Leuk interactief Nederlands leren voor kinderen! Hoe dan?

Gastschrijfster

Ieder jaar nemen honderden Nederlandse ouders in het buitenland zich weer voor om het Nederlands van hun kroost bij te houden. Om heel uiteenlopende redenen. Uit nostalgie omdat het bij een stukje van hun culturele roots hoort. Of puur praktisch omdat je emigratie maar van tijdelijke duur is en je graag wilt dat ze eenmaal terug in Nederland, zo weer meehobbelen in de klas. Maar hoe doe je dat?

Een manier is zelf en op gezette tijden met je kind aan de (keuken)tafel zitten. Of, en daar kiezen toch veel ouders voor: op Nederlandse les!

Wereld
De prachtige illustraties van juf Kitty maken leren begrijpelijk en super leuk!

Interactief Nederlands leren is leuk!

Blog kaartjes, klankplaten, rebussen. Als creatieve geest bij Meester Max ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren om kinderen enthousiast te maken voor de Nederlandse taal. Ik ben geen tovenaar, maar in mijn vrije tijd wel tekenaar en ik schud graag wat tekeningen uit mijn mouw om de lessen nóg leuker te maken. De klankplaten zijn mijn favoriet. Met verf en papier probeer ik de klanken van de oe, ou, ij, ei, eu, ie, au en ou in duidelijke illustraties te vangen. Het is net als koken: je moet de ingrediënten goed doseren om het tot een pakkend geheel te maken. En als klap op de vuurpijl heb ik voor de lastige regel van ’t Kofschip ‘x’ ook nog eens een handig stappenplan gemaakt, zodat spelling een beetje leuker en een stuk makkelijker wordt. 

Ook de rebussen zijn een feestje om te maken. Ik teken de woorden van een bekend Nederlands liedje uit in plaatjes en dan kan het puzzelen beginnen. Super leuk én leerzaam! Het vergroot de woordenschat en taalvaardigheid van de kinderen en ik kan zelf ook nog eens even lekker puzzelen tijdens het tekenen. Guus Meeuwis, Boudwijn de Groot, Annie M.G. Schmidt, kun jij ze allemaal ontcijferen?

Mijn stijl is cartoonesk, met strakke lijnen en waterverf en zonder overbodige details. Geen Monet, maar daarom niet minder leuk. Ik teken op papier en digitaliseer de tekeningen zodat ook mijn collega’s gebruik kunnen maken van het ondersteunend lesmateriaal. Deze poster is samen met een aantal andere illustraties en teksten opgenomen in de Meeloper, die alle leerlingen krijgen met een lespakket zilver of hoger. De Meeloper is een logboek om de vooruitgang van een leerling te volgen en ontwikkeld door het docententeam van Meester Max.

Persoonlijke aandacht: beter èn leuker leren!

Bij Meester Max vinden we persoonlijke aandacht één van de belangrijkste dingen die er is. Ons team van docenten werkt keihard om het Nederlands op een leuke en interactieve manier over te brengen. En daar plukken we de vruchten van, want de resultaten mogen er zijn en we hebben in onze zomerenquête en tijdens onze tienminutengesprekken veel positieve reacties van ouders en leerlingen mogen ontvangen.

Mijn tekeningen en rebussen maken de lessen nog leuker en effectiever. Door te werken met afbeeldingen en illustraties wordt het voor kinderen makkelijker om verbanden te leggen tussen woorden en hun betekenis te begrijpen. Zo helpen we de kinderen om zich comfortabeler te voelen bij het spreken en schrijven van de Nederlandse taal. Naast mijn tekeningen en creatieve lesmaterialen, stuur ik ook persoonlijke verjaardagskaartjes naar mijn leerlingen en collega’s. Het is een extraatje waar ik veel plezier aan beleef en zij ook!

Ik neem mijn tekenpotloden en verfkwasten ter hand en ontwerp unieke verjaardagskaartjes voor elke jarige. Van vrolijke ballonnen tot grappige dieren, een favoriete film of een hobby. Mijn kaartjes zijn een vrolijke verrassing in de brievenbus! Het idee is simpel maar doeltreffend. Een verjaardag is een speciale dag en wat is er nou leuker dan een kaartje ontvangen van je juf of meester dat speciaal voor jou is gemaakt? Het maakt de band tussen ons en onze leerlingen nog sterker. Het is een klein gebaar, maar met een groot effect.

Dus, als je op zoek bent naar online Nederlandse lessen voor jezelf, je kinderen of je partner, dan ben je bij Meester Max aan het juiste adres. Ons ondersteunend lesmateriaal zorgt voor een leuke en effectieve manier van leren. Bovendien is er een groot aanbod voor privélessen op verschillende niveaus. Bij Meester Max geven we les aan kleuters, leerlingen van het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs maar ook aan volwassenen. Nieuwsgierig? Neem een kijkje op de website en informeer naar een gratis adviesgesprek of proefles en ontdek zelf hoe leuk het kan zijn om Nederlands te leren met behulp van mijn tekeningen en creatieve lesmaterialen!

Cadeautje van Meester Max

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.