Met deze cup moeten we menstruatiearmoede samen kunnen overwinnen! Doe je mee?

Traditiegetrouw organiseert Join for Joy elk jaar in december een speciale menstruatiecup-campagne, zodat geen enkel meisje meer een schooldag hoeft te missen. Vorig jaar zijn er 12.000 cups gedoneerd. Dat aantal willen we evenaren!

Dit jaar willen de Wereldwijven (lees het interview dat we met wereldwijf Martine eerder dit jaar hadden) een handje helpen en dat ambitieuze doel weer waarmaken: 12.000 meisjes in de rurale gebieden van Lusaka, Zambia voorzien van een menstruatiecup! Momenteel schat Join for Joy dat zo’n 8.500 cups verdeeld kunnen worden, dus we kunnen een beetje hulp goed gebruiken! 

Gezondheid - Mensruatiecup
Foto’s: Join for Joy

Wat is menstruatiearmoede?

Menstruatiearmoede is een feit. Terwijl de helft van ons menstrueert, iedere maand opnieuw. We praten hier maar weinig over, laat staan over de bijbehorende buikkrampen, moodswings en het ongemak. Nog vaker verzwijgen meisjes en vrouwen de moeilijkheden die ze hebben om voldoende geld uit te sparen voor menstruatieproducten. Zeker in de plattelandsgebieden van Oost-Afrika waar meisjes überhaupt geen toegang hebben tot fatsoenlijke menstruatieproducten is dit een groot probleem. 

“Veel meisjes zijn genoodzaakt om alternatieve oplossingen te gebruiken, zoals lappen stof of bladeren. Of hebben sex met mannen in ruil voor producten.”

Meisjes missen soms wel tien weken school per jaar, simpelweg omdat ze ongesteld zijn. De gevolgen: infecties, slechte cijfers en soms stoppen meisjes zelfs helemaal met school. Dit leidt weer tot een vergrote kans op tienerzwangerschappen, uithuwelijking en financiële afhankelijkheid.

Eén menstruatiecup maakt een groot verschil

Het geeft meisjes zelfvertrouwen en de kans om nooit meer een schooldag te hoeven missen. Het is ook nog eens een duurzaam alternatief, een cup gaat tien jaar mee. Dus dat scheelt bakken met geld én bakken met afval van tampons en maandverband.

Voor €5 ontvangt een meisje binnen het Join for Joy programma een menstruatiecup. Onder begeleiding van menstrual hygiëne experts ontvangen de meisjes, hun ouders en leraren voorlichting over de cups, maar ook over menstruatie in het algemeen om bestaande taboes te doorbreken.

Gezondheid - Mensruatiecup

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.