar ook ronde en zelfs driehoekige vormen komen voor.

Ja, je kunt dus echt wel zeggen dat de Zweden het knäckebröd boven de gewone boterham verkiezen.

Land in de kijker - Zweden

Zweden = Natuur

Hoe cliché het ook klinkt: ongerepte natuur en Zweden zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Ik kan hier echt uren met de honden wandelen in de bossen zonder iemand tegen te komen, of kilometers lange bosritten maken en de schoonheid van de  natuur beleven vanaf de rug van mijn paard. Dit is een belangrijke reden voor ons geweest om hier te gaan wonen. Dichterbij de natuur in een minder gejaagde maatschappij: dat was onze droom.

Alcohol

Tja alcohol, dat is en blijft toch wel een dingetje bij de oorspronkelijke inwoners. In de reguliere supermarkt is bier tot een bepaald percentage alcohol voor een normale prijs te koop. Het is het zogenaamde lättöl  (light bier), met maar 2,5 % tot 3,5% alcohol, maar de meeste Zweden halen hun neus ervoor op. Zij maken hun keuze naar aanleiding van het alcoholpercentage, en dat is hoe hoger hoe beter! Of het nou smaakt of niet, de Zweden lijken vooral te kicken op hoe sneller dronken, hoe beter in plaatst van of een biertje ook echt lekker is.

 Alle biersoorten boven de 3,5 %, wijn en sterke drank is alleen te koop in de staatswinkels die in Zweden systembolaget heet. En wie denkt de wet te slim af te zijn door online te shoppen? Die heeft het fout, want al deze alcohol-pakketten worden alleen persoonlijk afgeleverd en bij aflevering moet een geldig identiteitsbewijs worden getoond… 

Metal

De hardere muziek zoals onder andere heavy, black of powermetal zijn hier net zo geaccepteerd als ABBA. Daar waar de maatschappij in Nederland argwanend en zelf angstig naar de vaak langharige in duister zwart geklede metal fans kijkt, is hier niemand die opkijkt of bang is van een groep hardrockers. Mijn vriend is een echte metal liefhebber en als die naar een concert gaat hier in Zweden ben ik de eerste die zichzelf uitnodigd om mee te gaan. En nu ik er een paar keer van geproefd heb, smaakt het alleen maar naar meer!

Ik geniet zeker van de muziek maar nog meer van de sfeer, want hoe stoer, ruw en duister sommigen er ook uitzien, de sfeer tijdens een concert is zo geweldig. Nooit heb ik een ruzie of gevecht gezien. Altijd neemt de band alle tijd voor een foto, handtekening of een praatje. Hoe zou het toch komen dat deze muziekstroming en de bijbehorende fans hier zoveel meer geaccepteerd zijn? Is het toch het stoere Vikingbloed? Misschien een leuk idee voor mijn toekomstige blog om me daar eens in te verdiepen.

Susan van Diesen

Mijn Zweden

Bovenstaande zaken zijn de meest opvallende dingen die ik hier in mijn thuisland de afgelopen 5,5 jaar heb beleefd. Maar er valt zoveel meer te zeggen over dit prachtige land met haar mooie tradities, mensen en natuur. Best is om het zelf te beleven en ervaren. Ik hoor vaak het vooroordeel dat het in Zweden vooral erg duur en altijd koud is. In het verleden probeerde ik dit vaak te verdedigen maar inmiddels niet meer. Want ach, als deze mensen dat blijven geloven omdat ze het ergens hebben gelezen of omdat iedereen dat zegt, zijn ze de schoonheid van dit land niet waard!

Over dit Wereldwijf: Susan van Diesen - Zweden

Hej allihopa, mijn naam is Susan en begin 2018 werd de droom om in Zweden te wonen samen met vriendlief, de honden en paard werkelijkheid. We hebben ons drukke leven in Noord-Brabant verruild voor het leven op het platteland van Zuid-Zweden. Via De Wereldwijven wil ik jullie een kijkje geven in het Scandinavische leven, cultuur en natuur want het land heeft zoveel meer te bieden dan alleen Ikea en knäckebröd.