Shampoo of iets anders? Zo was jij je haar op de juiste manier!

Gastschrijfster

Over ons ‘haar‘ valt veel te vertellen en de Wereldwijven zouden de Wereldwijven niet zijn als we hier niet al eens eerder over hebben gepubliceerd. Want haar is in veel culturen heel belangrijk. Of je toont het in volle glorie, of je houdt het (deels) verborgen onder een tulband of hoofddoek. In het Westen zie je allerlei haartrends voorbij komen, van hanenkammen, korte pixie-kapsels tot een enorme bos krullen. In veel andere landen laat men het haar liever ongemoeid. Reden? Haar is een bron van grote levenskracht.

Maar waar je ook woont, eens in de zoveel tijd moeten we nou eenmaal ons haar wassen. Gebruik jij eigenlijk wel de juiste shampoo? En breng je het op de juiste manier aan? Dit wist jij (misschien) nog niet over het wassen van je haar.

Shampoo of niet. Hoe vaak je haren wassen?

De laatste jaren is het een soort trend om je haar minder te wassen. Sommige mensen wassen hun haar helemaal niet meer met shampoo, maar gebruiken alleen water of in sommige gevallen appelazijn. Het klopt dat het niet goed is om te vaak je haar te wassen, maar doe het ook weer niet te weinig. Je hoofdhuid produceert nou eenmaal talg. Hoe vaak je je haar moet wassen hangt echt af van je eigen talgproductie, maar 2-3 keer per week is een goede indicatie.

Shampoo-beurt? Denk hier eens aan

  • Gebruik niet te veel shampoo bij het wassen van je haar. Dat is helemaal niet nodig. Schuimt het niet? Dat betekent niet dat je te weinig shampoo hebt, maar dat je haar erg vet is. Je kunt je haar dan beter nog een tweede keer wassen dan in één keer met heel veel shampoo in te smeren.
  • Doe jezelf een lol en koop een wat duurdere shampoo van bijvoorbeeld een kappersmerk. Deze shampoos zijn veel geconcentreerder en bevatten een hogere dosis actieve ingrediënten. Je haar wordt schoner en is hiermee beter verzorgd.
  • Kies een shampoo die past bij de eisen van jouw haar. Heb je last van droog haar? Kies dan een shampoo verrijkt met oliën. Last van dof en futloos haar? Ga voor een shampoo verrijkt met mineralen. Bij kwalitatieve shampoos kunnen deze verschillende ingrediënten echt het verschil maken voor je haar.
  • Wrijf de shampoo niet te stevig in op je hoofdhuid. Als jij met je vingers te hard over je hoofdhuid wrijft, activeer je je talgklieren en wordt je haar sneller vet. Zit daarom gedurende de dag ook niet te veel met je vingers aan je hoofdhuid.

Douche niet te heet

Ten slotte: douche niet te heet. Zeker in de winter is het heerlijk om de douche lekker warm te zetten, dat kan, maar houd je haren dan droog. Wanneer je je haar wast kun je de shampoo of de conditioner het best uitspoelen met lauwwarm water. Zo voorkom je dat je haar beschadigt of erg droog wordt.

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.